De Aardappeleters van Nuenen op ware grootte. Controverse over kunst

Kunst of kitsch? In Nuenen bestaat onenigheid over de kwaliteit van de sculptuur ‘De Aardappeleters’ (van 2D naar 3D)‘ van Peter Nagelkerke. Geen schilderij dus, maar een beeldengroep. Nagelkerke presenteert het als een ‘Bronzen Time Capsule’. Het verschil van mening is te herleiden tot een verschil van mening over wat de functie van kunst is. Nagelkerke en de voorstanders gaan voor herkenbaarheid en realisme (‘op ware grootte’). De tegenstanders -verenigd in het ‘Comité Respect voor van Gogh’- die naar de rechter zijn gestapt om te voorkomen dat de beeldengroep een plek in het park krijgt vinden wat Nagelkerke doet verfunning van de kunst en van weinig artistieke waarde. Twee sociale groepen die laag- en hoogopgeleid zijn botsen over hun interpretatie wat kunst nou eigenlijk is. Het bestuur van de gemeente Nuenen heeft het laten ontsporen.

9 gedachten over “De Aardappeleters van Nuenen op ware grootte. Controverse over kunst

 1. @Muis
  Ik neem een tussenpositie in en zie er geen bezwaar tegen om het werk in de publieke ruimte te plaatsen. Maar gezien de controverse en de aanzienlijke tegenstand lijkt het me niet verstandig om het op een prominente plek van Nuenen zoals het beoogde park te plaatsen.

  Mijn interpretatie van kunst is dat het moet aanscherpen, moet ontregelen en politieke en maatschappelijke posities ter discussie moet stellen. Dat alles doet ‘De Aardappeleters’ van Peter Nagelkerke niet. Hij doet het omgekeerde.

  De beeldengroep heeft een waarde in zichzelf en ik zet de intenties van Nagelkerke niet ter discussie -het lijkt me een integere man- maar ik kan niet inzien wat dit werk van hem met kunst te maken heeft. Het is een ambachtelijk werk dat vakkundig is gemaakt en haaks staat op de intenties van het origineel. Ik kan me voorstellen dat de tegenstanders hier op aan zijn geslagen.

  Op de achtergrond speelt vermoedelijk het gebrek aan kennis van beeldende kunst van het gemeentebestuur en de beleidsambtenaren van Nuenen. Ze hadden beter moeten bedenken waarmee ze bezig waren. Nagelkerke is nu in zekere zin ook verliezer, zelfs als z’n beeldengroep geplaatst wordt.

  En Muis, wat vind jij ervan?

  Like

 2. ik vind het toch vooral een kitscherig beeld, dat ook niets te maken heeft met een eigen interpretatie. Het is simpelweg het driedimensionaal maken van het schilderij en voegt daar helemaal niks aan toe. Ik ben het met de tegenstanders eens dat het vooral disney-achtig is, bedoeld om toeristen naar het dorp te trekken. Dat is Nuenen van harte gegund, maar men moet niet leuteren over een kunstwerk in het park. Daarvoor ontbreekt elke oorspronkelijkheid. Ik hoop ook dat het niet geplaatst wordt. Straks wordt het land volgepompt met dit soort ambachtelijke werken als ‘interpretatie van een beroemd schilderij. De nachtwacht in het Vondelpark?

  Like

 3. Over het hedendaags vandalisme wil ik het niet hebben, alleen over de vraag of dergelijke beelden(groepen) geplaatst moeten worden in de openbare ruimte. Mijn antwoord is dus NEE. Deze Nachtwachtgroep overtreft overigens qua wanstaltigheid het beeld in Nuenen vele malen. Wat een gedrocht. Geen excuus voor vandalisme, wel een verstandig besluit hier geen miljoen of zo voor uit te trekken. Benieuwd wat ons nog meer te wachten staat.

  Like

 4. In de Brabantse stad Nuenen is woensdagavond een bronzen beeld onthuld van De aardappeleters. Het is gebaseerd op het beroemde schilderij dat Vincent van Gogh maakte in 1885.
  Het beeld is gemaakt door Peter Nagelkerke en staat in het Park in Nuenen. De plaatsing verliep niet zonder slag of stoot. Een groep tegenstanders probeerde afgelopen zomer met een kort geding de komst van het beeld te voorkomen. Ze vonden het kunstwerk lelijk en vreesden overlast van toeristen. De rechter vond de groep geen belanghebbende en ook de gemeente gaf geen gehoor aan de bezwaarmakers.

  http://www.parool.nl/parool/nl/12/CULTUUR/article/detail/4204806/2015/12/09/Bronzen-beeld-Aardappeleters-ondanks-protest-geplaatst-in-Nuenen.dhtml

  Like

 5. Honger is een actueel thema. Kunst is er niet alleen om narcisme te voeden.
  Al voelt de plaatselijke bevolking zich misschien persoonlijk aangesproken door de modderfiguren.
  Maar het beeld is juist bedoeld om vandalen af te schrikken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.