Vroege beelden van MH17 duiken op bij News Corp Australia. Echt?

News Corp Australia plaatst een samenvatting op YouTube met beelden van net na de ramp op 17 juli 2014 in Rassipnaya waarin te zien is dat pro-Russische separatisten de smeulende resten van de MH17 doorzoeken.

De herkomst is onduidelijk en de authenticiteit van de gesprekken staat niet vast. De video laat uitkomen dat de pro-Russische militairen in verwarring zijn. Ze verkeren in de veronderstelling dat er een militair toestel is neergeschoten, maar komen dan tot inzicht dat het om een passagiersvliegtuig gaat. Ze snuffelen in bagage en maken rugzakken open. Er klinkt het bevel de plek voor burgers af te sluiten vanwege het besef dat het gevoelige informatie betreft. Van welk onderdeel de militairen afkomstig zijn moet verder worden onderzocht.

Advertentie

22 gedachten over “Vroege beelden van MH17 duiken op bij News Corp Australia. Echt?

 1. ‘Herkomst onduidelijk’, dat treft men wel meer m.b.t. de ‘bewijstukken’ inzake de MH!7. Dat geldt bijv. ook voor de video opnames van de gestolen Volvo-truc waarmee de BUK-raketten werden vervoerd enkele uren voordat de crash plaats zou vinden. Waarom is deze videoband zodanig bewerkt dat het nummerbord onleesbaar is maar het telefoonnummer van de oorspronkelijke eigenaar met ‘reuzen’ cijfers vermeld staat. Voorts is ook interessant de verschillende posities van waaruit deze opnames gemaakt zijn. Vanuit een huiskamer, vanachter bosjes met zicht op de weg waarop deze truc ‘toevallig’ voor bij komt..En dan nog de vraag hoe men al deze beelden aan elkaar heeft ‘geplakt’. Ook dat is een interessant verhaal waarover we tot nu toe dan ook niets te horen hebben gekregen.Wel weten we inmiddels dat er op de Nederlandse ambassade niemand was die Russisch dan wel Oekrainsch kende en dat de door de ambassade opgestelde veiligheidsreportages naar vele ministeries werden doorgestuurd maar dus niet naar “Infrastructuur en Millieu’, voorheen ‘Verkeer en Waterstaat’. Maar ook daar horen we niets meer over!

  Like

 2. @appie
  De beelden van genoemde video spreken voor zich. Of dat voor de gesprekken ook geldt kan onderzocht worden.

  Het traject van de Buk-raket op de Volvo FH-13 truck is vanuit allerlei bronnen nauwkeurig gereconstrueerd. Ik zie die verscheidenheid aan bronnen niet als zwakte, maar juist als sterkte. Ik weet niet wat je suggereert door te zeggen dat de Volvo toevallig dit traject aflegde en toevallig in beeld werd gebracht. Dat is geen toeval omdat tegenwoordig velen langs de route beelden maken met mobiele telefoons etc. Waaruit je concludeert dat we hierover niets te horen hebben gekregen geldt niet voor nieuwsconsumenten die zich goed informeren. Bellingcat heeft het traject gereconstrueerd. Dat er niemand op de Nederlandse ambassade in Kiev was die Russisch of Oekraïens kende is onzin. Een fout die NRC de wereld in heeft gebracht en die inmiddels gecorrigeerd is. Laten we ons wel inspannen om te proberen de zin van de onzin te scheiden.
  https://en.informnapalm.org/joker-reveals-the-volvo-truck-that-carried-the-buk-missile-system-for-mh17/
  https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/06/30/low-loader/

  Like

 3. De videobeelden die de Australische nieuwssite News Corp. heeft geopenbaard van de MH17-ramp kunnen van nut zijn voor het onderzoeksteam dat de toedracht van de ramp onderzoekt. Dat zegt defensiespecialist Ko Colijn van instituut Clingendael. ‘Ze versterken het idee dat al vlak na de ramp werd geopperd: dat pro-Russische rebellen het toestel per ongeluk uit de lucht hebben geschoten.’
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/-nieuwe-beelden-mh17-kunnen-verdenking-rebellen-versterken~a4102853/

  Like

 4. Ik begrijp ook niet dat er wat kritischer naar de (1) Oekrainse overheid en (2) luchtvaartleiding wordt gekeken.
  (1) Wist dat ze in oorlog waren en dat er al meerdere vliegtuigen naar beneden waren gehaald .
  En(2) bepaald de route die een vliegtuig moet nemen, en had dus nooit het vliegtuig boven de oost-Oekraine moeten laten vliegen.
  Maar ja, zolang er Russen bestaan kunnen we altijd de fout bij hun leggen.
  Roberto

  Like

 5. Ze versterken het idee dat al vlak na de ramp werd geopperd: dat pro-Russische rebellen het toestel per ongeluk uit de lucht hebben geschoten.’
  ==============================================
  Precies, en dan kom je bij die 2 die ik hierboven noemde.
  Roberto

  Like

 6. @Roberto
  Waaruit concludeer je dat er niet kritisch naar de Oekraïense overheid of de luchtvaartleiding wordt gekeken inzake de toedracht van de MH17? En wie zouden niet kritisch kijken? Doel je op de media, het Joint Investigation Team dat de schuld onderzoekt of de Veiligheidsraad die de oorzaak onderzoekt?

  Het is achteraf praten dat er anders gehandeld had moeten worden met het volledig sluiten van het luchtruim. Vergeet niet dat het voor het eerst was dat er een verkeersvliegtuig op meer dan 10 km hoogte door een raket is neergeschoten. Niemand kon het zich voorstellen dat iemand het in z’n hoofd zou halen om een verkeersvliegtuig neer te halen. Het luchtruim was op 14 juli tot 32.000 voet gesloten. Dat werd toen als voldoende ingeschat, wat het dus niet bleek te zijn.

  In de berichtgeving wordt de schuld juist niet bij de Russen neergelegd, maar bij de pro-Russische separatisten. Dat is niet hetzelfde. De technische mogelijkheden en de vereiste operationele kwalificaties in ogenschouw genomen wijst alles op directe betrokkenheid van het Russische leger. Maar de feiten en de getuigenissen wijzen naar de separatisten. Ik hoop dat het onderzoek van het JIT tot een eenduidige conclusie over de schuldvraag leidt.

  Like

 7. Klopt, maar als je de Juiste instructies geeft dan kan zo’n piloot alleen maar juist handelen.
  Wat uit de film blijkt is dat ook de separatisten verbaast waren dat het een burgervliegtuig was.
  En het luchtruim vrijgeven boven de 32.000 voet als veilig , is natuurlijk dom als je weet dat je tegenstanders BUK systemen heeft.
  En dat wist de Oekrainse overheid, want het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Kiev van de een op andere dag
  al die systemen mee kon nemen naar het Westen.
  Roberto

  Like

 8. @Roberto
  Nogmaals, er was nog nooit op meer dan 10 kilometer hoogte een verkeersvliegtuig door een raket neergeschoten. Met wijsheid achteraf was het dom.

  Weet je trouwens dat er ook een theorie is die meent dat het verdwenen toestel MH370 van Malaysia Airlines ook door Russische betrokkenheid is verdwenen? Begraven in Kazachstan. Met als doel afleiding voor de annexatie van de Krim door de Russische Federatie? Kijk, van zo’n theorie geloof ik nou helemaal niets.
  http://jeffwise.net/2015/02/23/what-went-on-at-yubileyniy/

  Like

 9. A forum section “War Dispatches from the South West Front” of Antikvariat.ru, a site about military collectibles and historical re-enactment of battles moderated by former separatist commander Col. Igor Strelkov shows indications of tampering and renumbering of the posts on July 17, 2014, the day flight MH17 was downed most likely by Russian-backed separatists.
  http://www.interpretermag.com/russia-update-july-17-2015/

  Like

 10. @George

  ‘Zin van onzin onderscheiden’, daar ben ik erg voor. Het zou op school geleerd moeten worden. Helaas heb ik nog niets van de NRC vernomen inzake hun ‘onzinverhaal’ m.b.t. de Nederlandse ambassade te Kiev. Wel heb ik inmiddels vernomen dat de Russisch sprekende sprekende diplomaat uit Afrika, ook dat stond in het ‘onzinverhaal’ van de NRC, Hans Docter was. Speciaal naar Oekraine gestuurd om de bergingswerkzaamheden te coordineren. Hans is nu weer ambassadeur in Ghana en aldaar belast met een speciaal ebola-schap. Daar zal hij z’n Russisch wel niet nodig hebben. Ook zag ik op het zgn.”Corbet-report’, een kaart met daarop de vluchtroutes boven oost-Oekraine. Merkwaardig was dat alle vliegtuigen op 17 juli over dit ‘gevaarlijke’ gebied werden geleid terwijl men een dag ervoor nog een veel zuidelijker route had genomen. Maar goed dat er internet is, in Nederlandse kranten lees ik dergelijke details biet, daar is men veel te druk om Putin deze ‘ramp’ in de schoenen te schuiven. Men zou zich toch af kunnen vragen of het opdringen van een mening nu wel de taak van een krant is. Ik dacht van niet!

  Like

 11. @appie
  De NRC heeft een correctie/ nuancering geplaatst van het verhaal dat er op de ambassade in Kiev geen Russisch of Oekraïens sprekende medewerkers zouden zijn.

  Klopt, journalistiek moet achter de waarheid aangaan, en geen stokpaardjes berijden. Maar ik zie nergens dat de Nederlandse media per se Putin de ramp in de schoenen willen schuiven. Ik vind ze in deze hele Oekraïens-Russische oorlog tamelijk flets en voorzichtig opereren.

  De meest waarschijnlijke scenario’s wijzen naar de schuld van de pro-Russische kant. In elk geval zijn alle uiteenlopende en soms tegenstrijdig aan elkaar zijnde scenario’s van het Kremlin weerlegd. Waarbij ik vermoed dat door regie uit het Kremlin de separatisten als zetstuk voor het Russische leger worden geschoven dat de MH17 heeft neergehaald. Ook daarom vind ik de Nederlandse journalistiek niet sterk dat maar steeds blijft herhalen dat de zogenaamde separatisten de MH17 hebben neergehaald. Ik geloof er niets van. Het was het Kremlin.

  Like

 12. Het was het Kremlin.
  ==================
  Daar jij daar zo van overtuigd bent, sta je ook niet open voor andere mogelijkheden.
  Roberto

  Like

 13. @Roberto
  Ik sta open voor elk overtuigend verhaal. Tot nu toe wijzen die naar het Kremlin. Dus ik sta best open voor andere mogelijkheden die overtuigen. Ik ben geen blinde supporter van Kiev of opponent ten koste van de waarheid van Moskou.

  Like

 14. Zelfs een goed gebrachte leugen kan zeer overtuigend overkomen,

  Het zijn vaak de kleine nietszeggende details die de waarheid bepalen.
  Roberto

  Like

 15. @Appie
  Er waren op dat moment 4 vliegtuigen boven dat gebied. Te weten Singapore Airlines die al maanden niet meer over dat gebied vloog, ook niet mocht vliegen (eigen waarneming en die van mijn zoon, het was altid de Zwarte Zee route en nu de route via Moskou/ Berlijn en soms nog noordelijker) Air India, Lufthansa en Malaysia Airlines.
  Op hetzelfde moment lag overigens ook voor de laatste dag van de oefeningen in de Zwarte Zee ook de NAVO vloot. Uhuh, blijkbaar wilde en niet dat er over dat gebied werd gevlogen. Maar, dan moeten de US echt hele goede satellietbeelden hebben. Maar die geeft men niet vrij.

  https://consortiumnews.com/2015/07/17/mh-17-mystery-a-new-tonkin-gulf-case/

  Like

 16. @toetssteen
  Omdat het om vertrouwelijke informatie gaat wordt niet publiekelijk gemaakt of de Amerikaanse satellietbeelden in het strafrechtelijk onderzoek worden gebruikt. Onderzoeksleider Fred Westerbeke gaf er desgevraagd als antwoord op dat hij het evenmin weet, omdat deze geheime informatie uitsluitend bekend is bij twee medewerkers in het onderzoek die dat vertrouwelijk verwerken. Dus waarschijnlijk heeft de Amerikaanse overheid de satellietbeelden aan het JIT onder strikte voorwaarden beschikbaar gesteld.

  Reden dat er niet over een deel van de Zwarte Zee werd gevlogen was de bezetting van de Krim door de Russische Federatie. Dat werd als risico ingeschat. De ironie van de geschiedenis.

  En toetssteen een minder objectieve bron dan Graham Philips is aan Westerse kant niet te vinden. Zijn nieuws is zo gekleurd dat hij vooral een parodie van journalistiek geeft. Af en toe trekt hij er zelfs militaire Russische kledij bij aan om zijn stellingname kracht bij te zetten. Kortom, zo’n bron overtuigt niet. Integendeel.

  Mensen als Ron Paul leggen inzake de MH17 en het Putinisme hun wereldbeeld over de feiten om iets aan te tonen. Maar journalistiek werkt andersom. Eerst de feiten en dan pas de mening. Laten we dus aan de hand van controleerbare, journalistieke bronnen proberen om inzicht te krijgen. Pamflettistische standpunten, afleidingen en verhullingen van de waarheid helpen ons niet verder.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.