Ibarra en WIFS: ‘Hebben vrouwen visie?’ bevestigt onjuist beeld

Hoogleraar leiderschap en organisatiekunde aan de van oorsprong Franse Handelsschool INSEAD de Cubaans-Amerikaanse Herminia Ibarra laat zich genuanceerd en helder uit over het vermeende gebrek aan visie van vrouwelijke leidinggevenden. Is het feit of perceptie, een kwestie van de macht van mannen over de omgeving, een cultureel verschil of echt een tekort bij vrouwen? De mogelijkheid dat vrouwelijke leidinggevenden meer visie hebben dan mannen laat Ibarra open. Zij spreekt vele malen genuanceerder dan de verklarende tekst bij dit filmpje op YouTube dat in clichés blijft hangen en zo een onjuist beeld bevestigt dat juist weerlegd wordt.

Het Nederlandse WIFS (Women in Financial Services) dat gaat voor ‘een betere balans tussen masculiene en feminiene waarden in de financiële sector’ doet hetzelfde in de publiciteit van het evenement Hebben vrouwen visie?’ op 3 september 2015 in Amsterdam. Het gaat voorbij aan de nuanceringen van Ibarra die een van de sprekers is en zegt over onderzoeken onder mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden: ‘Hieruit blijkt dat vrouwen op een set geselecteerde criteria gelijk of beter scoren dan hun mannelijke peers …. behalve op het punt van visie.’ WIFS weet door Ibarra uit te nodigen dat dit cliché weerlegd is en door haar op het evenement een prominente plek te geven wil WIFS blijkbaar dat dit cliche weerlegd wordt. Door het cliché als uitgangspunt te nemen bevestigt WIFS echter toch het onjuiste beeld dat leidinggevende vrouwen minder visie hebben. Een ander cliché is dat mensen met een gebrekkige visie beter de oogarts kunnen raadplegen.

wifs

Foto: Schermafbeelding van aankondiging evenement ‘Hebben vrouwen visie?’ door WIFS.

2 gedachten over “Ibarra en WIFS: ‘Hebben vrouwen visie?’ bevestigt onjuist beeld

 1. ‘Vrouw @ Visie

  Toen ik nog me 2 vrouwen, vrouw en dochter, waren het dit soort onderwerpen die regelmatig aan de keukentafel ter sprake kwamen en waarvan de resultaten een bijdrage zouden kunnen leveren om een einde te maken aan het oeverloze ge’o.h’. over een ander zeuronderwerp, n.l. waarom er toch zo weinig vrouwen aan de top van het bedrijfsleven zitten.

  in de jaren 70 van de vorige eeuw was je een volkomen ‘outcast’ als je niet erkende dat vrouwen en mannen, behoudens enkele lichamelijke verschillen, volkomen gelijk waren. Inmiddels, 40 jaar later, zijn er honderden zoniet duizenden, studie verschenen waarin nu juist de verschillen tussen man en vrouw ‘bestudeerd’ worden. Alles wetenschappelijk ‘onderbouwd’, dat spreekt! Aangezien ik mij al sinds jaar en dag niets meer van de ‘wetenschap’ aantrek en zo nu en dan ‘Lof der Zotheid’ van Erasmus ter hand neem. heb ik niets anders als ‘gezond’ verstand en de nodige levenservaring om mij in deze een oordeel te vormen. een van deze ervaringen is dat deze twee hier genoemde componenten tot oneindig veel betere resultaten leiden dat het hier afgestoken referaat van deze Cubaans/Amerikaanse mevrouw.

  Hel in het algemeen zou ik durven zeggen dat mannen meer visie hebben en dat vrouwen toch meer met de voeten op de grond staan en hun man corrigeren als het met de ‘visie’ de verkeerde kant dreigt op te gaan. Als ik het goed heb was het Churchill die zijn befaamde ‘oorlogsredevoeringen’ eerst aan z’n vrouw voorlas en haar kritiek er in verwerkte alvorens de rede voor de radiomicrofoon voor te lezen.

  De ‘wetenschap’ heeft hier natuurlijk niet genoeg aan en ben ik benieuwd wat het vervolg op deze discussie is.

  Like

 2. @appie
  Je kunt je afvragen of handelsscholen (business school) als INSEAD of Nyenrode ook maar iets met wetenschappelijk onderwijs te maken hebben. Dus werken volgens de empirische theorie van falsificatie met het oog op theorievorming. Ik betwijfel het zeer. Het gaat in mijn ogen eerder om voodoo-wetenschap dat over gedrag gaat en de vuistregels daarover uit zelfbehoud duur aankleedt als wetenschap. Dat het in de kern niet is.

  Wat Herminia Ibarra over die cultuur in de bestuurskamer en het gedrag van leidinggevenden zegt vind ik zinvol klinken. Alleen, ook zij komt met haar verwachtingen, afwegingen, observaties en extrapolaties niet verder dan vermoedens. Haar methodiek geeft geen zekerheid en is daarom uiteindelijk vrijblijvend. In ieder geval geen wetmatigheid. Eerder journalistiek dan wetenschap. Beredeneerd Koffiedik Kijken.

  Ondanks dat wetenschappelijk tekort kan het best maatschappelijke waarde hebben, maar die moet tot het juiste terrein worden beperkt waar het waarde heeft. Dat van opinievorming, belangenbehartiging, culturele verschillen tussen man en vrouw en mentaliteitsgeschiedenis. Niet op dat van de wetenschap.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.