Spanning over Griekenland stijgt: Grexit of Gremain?

De Griekse ‘hervormingen’ zijn een slimme wisseltruc. Ze bieden zo’n 12 miljard euro aan ombuigingen in ruil voor 53,5 miljard euro contant geld. De Griekse banken staan op instorten met sociale onrust tot gevolgen, en de economie komt tot stilstand. Hoewel de voorstellen alles weerspreken waarvoor de Syriza-regering zich de afgelopen maanden sterk maakte bieden ze toch weinig zicht op een concurrerende Griekse economie die de eigen boontjes kan doppen. Griekenland blijft afhankelijk van subsidies ondanks de belofte om nu eindelijk 30 jaar achterstallig onderhoud aan te pakken. Vraag is of de hardliners aan beide zijden overstemd worden door de goedwillenden die om politieke redenen willen doormodderen met de Grieken. Blijft Syriza gedurende de looptijd van 3 jaar verantwoordelijkheid nemen voor de uitvoering als de sociale onrust is afgezwakt?

Advertentie

13 gedachten over “Spanning over Griekenland stijgt: Grexit of Gremain?

 1. Die Bundesregierung bleibt bei ihrer Linie und wird einem Schuldenschnitt für Griechenland nicht zustimmen. Es wäre auch nicht ausreichend, die Vorschläge von Ende Juni in neuer Verpackung zu präsentieren, sagt ein Sprecher des Bundesfinanzministeriums.
  http://www.n-tv.de/wirtschaft/12-25-Bundesregierung-lehnt-Schuldenschnitt-ab-article15483581.html

  Aan Griekse kant wordt vermoed dat parlementsvoorzitter Zoe Konstantopoulou zich tegen de voorstellen van de regering keert:

  Like

 2. Het zal wel weer op voortmodderen neerkomen. Praten is beter dan vechten. Niemand durft de verantwoordelijk aan voor een Grexit. De Grieken niet en de Trojka net zo min.

  Like

 3. Een duivels Dilemma. Kiezen tussen twee kwaden, uitmondend in schoorvoetende compromissen. In de hoop dat deze Syriza regering een kort leven is beschoren. Maar dan in een samenleving met corrupte politici waar leningen als inkomen wordt beschouwd? Onmogelijk van dit land een speelbal te maken in een veld waar allerlei bedreigingen voordoen.

  Dan nog, geen enkel voorstel om een eind te maken aan het door en door verrotte vriendjespolitiek systeem. Evenmin wordt dit door Europese leiders explicit op de agenda gezet.
  Voorbeeldje: Syriza heeft een wet in het parlement doorgedrukt waar vakbonden de schoolhoofden in het basis en voortgezet onderwijs kiezen. Behoeft geen vraag wie de vakbonden domineren. Al heel positief is dat Varoufakis in de Europese politiek buitenspel is gezet. Waarmee overigens allerminst is bereikt dat zijn invloed in Griekenland is ingedamd.

  Like

 4. @Raymond
  Klopt, doormodderen zit in het DNA van de EU. Leiders willen de schijn ophouden dat de leningen terug worden betaald en dat kan het minst goed met een Grexit.

  @King Billy
  Het is lastig voor de EU om zich te moeien met de interne zaken van een land. Dat wil niemand omdat het precedenten schept voor het eigen land. Ik zie absoluut niet hoe de Griekse economie aan de gang kan worden gebracht door vooral lastenverzwaringen zoals de Griekse regering die aankondigt.

  Ex-minister Yanis Varoufakis’ rol schijnt nog niet compleet uitgespeeld. Hij schijnt vanochtend opgeroepen te hebben de voorstellen van de regering te verwerpen. Dat is verbijsterend en zet de onderhandelingen van de afgelopen 5 maanden in een ander daglicht. Varoufakis stuurde vanaf het begin op een Grexit aan. Interessant is dat Tsipras daar nu blijkbaar anders tegenaan kijkt. Of toch niet?
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20150705_01763166

  Like

 5. == Of toch niet? == Niemand kan in zijn hoofd kijken, maar tal van redenen om wantrouwig te blijven. Zoals Juncker zei, “Over schuldverlichting praten we in oktober.”
  Ben benieuwd wat er besloten wordt over dit roerige, geostrategisch belangrijke land dat volgens Wikipedia in 199 jaar 186 Minister-Presidenten kende.

  Like

 6. @King Billy
  De aanvaarding van de Griekse voorstellen is ook een strijd om de macht tussen Frankrijk en Duitsland. De Fransen hebben geholpen bij het opstellen ervan. De negatieve reacties van de Duitse minister Wolfgang Schäuble en de Duitse afgevaardigde in het ECB-bestuur Jens Weidmann kunnen ook gelezen worden als een reactie op Frankrijk dat gaat voor een lossere financiële moraal. Zo wordt het er nog onoverzichtelijker op.

  Like

 7. Compromis, die 53 miljard wordt gestaffeld afgaande op Duitse media. Overigens twee hot issues in de media. Uiteraard Griekenland, Griekenland en nog eens Griekenland. En mogelijk een wettelijk verbod voor het dragen van hotpants op onderwijsinstituten.

  Like

 8. Duitsland heeft vanwege haar bijdrage een veto-positie omdat zij meer dan 15% stemmen heeft in het EMS wanneer bij urgente beslissingen de volledige instemming van alle lidstaten wordt teruggebracht van de normale 100% naar 85%. Daar kan Hollande niet omheen als het hard tegen hard gaat. Staffelen van EMS geld in uitruil voor Griekse wetten is dan een compromis. Of Juncker’s ‘oktober’.

  Like

 9. @King Billy
  De Griekse oppositie (Nieuwe Democraten, Pasok, To Potami) lijkt Tsipras te steunen. Maar de linkse hardliners niet. Onder wie Varoufakis. Hoeveel er afhaken blijft de vraag. Bij hoeveel tegenstand uit eigen kring Tsipras aftreedt terwijl dat niet essentieel is voor zijn plannen is interessant.Trouwens, het wantrouwen jegens Syriza is of het de plannen daadwerkelijk gaat uitvoeren. Dat lijkt met zoveel interne tegenstand bijna onmogelijk om 3 jaar vol te houden. Dus, hakt Europa nu de knoop door of ergens in de komende 3 jaar?

  Like

 10. ” Germany won’t spare Greek pain – it has an interest in breaking us | Yanis Varoufakis” twittert Varoufakis vanuit zijn vakantiehuis op Aegina, waar hij nog een weekend met zijn dochter wil vertoeven voordat zij weer naar Australie vertrekt. De reden voor zijn afwezigheid bij de stemming over het Griekse bezuinigingsplan.

  De ‘Greek Analyst’ heeft een WordPress blog waar vele griekse documenten in het Engels zijn vertaald.

  De communistische fractie, die Brusslse leiders als ‘vijanden’ betitelt, gaat tegen tegen stemmen. Varoufakis adviseert evenzo, die Brussel van ‘terrorisme’ beschuldigde. Hoe lang blijft Syriza in haar huidige vorm nog bestaan? En met wie praat Brussel dan?

  Lezenswaardig. Een analyse over de ‘psyche van de Griekse samenleving’, afgezet tegen haar roerige geschiedenis. Waar ‘Ochi’ overal voor staat en hoe moeilijk het is dit volk te regeren.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/griechenland-woher-kommen-die-probleme-13694467.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

  Evengoed, misschien moet de EU ook maar eens een ‘Europese Schulden’ top organiseren. Was het alleen maar om duidelijk te maken hoe bedreigend de opgebouwde schulden -staat, banken en privé- in de kwetsbare Eurozone zijn. Tot nu toe wordt dit nagenoeg doodgezwegen. Met een ECB die lage rentepolitiek en illegale taatsfinanciering pleegt om de economie een oppepper te geven. Zelfs een 1 procent verhoging om bijvoorbeeld pensioenfondsen wat meer hoognodige lucht te geven, zit er niet in ondanks veelbelovende economische cijfers.

  Totale Griekse chaos komt dan ongelegen en is wellicht dan toch een derde schuldvereffening en een nieuw hulpprogramma van 53 miljard opportuun met alle bedreigingen vanuit het Oosten, het Midden Oosten en Afrika.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.