Tsipras de wacht aangezegd door eurolanden. Werkt hij mee?

Ondanks het falen van de achtereenvolgende Griekse regeringen van de afgelopen 30 jaar en de bewust destructieve en onbewust ondoelmatige opstelling van de huidige neo-marxistische regering van Syriza is het toch niet verstandig om Griekenland uit de eurozone te gooien. Hoewel het land het niet verdient om er deel van uit te maken. Griekenland heeft het vertrouwen beschaamd. De reden om Griekenland toch tegemoet te komen is niet economisch, maar politiek. Daarbij gaat het niet aan om gewone Grieken te bestraffen voor het falen van hun politieke klasse. Europa schiet niets op met een falende staat die door Rusland of China als middel gebruikt wordt om de EU verder te verzwakken. Zoals president Lyndon B. Johnson zei: ‘It’s probably better to have him inside the tent pissing out, than outside the tent pissing in.’ Syriza blijft het probleem. Electoraal zal het de laatste maanden aan kracht gewonnen hebben, maar met 36,3% vertegenwoordigt het niet de meerderheid van de Grieken. De EU moet Syriza neutraliseren zonder inmenging in de Griekse politiek.

Advertentie

10 gedachten over “Tsipras de wacht aangezegd door eurolanden. Werkt hij mee?

 1. De leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, heeft de Griekse premier Tsipras in een emotioneel pleidooi opgeroepen om eindelijk echte hervormingen in gang te zetten. Verhofstadt, die met zijn armen zwaaide en schreeuwde, zei dat er nog nooit een Griekse premier zo’n sterk mandaat daarvoor had als Tsipras. “U hebt de keuze”, riep hij.
  http://nos.nl/artikel/2045843-vurige-verhofstadt-weg-met-griekse-privileges.html

  Like

 2. Mooi en treffend gekozen citaat van Johnson. Het is niet alleen de Griekse politiek die jarenlang gefaald heeft. Het zijn ook de West-Europese politici die kilo’s boter op hun hoofd hebben. Al direct na de invoering zelf de voorwaarden voor invoering van de munt opzij geschoven door Frankrijk en Duitsland, omdat het hen goed uitkwam. Daarmee het startsein gegeven dat best gesjoemeld mocht worden met cijfers. dat ook jarenlang gedoogd van de Italianen, die daarin ware grootmeesters waren (en zijn, waarschijnlijk). Jarenlang geen werk gemaakt van een strikte naleving van de afgesproken begrotingsdisciplines. dat werd pas nodig geacht nadat een economische crisis in Europa uitbrak waarop de West-Europese landen wel min of meer adequaat konden reageren, maar de zwakke economische leden (Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland voorop) niet of nauwelijks. En tot slot al die regeringen die maar weigeren in te zien dat Europa en haar euro er gigantisch veel baat bij hebben dat landelijke bevoegdheden worden overgeheveld naar Europa. En dat daar échte verkiezingen bijhoren in plaats van het schimmenspel, waarin door Berlijn en Parijs alles wordt bepaald en mensen die dienst uitmaken waarop we geen enkel zicht hebben. Laat staan democratische controle. Natuurlijk, de Griekse politici hebben schuld, maar niet zo veel meer dan de West-Europese politici. En die van Syriza hebben er al helemaal geen schuld aan.

  Like

 3. @muis
  Ik denk dat het goed verdedigbaar is om te stellen dat de Europese politici er een potje van hebben gemaakt, maar de Griekse politici er nog een veel groter potje van hebben gemaakt. Die laatsten zijn immers wel direct verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van hun economie en democratie. En dat hebben ze grandioos laten ontsporen.

  Dat de politici van Syriza geen schuld hebben aan de situatie waarin Griekenland zich nu bevindt is in strijd met wat er dit voorjaar is gebeurd. Natuurlijk zijn ze niet schuldig aan de fouten die door de vorige regeringen zijn gemaakt, maar wel schuldig aan de fouten die ze zelf hebben gemaakt. Evenmin heeft de arrogante en betweterige opstelling van Varoufakis en Tsipras geholpen om steun voor Griekenland op te bouwen.

  Het probleem is dat Tsipras klem zit tussen de EU en zijn eigen achterban. Hij heeft zich in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd waarin hij niet kan toegeven aan de geldschieters en zijn eigen hardliners. Het is jammer dat hij de afgelopen maanden samen met Brussel niet beter benut heeft om een plan te ontwerpen voor hervormingen die kijken naar een betere en rechtvaardigere belastingheffing, het opengooien van de arbeidsmarkt en de concurrentiekracht van de Griekse economie.

  Want programmatisch hadden Syriza en Brussel elkaar best kunnen vinden in het doorvoeren van hervormingen die uitgingen van draagkracht. Maar ook dat weigerde of vertraagde Syriza, zodat vele eurocraten denken dat het Tsipras en de linkse facties binnen Syriza niet te doen is op een bereiken van een akkoord, maar om het opblazen van de EU.

  Ik ben het met je eens dat de logische consequentie van een project als de EU eerder meer centralisatie van bevoegdheden is dan minder. Het is jammer dat de Europese leiders het allemaal zo ondoordacht en met klaarblijkelijke tegenzin hebben gedaan. De gekozen vorm was ongelukkig, en het vestigen van een eurozone zonder politieke unie was een blunder van de eerste orde. Maar je weet uit welke hoek het initiatief kwam in de jaren’ 50, namelijk de VS en de Bilderberg-conferentie. Die hebben de euro opgedrongen, niet Frankrijk dat zogenaamd de Duitse D-Mark wilde neutraliseren dat is een sprookje dat de echte waarheid verhult. Enfin, misschien kunnen nu de VS helpen om hun eigen fout te herstellen. Zie:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/08/03/bilderberg-hielp-ontstaan-euro-maar-wordt-er-niet-aan-herinnerd/

  Like

 4. @King Billy
  Verhelderende uitleg van Heinz. A. Richter over het cliëntelisme en de privatisering van de Griekse politiek. Het geeft een goed antwoord op de vraag waarom Tsipras niet hervormt, en als hij al iets aanpakt hij niet de rijken aanpakt. Hij heeft er ook geen antwoord op waarom hij dat nalaat. Welnu, Richter geeft dat antwoord wel. Ze vallen buiten de macht van alle Griekse ‘partijen’. En dan is er nog Tsipras verleden als marxist dat het er nog gecompliceerder op maakt. Is Griekenland hopeloos verloren?

  Positief is wel dat er steeds weer pogingen zijn van hervormingsgezinde Grieken om Griekenland te hervormen. Tegen de sfeer van de Balkan in. De pech is alleen dat Tsipras niet zo iemand is en als alle politici voor hem ook volgens cliëntelistische netwerken regeert. Zodat de conclusie is dat hij geen man voor de toekomst is. Maar dat wisten we uiteraard al.

  Over de ontbrekende concurrentiekracht van het Griekse bedrijfsleven: Geen enkel Grieks bedrijf haalt de top van de 500 grootste bedrijven ter wereld. Ter illustratie: Nederland is vertegenwoordigd met 12,5 (Unilever is 0,5) bedrijven. Dat feit is een direct gevolg van het cliëntelisme dat immers internationalisering en treden buiten het eigen netwerk beperkt en zelfs afstraft.
  http://fortune.com/global500/

  Like

 5. One effect of the Greek crisis is that the IMF is taking its debt sustainability analysis more seriously. On June 26, the IMF issued its up-to-date analysis in a manifestation of impressive transparency, explaining how dire situation is. Its essence is that the Greek debt is not sustainable. The most devastating assessment is that during the last thirty-five years Greek total factor productivity rose by only 0.1 percent a year, less than any other EU country. Most of the Greek growth came from EU subsidies, which is the heart of the crisis.
  http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/imf-has-to-change-its-policies-because-of-greece?utm_content=bufferab285&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

  Like

 6. Donald Tusk, 08.07.15., in het Europees Parlement, voorafgaande aan de rede van Tsipras. met een statement over Griekenland,voorafgaand aan een tre

  “Thirdly, it is simply impossible to keep spending over a long period of time much more than one earns. This is the source of the crisis in Greece, not the common currency;”

  Veel te kort door de bocht, Zo’n versimplificeerde conclusie zou zelfs een ondernemingsraad niet slikken.

  http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/07/08-tusk-concluding-remarks-european-parliament/

  ————

  Het diepgewortelde clientilisme bevat een mentaliteitskwestie. Zoiets als een losse, carnaval vierende Limburger´transformeren in een stoere, stugge Fries. Een Hercules opgave,

  Like

 7. Waarom negeerde Alexis Tsipras bij zijn intocht in het Europarlement bewust zijn Spaanse bondgenoot, de leider van Podemos Pablo Iglesias (rood hemd)?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.