Al Jazeera: Russische militairen deserteren vanwege Oekraïne

Al Jazeera English gaat in het Russische Maikop op onderzoek uit naar deserterende militairen. Naast pesten en misbruik is de oorlog in Oost-Oekraïne een reden voor desertie. Maar het Kremlin ontkent dat er Russische militairen naar Oekraïne gezonden worden. Zo wordt in de Russische Federatie het laatste hoofdstuk van het Theater van het Absurde geschreven. Inwoners, maar vooral de militairen zitten gevangen in de tandwielen van een sociaal systeem dat geen ademruimte geeft en individuen langzaam fijnmaalt. Er heerst een politiek taboe om voor zichzelf op te komen. Mensen mogen niet zijn wie ze zijn. De enige mogelijkheid om eraan te ontsnappen is het vernietigen van het systeem. Het meest absurde van de situatie is dat die vernietiging in gang is gezet door de leiders die de Russische economie kapotmaken. Spoedig staan de tandwielen stil.

4 gedachten over “Al Jazeera: Russische militairen deserteren vanwege Oekraïne

 1. Maar het Kremlin ontkent dat er Russische militairen naar Oekraïne gezonden worden
  ================================================

  Maar George,
  Kan dat niet de waarheid zijn?
  Daarmede ontkennen ze dus niet dat er Russische militairen zitten in de Oekraine, als ze er dus wel zitten dan zitten ze er dus op vrijwillige basis..
  Denk eens terug aan het Spanje en Korea, ook die werden niet gestuurd, maar gingen op vrijwillige basis.
  Kwestie van de juiste woord keuze.

  Uiterst slim dat wel,
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  De ontkenning van het Kremlin dat er onderdelen van de reguliere Russische krijgsmacht in Oost-Oekraïne opereren is aantoonbaar onjuist. Voor de Krim heeft het Kremlin bij monde van Putin al toegegeven dat er Russische militairen in gewone dienst betrokken waren bij de annexatie.

  Er zijn zeker vrijwilligers uit de Russische Federatie en staten van de voormalige Sovjet-Unie in Oost- Oekraïne. In de Russische Federatie wordt daar reclame voor gemaakt. Ze dienen in de zogenaamde milities. Zie:
  http://www.kyivpost.com/content/kyiv-post-plus/head-of-sverdlovsk-special-forces-veterans-union-i-help-to-send-volunteers-to-war-in-ukraine-376160.html

  Tot voor kort vochten er ook reguliere strijders van het Tsjetsjeense Kadyrov-regime in Oekraïne, maar deze zijn vanwege interne strijd binnen het Russische hybride leger gerepatrieerd naar Grozny. hetzelfde geldt voor onderdelen van de semi-officiële Zuid-Russische kozakken waarvani leiders vervolgd werden door de Russische speciale troepen vanwege hun aspiraties voor autonomie.

  Maar naast de lokale strijders die onder verwachting relatief klein in aantal blijven omdat de oproep tot strijd in Oost-Oekraine bij de bevolking nauwelijks aanslaat -separatistenleiders klaagden daar in mei-juni 2014 al over- en de milities van vrijwilligers zijn er de autonome reguliere Russische militairen die tegen alle internationale verdragsregels in in Oekraïne opereren en speciale taken verrichten. Want ze verklaren niet de oorlog noch maken zich kenbaar als strijders.

  Die Russische militairen met het meest geavanceerde en krachtige materiaal vormen de ruggengraat van het hybride Russische leger dat onder andere bij Ilovaisk en Debalseteve in grote getale de grens overstak. De schattingen zijn dat er op dit moment bij toerbeurt telkens zo’n 9.000 Russische militairen als deel van de Russische krijgsmacht de grens oversteken en in Oekraïne opereren. Russische militairen opereren zowel in losse onderdelen als zijn geïntegreerd in het hybride leger vanwege professionalisme, discipline, coördinatie en commandovoering.

  Voor verder lezen over de aanwezigheid van de Russische krijgsmacht in Oekraïne zie de volgende voorbeelden:
  http://bit.ly/1Wf1dkf
  https://en.informnapalm.org/top-10-evidence-russian-aggression-ukraine-materials-informnapalm/
  http://mashable.com/2015/05/18/ukraine-prosecute-russian-soldiers/
  http://ukraineatwar.blogspot.nl/2015/05/russian-spetsnaz-captured-near-shchastya.html

  Like

 3. Voor de Krim heeft het Kremlin bij monde van Putin al toegegeven dat er Russische militairen in gewone dienst betrokken waren bij de annexatie.
  =================================
  Dat lijkt mij logisch, maar je kan de Krim niet vergelijken me de oost-Oekraine.
  De Krim was altijd al Russisch grondgebied, maar als een Oekrainse boer in het verleden de Krim( om wat voor reden dan ook ) de Krim bij de Oekraine voegt , wil dat niet zeggen dat als de Oekraine zich ( helemaal )
  losmaakt van de RF, dit dan ook geld voor de Krim.
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Waar je vandaan haalt dat de Krim altijd al Russisch grondgebied was is me een raadsel. In elk geval niet uit de gecanoniseerde geschiedschrijving. De Krim is het vaderland van de Krim-Tataren die het sinds de 13de eeuw bewoonden. De Krim werd als gevolg van het Russisch kolonialisme pas in de 18de eeuw bij het Russische Rijk gevoegd. In weerwil van de afspraken van het verdrag van Küçük Kaynarca (1774) dat het gebied onafhankelijk maakte annexeerden de Russen de Krim in 1783.

  De geschiedenis herhaalt zich dus. De Russen annexeerden de Krim onrechtmatig in 1783 en herhaalden dat in 2014. En de Krim-Tataren werden vanaf jaren ’20 onder het bewind van Stalin vermoord of gedeporteerd. In 2014/15 worden de rechten van de Krim-Tataren opnieuw fundamenteel geschonden door het Kremlin en de lokale machthebbers.

  Het enige verschil tussen Oost-Oekraïne en de Krim is dat de bevolking van de Krim na alle deportaties en de immigratiepolitiek etnisch Russisch van samenstelling is. Wat niet vanzelfsprekend anti-Oekraïens betekent.

  Oekraïne heeft zich nooit losgemaakt van de Russische Federatie omdat het daarvan nooit een onderdeel is geweest. Oekraïne heeft zich in 1991 na een volksreferendum met 92,3% voorstemmen onafhankelijk verklaard en met andere voormalige Sovjet-republikeinen losgemaakt van de USSR. Zelfs op de Krim was een meerderheid van 54% voor de onafhankelijkheid van Oekraïne. Nu zal bij een vrije en eerlijke volksraadpleging die nog niet heeft plaatsgevonden naar verwachting dat getal niet veel anders zijn.

  Het is een misverstand dat de etnische Rus Nikita Chroetsjov (‘een Oekraïense boer’) in 1954 de Krim aan de toenmalige Sovjet-republiek Oekraïne heeft toegevoegd. Dat is door de hele top van het toenmalige centraal comité gebeurd. In 1954 had Chroetsjov een jaar na zijn aantreden zijn macht nog niet gevestigd. Grenswijzigingen binnen de Sovjet-Unie vonden herhaaldelijk plaats en de Krim is hier geen uitzondering op. Naast symboliek had het ook te maken met economische en infrastructurele factoren zoals de watervoorziening van de Krim. Een essentieel en belangrijk aspect voor de levensvatbaarheid van de landbouw op de Krim.

  In 1997 herbevestigde de Russische Federatie in een verdrag de soevereiniteit van Oekraïne over de Krim.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.