De Aardappeleters van Nuenen op ware grootte. Controverse over kunst
Kunst of kitsch? In Nuenen bestaat onenigheid over de kwaliteit van de sculptuur ‘De Aardappeleters’ (van 2D naar 3D)‘ van Peter Nagelkerke. Geen schilderij dus, maar een beeldengroep. Nagelkerke presenteert het als een ‘Bronzen Time Capsule’. Het verschil van mening is te herleiden tot een verschil van mening over wat de functie van kunst is. Nagelkerke en de voorstanders gaan voor herkenbaarheid en realisme (‘op ware grootte’). De tegenstanders -verenigd in het ‘Comité Respect voor van Gogh’- die naar de rechter zijn gestapt om te voorkomen dat de beeldengroep een plek in het park krijgt vinden wat Nagelkerke doet verfunning van de kunst en van weinig artistieke waarde. Twee sociale groepen die laag- en hoogopgeleid zijn botsen over hun interpretatie wat kunst nou eigenlijk is. Het bestuur van de gemeente Nuenen heeft het laten ontsporen.
Written by George Knight
9 augustus 2015 bij 17:05
Geplaatst in Cultuur, Maatschappij, Politiek
Tagged with Beeldengroep, Bronzen Time Capsule, Comité Respect voor van Gogh, Herkenbaarheid, Kitsch, Kunst, Nieuwsuur, Nuenen, Openbare ruimte, Peter Nagelkerke, Realisme, Sculptuur, Van Gogh, Vincent, Vincent van Gogh
9 Reacties
Subscribe to comments with RSS.
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
en ….. wat vindt je zelf? Een welkome toevoeging of is het verfunning?
Muis
9 augustus 2015 at 17:14
@Muis
Ik neem een tussenpositie in en zie er geen bezwaar tegen om het werk in de publieke ruimte te plaatsen. Maar gezien de controverse en de aanzienlijke tegenstand lijkt het me niet verstandig om het op een prominente plek van Nuenen zoals het beoogde park te plaatsen.
Mijn interpretatie van kunst is dat het moet aanscherpen, moet ontregelen en politieke en maatschappelijke posities ter discussie moet stellen. Dat alles doet ‘De Aardappeleters’ van Peter Nagelkerke niet. Hij doet het omgekeerde.
De beeldengroep heeft een waarde in zichzelf en ik zet de intenties van Nagelkerke niet ter discussie -het lijkt me een integere man- maar ik kan niet inzien wat dit werk van hem met kunst te maken heeft. Het is een ambachtelijk werk dat vakkundig is gemaakt en haaks staat op de intenties van het origineel. Ik kan me voorstellen dat de tegenstanders hier op aan zijn geslagen.
Op de achtergrond speelt vermoedelijk het gebrek aan kennis van beeldende kunst van het gemeentebestuur en de beleidsambtenaren van Nuenen. Ze hadden beter moeten bedenken waarmee ze bezig waren. Nagelkerke is nu in zekere zin ook verliezer, zelfs als z’n beeldengroep geplaatst wordt.
En Muis, wat vind jij ervan?
George Knight
9 augustus 2015 at 17:28
ik vind het toch vooral een kitscherig beeld, dat ook niets te maken heeft met een eigen interpretatie. Het is simpelweg het driedimensionaal maken van het schilderij en voegt daar helemaal niks aan toe. Ik ben het met de tegenstanders eens dat het vooral disney-achtig is, bedoeld om toeristen naar het dorp te trekken. Dat is Nuenen van harte gegund, maar men moet niet leuteren over een kunstwerk in het park. Daarvoor ontbreekt elke oorspronkelijkheid. Ik hoop ook dat het niet geplaatst wordt. Straks wordt het land volgepompt met dit soort ambachtelijke werken als ‘interpretatie van een beroemd schilderij. De nachtwacht in het Vondelpark?
Muis
10 augustus 2015 at 14:26
@Muis
Of de Nachtwacht op het Rembrandtplein. Vernield. Dat lot wacht De Aardappeleters in Nuenen ook. Aanschouwelijk hedendaags vandalisme.
http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_C/Rembrandt.htm
George Knight
10 augustus 2015 at 17:48
Over het hedendaags vandalisme wil ik het niet hebben, alleen over de vraag of dergelijke beelden(groepen) geplaatst moeten worden in de openbare ruimte. Mijn antwoord is dus NEE. Deze Nachtwachtgroep overtreft overigens qua wanstaltigheid het beeld in Nuenen vele malen. Wat een gedrocht. Geen excuus voor vandalisme, wel een verstandig besluit hier geen miljoen of zo voor uit te trekken. Benieuwd wat ons nog meer te wachten staat.
Muis
10 augustus 2015 at 21:15
In de Brabantse stad Nuenen is woensdagavond een bronzen beeld onthuld van De aardappeleters. Het is gebaseerd op het beroemde schilderij dat Vincent van Gogh maakte in 1885.
Het beeld is gemaakt door Peter Nagelkerke en staat in het Park in Nuenen. De plaatsing verliep niet zonder slag of stoot. Een groep tegenstanders probeerde afgelopen zomer met een kort geding de komst van het beeld te voorkomen. Ze vonden het kunstwerk lelijk en vreesden overlast van toeristen. De rechter vond de groep geen belanghebbende en ook de gemeente gaf geen gehoor aan de bezwaarmakers.
http://www.parool.nl/parool/nl/12/CULTUUR/article/detail/4204806/2015/12/09/Bronzen-beeld-Aardappeleters-ondanks-protest-geplaatst-in-Nuenen.dhtml
George Knight
9 december 2015 at 22:45
George Knight
10 december 2015 at 12:50
Er is ook een cafetaria dat de naam draagt van de aardappeleters.
John
10 december 2015 at 13:02
Honger is een actueel thema. Kunst is er niet alleen om narcisme te voeden.
Al voelt de plaatselijke bevolking zich misschien persoonlijk aangesproken door de modderfiguren.
Maar het beeld is juist bedoeld om vandalen af te schrikken.
John
10 december 2015 at 13:30