Griekenland dat niet zelf gelooft in hervormingen is een komedie

Tragic_comic_masks_-_roman_mosaic

Griekenland blijft de gemoederen bezig houden en het leidt tot discussies waarbij emoties hoog oplopen. De miljardensteun aan Griekenland waaraan ook de Nederlandse belastingbetaler meebetaalt laat niemand koud. Er zijn posities te onderscheiden. 1) Pro-Europeanen die een Grexit willen voorkomen omdat de opbouw van de EU onomkeerbaar moet zijn; 2) Pro-Europeanen die Griekenland als besmettingshaard zien en uit de eurozone willen zetten met als consequentie het stoppen van miljardensteun; 3) Eurosceptici die een Grexit aangrijpen doordat dit de EU verder verzwakt; 4) Ideologen die de kwestie Griekenland als middel aangrijpen om de EU te verzwakken; 5) Pragmatici die de schade willen beperken door het compromis, het delen van verantwoordelijkheid en het voorkomen van een labiel Griekenland waarvan het de vraag is tot wat dat leidt.

Tot deze week was ik voor steun aan Griekenland, maar na de woorden van de Griekse premier Alexis Tsipras dat hij zelf niet in hervormingen gelooft maar ze uitvoert omdat hij gedwongen wordt ben ik van gedachte veranderd. Als zelfs het besef bij de Griekse regering ontbreekt dat hervormingen van de Griekse economie nodig zijn voor Griekenland en de Grieken zelf, dan begrijp ik niet hoe Griekenland de komende drie jaren kan hervormen. Zoals Guntram B. Wolff zegt: ‘Overall, the best outcome would be a real deal with less austerity but serious reforms in Greece.’ Want hoe kan een land hervormen als het daarvan zelf de zin niet inziet? Landen kunnen een ander land niet dwingen te hervormen. Het houdt op als zo’n land niet gered wil worden.

Wie afgelopen weken de media volgde kwam aan elkaar tegengestelde verhalen tegen die elk als ultieme waarheid werden verkondigd. Zelfs iemand als theatermaker George van Houts die ik hoogacht vanwege zijn kritiek op de geldschepping door banken liet zich gaan in een FB-posting: ‘Duitsland is aan De Derde Wereldoorlog begonnen’. Zo diep daalt soms het niveau. Het wijst op een snelle radicalisering en het uit het oog verliezen van de realiteit. Zeker voor iemand die op sociale media in het kruisvuur van zo’n debat met hardliners terechtkwam was het een onaangenaam, maar ook leerzaam neveneffect van de Griekse crisis.

Er is zoveel meer over te zeggen. Ik zou liever willen dat de miljarden aan landen werden gegeven met een bevolking die dat positief beoordeelde en niet sikkeneurig en chagrijnig reageerde zoals veel Grieken die weigeren te erkennen dat het uiteindelijk door eigen onvermogen de put voor zichzelf gegraven heeft waar het nu in is gevallen. Ik zou willen dat de steun die nu naar Griekenland gaat naar landen ging waar steun doelmatiger dan in Griekenland door een constructieve regering zou kunnen worden ingezet. Zoals Afrikaanse landen die een lager welvaartspeil hebben dan Griekenland of Oekraïne dat verlegen zit om financiële steun.

Het spookverhaal dat Griekenland wordt uitgeperst door de banken of de instellingen van de EU is onjuist. De rente die het in 2014 betaalde op de leningen is volgens Zsolt Darvas van denktank Bruegel met 2,6% van het bbp draaglijk en lager dan landen als Portugal, Ierland of Spanje moesten ophoesten. Juist Griekenland heeft zachte voorwaarden voor de leningen, wordt niet onderhorig gemaakt aan andere landen maar is jarenlang alle ruimte gegeven om eigen kansen te grijpen. Die het weigert te grijpen ondanks alle toeschietelijkheid. Dat ondanks ideologische verhalen die bewust verwarring zaaien vanuit ideologische redenen die weinig met Griekenland te maken hebben en voorbijgaan aan de verbetering van de positie van de economie en de Grieken. Trek dan de stekker er maar uit. Vele Grieken en de Griekse regering geloven toch niet in zichzelf. 

Foto: ‘Tragic Comic Masks of Ancient Greek Theatre represented in the Hadrian’s Villa mosaic.’

Advertentie

7 gedachten over “Griekenland dat niet zelf gelooft in hervormingen is een komedie

 1. Het spookverhaal dat Griekenland wordt uitgeperst door de banken of de instellingen van de EU is onjuist.
  ============================
  Dat kan wel juist zijn, maar geld lenen om daarmee je schulden (gedeeltelijk)af te betalen is natuurlijk onzinnig , zeker als je de basis van je economie als borg moet stellen, en het is al vaker gezegd en geschreven, Griekenland kan zijn schulden nooit meer terug betalen, en dat is niet te danken aan deze (linkse ) regering maar aan die rechtse boeven die al vanaf 1968 aan de macht waren.
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Niemand beweert dat de situatie waarin Griekenland nu is terechtgekomen uitsluitend is te wijten aan Syriza. De afwisselende regeringen van de Nieuwe Democraten (rechts) en Pasok (links) hebben het jarenlang laten liggen. En als ze al probeerden te hervormen (Konstantinos Simitis van Pasok) dan zette dat uiteindelijk toch weer niet door onder politieke en maatschappelijke druk. Door het amateuristisch handelen van de regering Tsipras zijn de afgelopen 5 maanden wel tientallen miljarden euro’s nodeloos verloren gegaan.

  Ik meen dat je niet gelezen hebt wat ik geschreven heb, want anders zou je niet beginnen over geld lenen om schulden af te betalen. De essentie is dat ondanks de beeldvorming Griekenland betrekkelijk weinig kwijt is aan rentelasten om schulden af te lossen. Omdat andere landen en instellingen zich uitermate soepel opstellen betaalt Griekenland rente dat past bij een land dat een tekort van 75% van het bbp heeft, terwijl het feitelijk een tekort van 175% heeft.

  Het is eerder gezegd, omdat Griekenland een Europees land is stelt het door Europeanen geleide IMF zich soepel op. Evenals de EU dat de economische politiek van Griekenland niet meer serieus neemt, maar het land erbij wil houden vanwege geopolitieke redenen. Als Griekenland aan de andere kant van de Middellandse Zee had gelegen hadden IMF en Europa het allang niet meer gesteund. Eurocentrisme staat Griekenland toe anderen te chanteren. Is dat niet hoogst bedenkelijk?

  Like

 3. Yanis Varoufakis, ‘The Global Minotaur, America, Europe and the Future of the Global Economy’, London, New York, 2013 geeft de ideeën van V weer.
  Hij ziet de euro zone als een soort VS, waarin rijke delen de arme subsidiëren.

  Like

 4. @Richard
  De politieke werkelijkheid van de VS is volstrekt anders dan die van de EU. Daarom gaan dit soort vergelijkingen van Varoufakis mank. Het is hetzelfde soort misverstand van Amerikanen als Paul Krugman of Joseph Stiglitz die Europa met een Amerikaanse bril bekijken en daar hun Keynesiaanse ‘adviezen’ over geven. Wellicht hebben ze op onderdelen gelijk, maar ze gaan voorbij aan de stroperigheid, de veelgelaagde besluitmachine en de ontbrekende politieke overkoepeling van de EU.

  Grappig is wel dat een neo-marxist als Varoufakis en een Clintoniaan als Paul Krugman beide hebben toegegeven ongeschikt te zijn voor de praktische politiek, maar niet ophouden hun politieke adviezen over Griekenland te geven. Stiglitz lijkt evenwichtiger en was gisteren toevallig op bezoek in Athene bij Tsipras. Waarover praten zij?

  Like

 5. Pingback: Splitsing in Syriza biedt Tsipras kans destructieve krachten achter zich te laten | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.