Verwikkelingen in museaal Breda. Hoogsteden en Wagemakers weg?

IMG_0559

Update 15 juli 2015: GroenLinks stapt uit de Bredase coalitie vanwege ‘het nieuwe museale concept’, aldus BN De Stem. De partij zegt het vertrouwen in de andere partijen op. Hiermee valt de coalitie. De andere partijen beraden zich nu op de nieuw ontstane situatie. Zie bij reacties voor persverklaring GroenLinks. 

Soms is de timing in het nieuws niet te volgen. En zijn documenten onvindbaar waarover iedereen een mening geeft. Gisteren kwam naar buiten dat aan de hand van het rapport van projectleider bij Erfgoed Brabant Annette Gaalman over de collecties door de Stichting Cultuurbelangen Breda’s Museum het vertrouwen in ad-interim directeur Vera Hoogsteden van het Breda’s Museum werd opgezegd. De Stichting deelde dat mee aan cultuurwethouder Selçuk Akinci. Hoogstraten wordt verweten dat ze de collectie niet goed beheert. Waarom komt dat bericht juist nu naar buiten en wordt het vermeend dysfunctioneren van Hoogsteden nieuws?

Een begin van een antwoord ligt in de raadsbrief van 8 juli 2015 van Akinci over een nieuw museaal concept voor Breda. Een langlopende kwestie die de gemoederen verhit. De rol van de ‘externe museumexpert’ Ton Wagemakers als ‘onafhankelijk voorzitter’ van een Werkgroep Toekomst Musea Breda lijkt hierbij beslissend. Uit de brief blijkt dat wethouder Akinci moeite had met de dubbelrol van Wagemakers als ‘onafhankelijk voorzitter’ van de Werkgroep en ‘inhoudelijk deskundige op museaal gebied’. Daarnaast bleek Akinci ’uit de signalen van de werkgroep’ begrepen te hebben ‘dat het vervolgproces om een andere voorzitter vraagt‘.

Exit Wagemakers en een wethouder en Werkgroep die op zoek moeten naar een andere ‘onafhankelijke voorzitter’. Met de vraag waarom die dubbelrol van Ton Wagemakers in de Werkgroep die sinds januari 2015 bijeenkomt pas nu een probleem is geworden. Gaat het niet eerder om een ordinaire richtingenstrijd?

De Stichting Cultuurbelangen Breda’s Museum wil naast het vervangen van Hoogsteden dat Wagemakers weer wordt aangesteld en dat de wethouder het rapport Van Laarhoven gaat uitvoeren. Dat pleit voor samengaan van het MOTI en het Breda’s Museum. Maar moet dat op basis van gelijkwaardigheid of is het Breda’ Museum ondergeschikt aan het MOTI? Die vraag is de garantie voor een robbertje vechten waar vele achterbannen zich mee bemoeien. Vertegenwoordigers namens de beide musea in de Werkgroep zijn als de poppetjes in een weerhuisje die zich echter van het weer weinig aan lijken te trekken. Ze reageren niet zozeer op het weer, maar op de verwikkelingen. Daarom is het nieuws soms niet te volgen. Hoogsteden weg? Wagemakers weg?

Foto: Weerhuisje van grootvader uit Minnertsga.

2 gedachten over “Verwikkelingen in museaal Breda. Hoogsteden en Wagemakers weg?

 1. Perscommuniqué

  15 juli 2015

  GroenLinks-fractie zegt vertrouwen op in huidige vijf partijen coalitie

  Het is voor Breda van belang dat er op zo kort mogelijke termijn een nieuw, aantrekkelijk museaal concept wordt ontwikkeld.
  De eerder voorgestelde aanpak van de wethouder Cultuur, nl. om met een werkgroep waarin beide musea vertegenwoordigd zijn aangevuld met de nodige externe expertise dit proces in te gaan, leidt volgens GroenLinks het snelst naar dit in de stad breed gedragen aantrekkelijk en werkbaar concept. Wat GroenLinks betreft spreekt de bijlage van de werkgroep bij het raadsvoorstel van vandaag heldere taal.

  De GroenLinks-fractie is dan ook teleurgesteld dat het college nu in zijn raadsvoorstel van 15 juli twee zeer verschillende varianten presenteert voor een vervolg op besprekingen om te komen tot het genoemde nieuwe museaal concept.
  Eén daarvan wijkt vér af van wat de portefeuillehouder eerder nog, in zijn informatiebijeenkomst voor de commissie maatschappij op 6 juli en de bijbehorende raadsbrief van 8 juli, presenteerde als inhoudelijk beste vervolg.

  We constateren dat de samenwerking van de huidige vijf partijen in een college niet langer alleen gericht lijkt op het realiseren van dat wat het beste is voor Breda. Overleven lijkt voorop te komen staan. Naar onze stellige overtuiging hoort in een goed bestuur van de stad ook geen belangenstrijd door te klinken.

  Wij zijn de samenwerking met de huidige vijf coalitiepartijen in volle overtuiging aangegaan. Het spijt ons daarom des te meer te moeten constateren dat er onvoldoende basis is voor het vertrouwen dat de verdere samenwerking in dit verband zal leiden tot een stabiel en daadkrachtig bestuur van de stad.

  De fractie van GroenLinks Breda

  Drs. J.W.J. Koniuszek
  Voorzitter
  06 51251201

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.