Tsipras’ draai: ommekeer of misleiding? We kunnen het niet weten

Is de Griekse regering vannacht vernederd door de Europese regeringsleiders uit de eurozone? Mede als vergelding voor de uitlatingen van de inmiddels ontslagen Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis die de schuldeisers van Griekenland van terrorisme beschuldigde. Van de geloofwaardigheid van de Griekse regering die buiten Griekenland toch al minimaal was is niets meer over nu het maatregelen moet slikken die het in het door Syriza gesteunde referendum vorige week nog verwierp. Bij premier Alexis Tsipras lijkt het kwartje eindelijk  gevallen, na 5 maanden tegenwerking en vertraging. Tsipras’ draai is een ommekeer die in de verteltechniek peripeteia wordt genoemd. Het is de vraag hoe het in de praktijk uitpakt. Als de afspraken in de uitvoering gesaboteerd worden, dan was er toch geen sprake van een ommekeer, maar van mimesis als nabootsing van de Brusselse werkelijkheid. Dat weten we pas achteraf. En dat was exact het probleem.

Advertentie

11 gedachten over “Tsipras’ draai: ommekeer of misleiding? We kunnen het niet weten

 1. De voormalige Europese president was scherp voor de nieuwe Griekse regering. “Normaal zou Griekenland nu een economische groei van 3 procent hebben gekend, maar dat is nu -3 procent geworden door de spelletjes van de afgelopen vijf maanden. De regering had de verkeerde instelling en heeft het verkeerde beleid gevoerd. Het wegwerken van het tekort is nu eenmaal onvermijdelijk. De bal ligt in het kamp van de Griekse regering, en de Griekse bevolking zal nog meer lijden als er geen akkoord komt.”
  http://www.demorgen.be/economie/van-rompuy-onderhandelingspositie-van-tsipras-is-heel-zwak-a2392697/

  Like

 2. Tsipras’ draai: ommekeer of misleiding? We kunnen het niet weten
  ============================

  Ja dat is zo, we kunnen het niet weten, we weten namelijk niet wat er in z’n totaliteit besproken is , zo kan het heel goed mogelijk zijn dat als Griekenland de eisen van de EU niet zou inwilligen en dus exit zou gaan, Griekenland een Economische boycot zou hebben gekregen, met alle gevolgen van dien.
  Als over een jaar we weer bij af zijn, komen belangrijke delen van de Griekse Economie in de handen van de buitenlandse investeerders voor een habbekrats dat wel, en daar draait het toch om?
  dat noemt men neo-liberale politiek.
  Roberto

  Like

 3. @Roberto
  Ik bedoelde niet zozeer dat we niet weten wat er besproken is, maar wat de toekomst brengt. Wat je bedoelt met een economische boycot van Griekenland ontgaat me. Daar is nooit sprake van geweest.

  Ik betwijfel of de reddingspoging om Griekenland weer op de rails te brengen ging om het in handen krijgen van de Griekse economie. Griekenland voelt eerder als een giftig geschenk dat niemand wil accepteren. Maar het klopt dat bijvoorbeeld een deel van de haven van Piraeus in buitenlandse, Chinese handen kan komen. Maar feitelijk is dat in Rotterdam niet anders. Da’s een kenmerk van globalisering.

  Vergeet evenmin dat de Nederlandse belastingbetaler maximaal 4,9 miljard euro kan gaan bijdragen aan nieuwe’ leningen’ voor Griekenland. Ik ben er niet tegen dat dat onder strenge voorwaarden wordt verstrekt.

  Want als iets duidelijk is geworden dan is dat de Griekse overheid ondermaats presteert en de regeringen telkens hun beloften breken. Het is naïef om te veronderstellen dat dat bij de huidige regering anders zou zijn.

  Vergeet evenmin dat de Griekse politieke partijen onvergelijkbaar zijn met die in andere Europese landen. Het zijn geen partijen die rond een programma of een thema zoals emancipatie zijn georganiseerd, maar vehikels die uitsluitend zijn opgericht om doelbelangen te behartigen. Hun focus is dus niet het algemeen belang. De a-synchroniteit van de reddingspoging en de schande van Griekenland is dat dat algemeen belang van Griekenland via Brussel vertegenwoordigd wordt, waarbij uiteraard lidstaten uit de eurozone hun eigen belang niet uit het oog verliezen. Zo resteert een complex plan vol compromissen en waarborgen. Maar de essentie is dat Griekenland het Griekse belang niet vertegenwoordigt.

  Zie ook De Volkskrant:
  http://tinyurl.com/nvpuxjy

  Like

 4. Wat je bedoelt met een economische boycot van Griekenland ontgaat me. Daar is nooit sprake van geweest.
  ================================================
  Dat laatste kan je niet weten, er worden onder de kapitalisten wel meer afspraken gemaakt waar de outsiders pas jaren later achter komen, kijk jij naar Zwarte Zwanen ?
  Het kan best waar zijn dat er met de Griekse pensioenen wat fout zit, maar ik heb begrepen dat de Grieken geen WAO kennen , en dat het pensioen het enige alternatief is.
  Bovendien, vind jij het verstandig om de basis van je economie in handen van de buitenlandse investeerders
  te laten komen, want daarmee gaan ook de winsten naar het buitenland.
  En het niet of weinig belasting betalen van de Grieken, denk je niet dat de werkgevers daar geen inhoudingsplicht hebben?

  Roberto

  Like

 5. @Roberto
  Ja, Zwarte Zwanen met Cees Grimbergen over pensioenfondsen heb ik gezien. Als een Pieter Storms met draaiende camera, maar ook met vakbondsbestuurders die hun eigen belangen uitverkopen zonder dat ze in de gaten lijken te hebben dat ze door een Amerikaans hedgefonds belazerd worden. Ontluisterend. En terugblikken op hun eigen onvermogen durven ze niet aan. Spannende televisie.

  Maar nog steeds begrijp ik niet wat je bedoelt met een economische boycot van Griekenland. Ik word wat moe van alle berichten op sociale media van mensen die complottheorieën napraten en de macht van de banken en de eurocraten als verklaring voor het Griekse onvermogen geven. Er zijn raakvlakken zoals eerdere Griekse regeringen die er door Amerikaanse banken ingeluisd werden -zoals dat de Nederlandse pensioenfondsen ook overkwam die zonder dat ze het begrepen tegen het belang van V&D of PMC (onder wie De Volkskrant) handelden- maar een en en ander valt niet samen.

  Het probleem is dat de Griekse economie moet hervormen, maar Griekse regeringen dat stelselmatig weigeren of blokkeren. Nu is de water tot aan de lippen gestegen en bevindt het land zich in een onmogelijke situatie. Nu moeten anderen Griekenland lastenverzwaringen en hogere belastingen opleggen die in zekere zin haaks staan op het herstel van de economie. Griekenland is de afgelopen 30 jaar de fuik in gezwommen en heeft de toestand waarin het zichzelf bevindt aan zichzelf te wijten.

  Het volgende artikel met een prikkelende titel is verhelderend over de stand van de Griekse economie. Het geeft aan dat Griekenland van alle ontwikkelde landen de minste economische vrijheid kent. Het heeft een economisch model dat niet marktgericht is, maar statisch: ‘When you are the only developed economy with a highly statist economy, and your economy is doing more poorly than all other developed countries, it’s not hard to see what needs to be done. The hard part is getting it done.
  http://econlog.econlib.org/archives/2015/07/why_is_greece_s.html

  Wat er met de Griekse economie moet gebeuren is niet hemelbestormend en vraagt niets bijzonders dat andere Europese landen niet kennen. Met een beetje gezond verstand, vasthoudendheid, politieke stabiliteit, realiteitszin en oog op het algemeen belang kan Griekenland grote vooruitgang boeken. Want het is een prachtig en belangrijk land met mogelijkheden en een goed opgeleide beroepsbevolking. Met een inflexibele economie en een cliëntelistische politiek die alleen aan zichzelf denkt lukt die hervorming niet.

  Er zijn dus helemaal geen Duitse nazi’s, Wall Street gieren of Brusselse EU-terroristen die het aanslingeren van de Griekse economie in de weg zitten of zouden belemmeren. Dat is volledig aan de Grieken zelf die een harde tijd tegemoet gaan om hun economie bij de tijd te brengen. En dat laatste betekent niet de Amerikanisering ervan, maar gewoon het maken van de stap van de 20ste naar de 21ste eeuw die al lang geleden gemaakt had moeten worden.

  Like

 6. Ik bedoelde daarmee dat een boycot gebruikt kan worden als chantage, hij kwam op mij over als een oprecht man die met Griekenland een linkse koers wilde opgaan, en dat werd niet gewaardeerd.
  Het zou ook een burgeroorlog kunnen brengen, de verhoudingen liggen niet zover uit elkaar.
  Roberto

  Like

 7. Greece didn’t get into all this trouble because its European partners took advantage of it; it went bankrupt because, after more than a generation as a member of a rules-driven, respect-based tight economic community, it never figured out how to play fair, how to fit in and how to build real value. It enjoyed the spoils of membership without ever trying to live up to its end of the bargain; it cheated, squandered, abused, begged for more… and the cycle continued until the financial crisis suddenly brought the entire country to the brink of bankruptcy.
  http://www.huffingtonpost.ca/andreas-souvaliotis/greece-here-is-why-thisisnotacoup_b_7796738.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.