Deelname Defne Ayas (Witte de With) aan Biënnale Moskou ongewenst

bie

De 6e Biënnale van Moskou is een project dat georganiseerd en ondersteund wordt door het Ministerie van Cultuur van de Russische Federatie. Het vindt van 22 september tot 1 oktober 2015 plaats. Defne Ayas, directeur van Witte de With is samen met Bart De Baere aangesteld als curator van de 6e Biënnale van Moskou.

Aldus een bericht van de RRKC. Wat is hier aan de hand? Werkt Defne Ayas mee aan de her-Sovjetisering van de Russische Federatie die onder impuls van president Putin in gang is gezet? De term Euro-Aziatische (of: Euraziatische) traditie is beladen en wordt door de rechts-extremistische Russische nationalist Aleksandr Doegin gepromoot zoals Raymond van den Boogaard in een boekbespreking uitlegt. Wat hebben Westerse kunstenaars of directeuren van kunstinstellingen op dit moment in Moskou te zoeken behalve het legitimeren van het Putin-regime? Denken ze bewegingsvrijheid te hebben om de constructieve krachten te bundelen?

Had Kasper König in maart 2014 met hoop op beter nog argumenten om de Manifesta 10 in St. Petersburg te verdedigen ondanks het feit dat hem toen naïviteit verweten werd, door de in de Russische Federatie verdere verslechtering van de mensenrechten, aantasting van de democratie en de rechtsstaat, de illegale inlijving en gelijkschakeling van de Krim, de voortwoekerende Russisch-Oekraïense oorlog, de moord op Boris Nemtsov en de propaganda in de Russische media heeft Defne Ayas ruim een jaar later die argumenten niet meer. Zij is zich er goed van bewust waar ze instapt. Het politieke klimaat is inmiddels zo verslechterd dat geen criticus meer kan volhouden dat het meedoet om de boel van binnenuit te veranderen. Defne Ayas is een meeloper (fellow-traveller) die zich bereidwillig voor het karretje laat spannen van een regime dat de kunst muilkorft.

Of directeur Ayas en het bestuur van Witte de With met voorzitter Kees Weeda, penningmeester Patrick van Mil, Nicoline van Harskamp, Jeroen Princen, Karel Schampers, Nathalie de Vries en Katarina Zdjelar naïviteit, hardleersheid of bewuste politieke stellingname pro-Kremlin verweten kan worden is de vraag. Verontrustend is dat het bericht van de RRKC de Griekse ex-minister Yanis Varoufakis een denker en geen politicus en parlementslid noemt. Met anderen zou hij naar vragen zoeken over de fundamenten voor een beter leven en wie wij zijn (mens, stad, natie, imperium etc.). Dat klinkt humanistisch en braaf. Gaat het de Stalinisten en neo-marxisten werkelijk om dit soort overwegingen? Het bestuur van Witte de With moet zich nog maar eens goed achter de oren krabben of het gewenst is dat Defne Ayas meewerkt aan de 6e Biënnale van Moskou.

Zie hier voor andere posting over de politieke stellingname van Witte de With.

Foto: Schermafbeelding van bericht ‘Witte de With Directeur Defne Ayas co-curator van de 6e Biënnale van Moskou’ op RRKC.

Advertentie

5 gedachten over “Deelname Defne Ayas (Witte de With) aan Biënnale Moskou ongewenst

 1. 25 juni 2015. Toen Varoufakis als de Griekse MvF (nog) een politieke functie bekleedde.

  The Art Newspaper kopt met:
  “Greece’s finance minister Yanis Varoufakis to speak at sixth Moscow Biennale”

  http://www.theartnewspaper.com/news/news/157218/

  “Rietumu Banka is the event’s principal sponsor; the Ministry of Culture of the Russian Federation and the Government of Moscow are also backing the biennial.

  “The astonishing VDNKh site is the prime symbol of the Soviet orientation towards progress and the future. Instead of working with multiple venues, and given the limitations with budgets and logistics, we decided to work radically together and condense the programme at this one particular building,” Ayas says.”

  Like

 2. @King Billy
  Varoufakis bekleedt weliswaar geen regeringspost meer, maar is nog steeds lid van het Griekse parlement.

  Wat Defne Ayas zegt over de voordelen voor de Biënnale van een gebouw en een locatie op het VDNKh terrein is onduidelijk omdat het met een oppervlakte van ruim 2 miljoen vierkante meter en meer dan 400 gebouwen groter is dan het prinsdom Monaco.

  Like

 3. Varoufakis’ neo-old vintage lecture op de afsluitende dag van de 6e Biënnale van Moskou op propagandazender RT. Kunst en een gesubsidieerd platform instrumentaliseren voor kritiek op het politiek en economisch functioneren van het ‘systeem EU’. Germany bashing’ met suggestieve insinuaties aan Nazi wortels van de euro, refererend aan 11.000 Franse nazi- collaborateurs die tot op de laatste dag Hitler’s Berlijn verdedigden . Opname’s worden na 46 minuten pardoes afgebroken als V. Rusland ter sprake brengt.

  Like

 4. @King Billy
  Dank. Dat abrupte eind is veelzeggend. Kritiek mag alleen op de ander.

  Velen zijn in verwarring. Is de vijand van de vijand nou een vriend, of toch gewoon een vijand? Monsterverbonden zijn verraderlijk en zetten zelfs goedwillenden op het verkeerde been. Je ziet steeds meer dat de meest bizarre en onwaarschijnlijke combinatie ontstaan.

  Dan steunt de diervriendelijke Partij voor de Dieren die ook opkomt voor mensenrechten ineens de populisten van Geen Stijl in het referendum over Oekraïne die feitelijk Putin steunen die een loopje neemt met de mensenrechten en de democratie. Dan vraag ik me werkelijk af of de landelijke leiding van zo’n partij mataklap is geworden en of ik nog ooit overtuigd kan worden om op zo’n partij zonder veel strategisch inzicht te stemmen. Wat ik meermalen deed.

  Van een neo-marxist als Varoufakis komt het niet onverwachts om in Moskou anti-EU praatjes te verwachten. Dat is tegenwoordig zijn broodwinning. Ware het niet dat de leiding van de Russische Federatie een harde vorm van kapitalisme heeft geïntroduceerd waardoor het verder van de ideeën van het marxisme afstaat dan de verzorgingsstaten van de EU.

  Identificeert Varoufakis zich met een spookbeeld waarvan hij weet dat het niet bestaat maar waarover hij net doet alsof het wel bestaat? Is hij echt zo idioot als hij zich voordoet? Ik denk dat hij vooral een goed acteur is die niets liever doet dan de slechte jongen spelen om de elite te shockeren. De elite waartoe hij uiteraard zelf behoort. Met een jetset uitstraling die hij zo vlijtig nastreeft en een buitenverblijf op Aegina. In zijn eigen optiek is hij een arbeider.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.