Waarom wil Russische Federatie VN-tribunaal MH17 verhinderen?

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) schetst de alternatieven als er geen meerderheid van 9 stemmen is of als de vertegenwoordiger van de Russische Federatie vandaag in de Veiligheidsraad van de VN een veto uitspreekt tegen een VN-tribunaal om de daders van het neerhalen van de MH17 te berechten. Het meest waarschijnlijke scenario tot nu toe is dat de MH17 met Russische betrokkenheid is neergeschoten. De oppositie van Putin tegen een VN-tribunaal kan worden verklaard door het uit de weg gaan van persoonlijke aansprakelijkheid.

mh

Foto: Schermafbeelding van tweet van Marcel van den Berg, 29 juli 2015.

4 gedachten over “Waarom wil Russische Federatie VN-tribunaal MH17 verhinderen?

  1. In vele journalistieke en politieke commentaren over alternatieven voor een VN-tribunaal wordt de meest voor de hand liggende optie vergeten: een nieuwe poging in de Veiligheidsraad voor een VN-tribunaal voor de berechting van de daders van het neerschieten van de MH17. Omdat de Russische bezwaren niet principieel waren, maar verband hielden met de timing is het Russische bezwaar van voorbarigheid over twee maanden minder geloofwaardig als het onderzoek van de Veiligheidsraad voor Veiligheid naar de oorzaak in oktober 2015 wordt gepresenteerd, zoals de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Klimkin zegt:

    “A key Russian argument for vetoing the resolution to establish a tribunal on Wednesday was that it was premature and “untimely,” because the results of the investigation aren’t expected until October. So the five nations will try again for a tribunal then,” he said.
    http://www.unian.info/politics/1106712-klimkin-announces-un-security-council-revote-on-mh17-tribunal.html

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.