Rechtszaak Oleg Sentsov. Russische Federatie is geen rechtsstaat

De Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov wordt om onduidelijke redenen voor een militaire rechtbank in het Russische Rostov aan de Don berecht. In zijn getuigenis op 6 augustus zei hij dat hij van huis werd ontvoerd en naar een gebouw van de geheime dienst SBU gebracht. Ze sloegen en trappen hem met hun benen en wapenstokken. Daarna bedreigden ze hem vier keer met verstikking met plastic zakken. Sentsov ziet z’n proces als politiek en weigert de jurisdictie van notabene een militaire rechtbank te erkennen. Het is hem een raadsel waarom hij als Oekraïner door een Russische inlichtingendienst van de Oekraïense Krim werd ontvoerd en nu in de Russische Federatie terecht moet staan. Zie hier voor de volledige verklaring van Sentsov.

Filmregisseurs en betrokkenen uit de filmwereld steunen Sentsov (zie hier) en pleiten voor zijn onmiddellijke vrijlating. Ook de Nederlandse filmregisseur Jos Stelling riep de Russen op om Oleg Sentsov vrij te laten.

Het proces tegen Sentsov valt alleen te begrijpen voor wie zich rekenschap geeft van de relatie tussen de democratie en de rechtsstaat in de Russische Federatie. Hoogleraar André Gerrits van Universiteit Leiden legt in een college uit dat het een hybride systeem is tussen democratie en dictatuur in. Het land kent een regering die ‘niet helemaal democratisch’ gekozen wordt, maar toch de schijn van democratie hooghoudt. De grootste onvrede van de Russen richt zich echter niet tegen de politieke onvrijheid, maar  tegen het gebrek aan rechten (na: 14’00’’). Die onvrede richt zich tegen de ontbrekende rechtsstaat. Tegen de corruptie, de willekeur en het ambtenarenapparaat dat de burger koeioneert. Dat gevoel van machteloosheid maakt de burgers zwak.

Echte Russische helden zijn advocaten en mensenrechtenactivisten die zich niet laten intimideren door de machten en de Russische leiders aanspreken op hun pretentie van democratie en rechtsstaat. Dat geeft een schaduwspel waarin niets lijkt wat het is. In het proces werd Gennady Afanasiev met psychologische druk en marteling bewerkt om een valse getuigenis tegen Oleg Sentsov te geven. Maar Afanasiev trok zijn getuigenis in en vertelde door de Russische autoriteiten gemarteld te zijn. Als advocaat van Afanasiev spreekt Oleksandr Popkov zich namens zijn cliënt uit. In een Russische Federatie waar als advocaat hij ook rechteloos is.

 

Advertentie

7 gedachten over “Rechtszaak Oleg Sentsov. Russische Federatie is geen rechtsstaat

 1. Rechtszaak Oleg Sentsov. Russische Federatie is geen rechtsstaat
  ===================================================

  Rechtszaak Roberto la Verita. Nederland is geen rechtsstaat.

  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Rechtszaak Roberto la Verita? Heb ik iets gemist?

  De stand van de rechtsstaat is betrekkelijk. Er is onderscheid mogelijk door een vergelijking van relevante indicatoren als grondrechten, corruptie, veiligheid, justitie, transparante overheid en handhaving van regelgeving. Zo ontstaat een vergelijking tussen landen in hun mate van rechtsstatelijkheid.

  The Rule of Law (=rechtsstaat) Index 2015 van het World Justice Report vergelijkt landen, waaronder Nederland en de Russische Federatie. Nederland staat in de top op plek 5/102 en de RF in de achterhoede op plek 75/102. Zelfs Wit-Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Mongolië en China scoren hoger op de Rechtsstaat Index 2015 dan de Russische Federatie.
  http://data.worldjusticeproject.org

  Kortom, Nederland voldoet in hoge mate aan de indicatoren die uitmaken of een land een rechtsstaat is. De Russische Federatie voldoet er slecht aan en scoort van de ontwikkelde landen opvallend laag. Conclusie, Nederland heeft een functionerende rechtsstaat en de Russische Federatie heeft nauwelijks een functionerende rechtsstaat.

  Like

 3. Nou nee George ,je hebt niets gemist,( ik heb er hier n.l. nooit over geschreven
  Maar ik meen dat je in het verleden eens schreef dat het hier voor zo’n 87,5% wel goed was geregeld.
  wel ik denk dat dit niet zo is, maar misschien kom je er achter als je er mee te maken krijgt.
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Alles is relatief. Ik heb wel eens tandenknarsend een rechtszaak verloren. En voelde me onrecht aangedaan. Maar die vermeende onzorgvuldigheid kwalificeer ik toch als anders dan het type rechtsstaat in de Russische Federatie.

  Bij onrecht stappen Nederlanders -ondanks de hoger wordende drempels- naar de rechter, en zijn niet bang om zich uit te spreken tegen de macht. In landen waar de waarborgen van de rechtsstaat ontbreken is dat fundamenteel anders.

  Like

 5. Pingback: Amnesty verzoekt Kremlin in petitie om zaak tegen Sentsov in te trekken | George Knight

 6. Ben benieuwd hoe André Gerrits anderhalf jaar na dat college en zijn vele negatieve kwalificeringen van Oekraïne aankijkt tegen de stellingen die hij toen poneerde. Ik vond ze al vaag en maskerend, maar nu beginnen ze werkelijk onhoudbaar te worden. Wat er in Oekraïne politiek aan vooruitgang geboekt wordt (e-declaraties onder enige druk vanuit de EU; daar zal echt geen Russische druk op uitgeoefend zijn) is spiegelbeeldig in Rusland terug te zien, qua afstand tot wat wij normaliteit noemen.

  Like

 7. Pingback: NOS Journaal blundert. Het beeldt Oekraïner Oleg Sentsov af als een leider van de Marokkaanse Rif-protesten | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.