Het nieuws over Griekenland: er is geen nieuws. Hoe lang nog?

Het overleg van de ministers van Financiën van de eurozone gaat op zondag verder in Brussel. Het overleg van de regeringsleiders is afgelast. Niemand weet hoe het zal eindigen. Speculaties en spin nemen toe. De een zegt dat de kans op een Grexit nu 95% is, de ander legt de schuld bij ex-minister Yanis Varoufakis of bij de Finnen. Naast de scepsis of de Griekse voorstellen wel opbrengen wat de Griekse regering suggereert is er een gebrek aan vertrouwen of de Grieken de plannen wel kunnen en willen uitvoeren. Niemand weet of vandaag beslist wordt of een besluit wordt doorgeschoven. Maar hoe reageren bij een uitblijven van een overeenkomst op maandagochtend de markten? Het overleg gaat niet om Griekenland alleen, maar om de machtsverhouding tussen landen. De Duitse vice-premier Sigmar Gabriel zegt voor een gemeenschappelijke en gecoördineerde aanpak met Frankrijk te gaan. In Griekenland wacht een verbreding van de regering. Wat een onzekerheid. 

Advertentie

11 gedachten over “Het nieuws over Griekenland: er is geen nieuws. Hoe lang nog?

 1. Politieke en economische onmacht van achtereenvolgende Griekse regeringen is een waarschuwing voor Oekraïne en de EU. Voor Oekraïne om vaart te zetten achter hervormingen en voor de EU om landen die niet aan de voorwaarden voor toelating voldoen (economisch, juridisch, politiek) niet om politieke redenen toe te laten.

  Ukrainians should see the relevance of the Greek situation to their own case. All the arguments used to criticize Greece can be applied to them. In the quarter century since the collapse of communism, their country, a potential regional economic powerhouse, has been mired in corruption, run by oligarchs and thieves (often the same thing) and has been effectively bankrupted. The country’s institutions – from the parliament to the police and from the bureaucracy to the military – are in shambles. While huge strides have been made over the past year, Ukraine still has a very long way to go.
  http://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/alexei-bayer-fear-greeks-bearing-gifts-393246.html

  Like

 2. George,

  Naar mijn mening is er wat anders aan de hand, ik ben van mening dat de crisis maar 1 doel heeft, n.l het geld bij de arbeiders weg te halen, en de pijlers van onze economie( die in handen waren van ons bestuur
  in handen te brengen van het kapitaal).
  Want hoe is het mogelijk dat een bank waar de belastingbetaler aan mee(betaalt) heeft, met verlies naar de beurs gaat, en onze Nutsbedrijven ook die hadden in handen van de overheid moeten blijven, je gaat toch niet je vaste bron van inkomsten uit handen geven, en dat is er hier de laatste jaren HIER gebeurd, dus wat hervormingen, want dat is wat er van de Grieken wordt gevraagd, het op termijn inleveren van de havens en de Nutsbedrijven etc,etc.
  En vergeet ook niet dat slechts 17% van het geleende geld bij de Grieken terecht is gekomen en de rest naar de Duitse en Franse banken.
  En maar hervormen en inleveren, de enigen die er beter van worden zijn de rijken.
  Roberto

  Like

 3. @Roberto
  Ik geloof niet in de veronderstelling dat deze crisis is gecreëerd om een doel te dienen. Wat dat doel ook is.

  Ik ben het met je eens dat het neo-liberalisme ontspoord is en sinds zo’n 25 jaar onprettige neveneffecten heeft. De hechte samenwerking tussen partijpolitiek en financiële sector gaat ten koste van de belastingbetaler. Dat had allemaal niet zo moeten zijn.

  Maar die ontwikkeling ligt naar mijn idee niet ten grondslag aan de Griekse crisis. Het gaat om de opeenvolging van cliëntelistische regeringen die ’s lands schatkist als hun eigendom beschouwden om zichzelf en de eigen vriendjes te bedienen en die volkomen incapabel waren om een land te besturen. Dat opgebouwde onvermogen van eeuwen en die desinteresse betalen zich nu uit. Daarbovenop kwam de regering Tsipras van links- en rechtsradicalen die regeren als een spelletje beschouwde, vijf kostbare maanden heeft laten verlopen zonder de ernst van een aanpak in te zien en de Griekse economie voor lange tijd om zeep lijkt te hebben geholpen.

  Het gaat dus niet aan om het onvermogen van de Griekse regering te verklaren door die verfoeilijke neo-liberale wind die nu over de markten waait. Want andere landen als Ierland, Spanje en Portugal hebben hetzelfde medicijn wel goed toegepast. De vraag moet dus zijn wat het verschil met Griekenland is. De verklaring is vooral een verrot politiek systeem vol nepotisme en een grandioos gebrek aan een doelmatige overheid.

  Het klopt dus niet dat steungeld voornamelijk bij de banken is terechtgekomen. Naar schatting is dat zo’n derde deel van het totaal. Er zijn dus ook de politieke partijen en hun vrienden die zichzelf bediend hebben. Vergeet evenmin dat de Grieken een hoger welvaartspeil hebben dan bijvoorbeeld Slowaken of Esten, maar dat eigenlijk niet zelf hebben verdiend. Dus ook de gewone Grieken hebben geprofiteerd van de constante stroom aan subsidies uit Brussel. Maar dat is nog niet eens de tragiek. Dat is dat ze met al die steun aan honderden miljarden euro’s hebben nagelaten om hun land te hervormen en concurrerend te maken.

  Om geopolitieke redenen ben ik tegen een Grexit. Ik acht het risico van chaos in Griekenland te groot en slecht voor Europa. Maar als je vraagt hebben de Grieken een Grexit verdiend, dan zeg ik volmondig ja.

  Like

 4. Ik geloof niet in de veronderstelling dat deze crisis is gecreëerd om een doel te dienen. Wat dat doel ook is.
  =============================

  George,

  Jij kent zeker de afscheidsrede van Thatcher niet.

  Roberto

  Like

 5. Dat weet ik George, maar wij oogsten NU, wat er in de jaren 80 gezaaid is, zij gaf in haar (afscheids)toespraak al aan wat de richting van Europa zal zijn..

  Wie z’n verleden niet kent, zal z’n toekomst niet begrijpen.
  Roberto

  Like

 6. Bingo…

  Waarschuwingen in 1992 ten tijde van het afsluiten van het Verdrag van Maastricht.

  8. Die ökonomisch schwächeren europäischen Partnerländer werden bei einer gemeinsamen Währung einem verstärkten Konkurrenzdruck ausgesetzt, wodurch sie aufgrund ihrer geringeren Produktivität und Wettbewerbsfähigkeit wachsende Arbeitslosigkeit erfahren werden. Hohe Transferzahlungen im Sinne eines „Finanzausgleichs“ werden damit notwendig. Da bisher noch keine Vereinbarungen über die Struktur einer politischen Union existieren, fehlt hierfür jedoch ein demokratisch hinreichend legitimiertes Regelungssystem.

  9. Zur Zeit gibt es daher kein ökonomisch zwingendes Argument dafür, von oben eine monetäre Einheit auf ein wirtschaftlich, sozial und interessenpolitisch noch uneiniges Europa zu stülpen. Die Verwirklichung des EG-Binnenmarktes benötigt oder erzwingt keineswegs eine gemeinsame europäische Währung.

  10. Die überhastete Einführung einer Europäischen Währungsunion wird Westeuropa starken ökonomischen Spannungen aussetzen, die in absehbarer Zeit zu einer politischen Zerreißprobe führen können und damit das Integrationsziel gefährden.

  11. Die Beschlüsse von Maastricht, nicht die Kritik an ihnen, gefährden ein konfliktarmes Zusammenwachsen in Europa.

  Zestig Duitse hoogleraren, hier het hele verhaal, mede gebaseerd op de eerste ervaringen na de hereniging van BRD en de DDR, waarvoor nog steeds 4% ‘solidariteitsbelasting’ wordt geheven en tot nu toe ruim 2200 miljard euro heeft gekost.

  https://de.wikipedia.org/wiki/Die_EG-W%C3%A4hrungsunion_f%C3%BChrt_zur_Zerrei%C3%9Fprobe

  Like

 7. @Roberto
  Ik weet wat Thatcher en zei en waar ze voor stond. Ik ben het er alleen niet mee eens dat dit de Griekse crisis verklaart. Ook in de 19de eeuw had Griekenland al een zwakke overheid en ‘partijen’ die niet opgericht waren om het algemeen belang te behartigen, maar doelbelangen.

  Dat het neo-liberalisme en de economisering van de politieke kwalijke effecten hebben is onmiskenbaar. Ook in de EU. En wellicht zijn ze van invloed op Griekenland, in die zin dat het al bestaande tegenstellingen aanscherpt. Maar een oorzaak ervoor zie ik er niet in.

  @King Billy
  Griekenland had nooit toegelaten moeten worden tot de eurozone. Dat besluit is op de verkeerde gronden genomen. Nu vindt een voorstander van toen Valéry Giscard d’Estaing dat Griekenland de eurozone moet verlaten. Komt de wijsheid bij dat type politieke leiders (Ruud Lubbers!) met de jaren?

  Like

 8. ==Komt de wijsheid bij dat type politieke leiders (Ruud Lubbers!) met de jaren?==
  Pfffh, tenminste geen Grexit met alle geopolitieke consequenties vandien en een raamwerk geschapen dat het verfoeide parallelsysteem van vriendjespolitiek een Grexit kan faciliteren. Een tamelijk elegante oplossing gegeven de mogelijkheden die het Europese raamwerk biedt. Zoals gewoonlijk, “the proof is wederom in the eating of the pudding”. Het Griekse parlement in eerste instantie.
  Wordt Tsipras de ‘Gorbatschov’ van de eurozone, die met deze deal afscheid te nemen van het ‘oude Griekenland’ ?

  Like

 9. http://www.wiwo.de/politik/europa/griechenland-rettung-scharfe-kritik-vom-bund-der-steuerzahler/12071764-2.html

  Hoogartige patronage of realiteitszin met en passant een brevet van onvermogen voor politici in de Eurozone?
  „Griechenland braucht Hilfe bei einem Neuaufbau der staatlichen Strukturen. Damit ist Griechenland kein Fall für die Euro-Zone, sondern für die Weltbank“
  sagt der Präsident des Bundes für Steuerzahler, Reiner Holznagel. Das “Ja” des Bundestags sei eine Fehlentscheidung.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.