In de Russisch-Oekraïense oorlog vechten militairen tegen burgers

‘Autoriteiten vullen hun zakken en maken ons schuldig’, zo zegt een inwoonster van Avdiivka in de provincie Donetsk dat onder controle van het Russische hybride leger staat. Tegenstellingen zijn soms oorzaak, soms gevolg van de oorlog. Meestal lopen in oorlogen oorzaak en gevolg door elkaar heen. Niemand, maar zeker de bevolking weet dan nog precies waarom de oorlog ooit begon en wat het doel er ook al weer van was.

Wraak, haat, oorlogswinst en machismo voeden de militairen. Zeker de aanvallers gedragen zich als kinderen met hun militair materiaal, vlaggen, uniformen en bravoure. De grootste tegenstelling zit ‘m niet in de strijd tussen partij A en B die met hun bommen en granaten elkaar bestoken, maar tussen militairen en burgers.

De bevolking is machteloos in een oorlog waar het niet om heeft gevraagd en die hun alleen maar materiële en immateriële schade berokkent. Elk land zou in onbewoonde gebieden verplicht een speelterrein voor militairen met een teveel aan testosteron moeten inrichten. Dan kunnen ze in hun zandbak met elkaar spelen.

 

 

13 gedachten over “In de Russisch-Oekraïense oorlog vechten militairen tegen burgers

 1. Zulke gebieden zijn er. We noemen ze oefenterreinen. Maar militairen willen nu eenmaal hun toys ook in het echt gebruiken. Vandaar steeds weer deze ellendige oorlogen.

  Like

 2. Tsjongejonge mijnheer Knight, wat een vreemd artikel. Ik kan het alleen maar met de eerste alinea eens zijn. Zeker waar u beweert dat militairen zich als kinderen gedragen vind ik dat u de plank behoorlijk misslaat. Ik geloof ook niet dat militairen er echt op zitten te wachten om hun hardware eens fijn te gaan gebruiken want een beetje militair die beseft dat dat ook voor hem levensgevaarlijk is. Types die daar op kicken die komt u volgens mij in de meeste reguliere legers maar zeer weinig tegen. Volgens mij hoopt de gemiddelde militair juist geweld te kunnen voorkomen door potentiële agressors voldoende af te schrikken.

  Het zijn volgens mij ook geen militairen die oorlogen echt beginnen, ze komen pas tevoorschijn als de situatie al behoorlijk uit de hand gelopen is. Was het niet von Clausewitz die stelde dat oorlog een voortzetting is van de politiek, maar dan met andere middelen ?

  Over die situatie in Ukraïne :
  Janoekovitsj, was die nu Russisch-gezind of juist op Europa gericht. De beschuldiging dat hij of zijn regering verantwoordelijk zou zijn voor de schietpartij op het Maidanplein is ook te makkelijk. Waar is het bewijs ? In werkelijkheid is die schietpartij nooit onderzocht, het onderzoek naar wat daar nou precies gebeurt is dat moet nog beginnen.

  En wat gebeurde er daarna ?
  Hebben we retoriek gehoord over “alle Russen doodschieten of de grens over schoppen ?”
  Hebben de Russisch sprekende Ukraïeners misschien reden gehad om te geloven dat ze die retoriek beter serieus konden nemen na het bloedbad in Odessa ?

  Dat de situatie zo is geëscaleerd en uit is gelopen op een echte burgeroorlog is inderdaad droevig. Het zijn inderdaad vaak de burgers die er ook niet om gevraagd hebben die zichzelf tussen hamer en aambeeld terug vinden, dat is echt niet exclusief voor de situatie daar.

  Like

 3. @Marcel
  Zoals de titel en de filmpjes duidelijk maken ging het in het stukje om de beschrijving van een specifiek conflict: de oorlog in Oost-Oekraïne. Daar opereert niet uitsluitend een regulier centraal geleide en goed opgeleide en bewapende krijgsmacht zoals wij die in West-Europa kennen. Onderdelen van het Russische en Oekraïense leger opereren uiteraard ook in Oost-Oekraine, maar zij worden vaak strategisch ingezet en bepalen niet het dagelijkse gezicht van de oorlog.

  Aan Oekraïense kant zijn er tevens de vrijwilligersbataljons waarvan de meesten wel, maar sommigen niet in de krijgsmacht zijn geïntegreerd. Die zijn niet uitsluitend militair geschoold, maar vooral ideologisch gemotiveerd. Overwegend Oekraïners, maar ook Polen, Kroaten en zelfs Tsjetsjenen en Russen. Aan Russische kant zijn er tevens de vrijwilligers uit de Russische Federatie en de lokale krijgsheren die de oorlog gebruiken om handel te drijven en winst te maken. Dan zijn er in de provincie Luhansk de kozakken die op voet van oorlog met de Russische geheime dienst verkeren.

  Die niet reguliere troepen zijn een lappendeken van belangen, doelstellingen en loyaliteit. Over die meer irreguliere troepen had ik het. Ik begrijp dat dat een misverstand kan opleveren als je zegt dat reguliere troepen professioneel handelen. Daarin heb je gelijk, hoewel ook professionele militairen uit een bepaald hout gesneden zijn dat overeenkomt met wat ik constateer over bravoure en machismo. Door de betere organisatie en discipline komt dat alleen minder aan de oppervlakte.

  Er is in Oekraïne geen sprake van een burgeroorlog, maar van een oorlog tussen twee landen: de Russische Federatie en Oekraïne. Begonnen, aangezwengeld en van middelen voorzien vanuit een extern land.

  Over de rest ben ik kort omdat het buiten de strekking van het stukje valt. Ex-president Viktor Janoekovitsj die zelfs door de afgelopen week in Moskou gevestigde pro-Russische, zogenaamd Oekraïense tegenregering wordt genegeerd is in februari 2014 gevlucht naar het buitenland. Het onderzoek naar de schietpartij op de Maidan in februari 2014 schiet inderdaad niet op door de corruptie en de belangenverstrengeling in de Oekraïense regering. Dat is een regelrechte schande. Het is niet waar dat het onderzoek nog moet beginnen. maar het vordert te langzaam. Verzachtende omstandigheid is dat in Kiev de Oekraïense politiek en veiligheidstroepen onder Russisch bevel stonden en de verantwoordelijken naar Rusland zijn gevlucht en de documenten hebben vernietigd. Eerst moesten de nog zittende mollen opgespoord en opgeruimd worden om met een reconstructie te beginnen. Dat verklaart een deel van de tijd die het vraagt.

  Over de brand in het vakbondsgebouw in Odessa bestaat eveneens nog veel onduidelijkheid. Maar de hoofdlijn lijkt duidelijk: losgeslagen partijen, een pro-Russische politie die bewust niet ingreep en provocatie om een incident te creëren, maar ook moedige burgers die elkaar over partijgrenzen heen hielpen en een brand die uit de hand liep. Jammergenoeg is dat tragische incident door de propaganda vervormd en voor eigen gebruik bijgebogen, er bestaat zelfs bij sommigen de indruk dat het juist om dat publicitaire effect is uitgelokt. We zullen het pas definitief weten als de oorlog is geëindigd en de rust is hersteld om gedegen, onafhankelijk onderzoek te doen.

  Like

 4. We zullen het pas definitief weten als de oorlog is geëindigd en de rust is hersteld om gedegen, onafhankelijk onderzoek te doen.
  ==========================
  En dan gaat natuurlijk gelden : “de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars”.
  Zoals het hier al meer is gebeurd.
  Roberto

  Like

 5. @Roberto
  Je hebt wel gelijk over de berechting van daders. Overwinnaars die oorlogsmisdaden begingen worden nooit berecht, verliezers bijna altijd.

  In het voorbeeld duidde ik echter op historisch wetenschappelijk onderzoek door academici dat op afstand van de politiek opereert. In sommige landen is dat zeker belast en wordt geschiedschrijving tot een verlengde van de politiek gemaakt, maar in vele landen is dat gelukkig niet zo. Die onderzoekers kunnen straks helpen de volledige waarheid boven water te krijgen.

  Like

 6. Juist, mijnheer Knight @ 8 augustus 10 : 24

  Dat is een duidelijk antwoord. Ik heb er weinig op aan te merken of aan toe te voegen.
  Die verscheidenheid aan milities aan Ukraïense kant had ik inderdaad niet meegenomen in mijn overwegingen. Dat geeft te denken.

  Like

 7. Overigens is het Minsk akkoord compleet kapotstuk.
  Het werd van het begin af aan al niet na geleefd. Ukraïense media berichten dat ‘de gevechten weer oplaaien’.
  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/as-heavy-fighting-erupts-ukraine-claims-to-rebuff-separatist-offensive-395395.html
  Leuke bladvulling, maar nieuws is het niet. Het minsk akkoord heeft geen vrede gebracht maar een status quo. Elke dag word er nog heen & weer geschoten. Het is alleen vrij rustig omdat geen van de partijen in het offensief is.

  Nu ben ik geen strategisch of geopolitiek expert. Ik zou mezelf nooit zo noemen.

  Maar mijn verwachting is toch dat deze ontsteking gewoon door zal etteren.
  Dat heeft te maken met het weer en de seizoenen.
  Mijn verwachting is dat dit de hele winter door zal kwakkelen. Voorjaar 2016 zal de situatie nog net zo zijn.

  Het enige offensief wat we de komende tijd kunnen verwachten zal een media offensief zijn.
  Van beide zijden uiteraard, ik baal er wel eens van dat we er midden tussenin zitten.

  Like

 8. @Marcel
  Klopt, volgens AFP heeft de EU vandaag gezegd dat de escalatie in Oekraïne Minsk-II schendt.
  http://news.yahoo.com/eu-says-escalation-eastern-ukraine-violates-minsk-peace-194617865.html

  Het is te hopen dat het geen nieuws is. Er wordt gevreesd dat de recente aanslag door de separatisten op het wapenpark van de OVSE in Donetsk geen toeval is en bedoeld is om de OVSE te laten zwijgen. Met de opzet om de voorbereidingen van een volledige oorlog snel af te ronden. De continue aanvoer van militair materiaal uit Rusland wijst op de opbouw van een volwaardige strijdgroep met onder meer materiaal om rivieren ‘te nemen’.

  Hopelijk besluit het Kremlin niet om het aanvalsbevel te geven. Het zou in een Blitzkrieg van enkele weken kunnen. De economische gevolgen voor Rusland zullen desastreus zijn, met onder meer de dreigende loskoppeling van het internationaal betalingsverkeer (SWIFT).

  Like

 9. De economische gevolgen voor Rusland zullen desastreus zijn,
  ===============================================
  Voorlopig hebben op dit moment alleen wij de problemen van die boycot kaas, bloemen wat zijn we toch slim.
  Roberto

  Like

 10. Wat denk je George, zullen die Russen zelf geen kaas kunnen maken en bloemen kunnen zaaien?

  Roberto

  Like

 11. @Roberto
  Het is zeker zo dat de boycot van Westerse producten door de Russen -in reactie op de Westerse sancties van Rusland- bepaalde sectoren pijn doet. Maar door improvisatie en het aanboren van nieuwe markten valt dat op te vangen. Het gaat om een betrekkelijk klein deel van de export.

  Het antwoord waarom Russische bedrijven niet zelf producten van hoge, West-Europese kwaliteit kunnen maken ligt besloten in de eenzijdigheid van de Russische economie. Inderdaad kunnen de Russen bij gebrek aan stekjes die ze ook weer uit Nederland moeten betrekken niet zelf bloemen opkweken. Op korte termijn kan de Russische Federatie het wegvallen van de Westerse import van voedingsproducten zoals kaas kwalitatief en kwantitatief niet opvangen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.