Reconstructie Het Achterhuis van Anne Frank in Lakenhal roept vragen op

unnamed

In Leiden is tot en met 5 oktober 2015 op verschillende plekken de door Museum De Lakenhal georganiseerde tentoonstelling ‘Global Imaginations’ te zien. Een onderdeel ervan roept controverse op zoals blijkt uit kritiek op Jonet. Het gaat om de installatie ‘Monument to the Dutch’ in De Meelfabriek van het collectief ‘Ghana ThinkTank’. Het Achterhuis van Anne Frank is nagebouwd en deels ingericht als islamitische gebedsruimte.

Jonet zet vragen bij de toeeigening en het ‘bezit’ van de herinnering aan het leed uit de Tweede Wereldoorlog: ‘De vraag dringt zich op of het gepast is om Anne Frank, symbool van de moord op zes miljoen Joden, te koppelen aan het huidige islamdebat.’ Museumdirecteur Meta Knol antwoordt daarop dat indirect de Sjoa en islamofobie wel degelijk met elkaar te maken hebben. Want: ‘Op de website van de Anne Frank Stichting is ook te lezen dat zij hun werk doen om hedendaags racisme te bestrijden. Dit kunst werk is bedoeld als pleidooi voor tolerantie.’ De impliciete claim van Knol is dat zo’n pleidooi dan per definitie toelaatbaar is.

Het aanwenden van onderdelen van de Sjoa voor het inrichten ven tentoonstellingen roept al snel controverse op. Zoals eerder dit jaar in Estland bij de tentoonstelling ‘Mijn Polen’ in het Kunstmuseum Tartu. Zie hier voor commentaar. Meta Knol doet wat logisch van haar verwacht kan worden door te verwijzen naar de sfeer van hedendaags extremisme en racisme, vreemdelingenhaat en de positie van minderheden. De gebruikelijke en wat automatistische uitleg van curatoren en museumdirecteuren om de kou uit de lucht te halen. Ik schort mijn oordeel over de installatie ‘Monument to the Dutch’ op tot ik het gezien heb. Want de duivel zit in de details. Daarmee staat of valt het oordeel of de installatie aan de goede kant van de geschiedenis blijft.

Over iets anders wil ik me wel uitspreken en dat is de begeleidende tekst van De Lakenhal over Ghana ThinkTank omdat het collectief hierin als een stap voorwaarts wordt gepresenteerd, terwijl het me eerder een stap terug in de tijd lijkt. Daarnaast rijgen pretenties en clichés zich aaneen: ‘Wat in eerste instantie lijkt op een ludieke omkering van traditionele machtsverhoudingen en rolpatronen, wordt al snel een confrontatie met de vraag hoe mensen zich verhouden tot de wereld om hen heen.’ Is dit het beste wat de educatieve afdeling van De Lakenhal in huis heeft? Nog een: ‘De oplossingen van de denktanks zijn verwerkt in een opzienbarende installatie die bruggen bouwt tussen schier onverenigbare grootheden.’ Wie dit leest betreedt een parallelle wereld van islam en jodendom waar niets anders lijkt te groeien. En dat in het Leiden van Baruch Spinoza. 

Foto: ‘GHANA THINKTANK, MONUMENT TO THE DUTCH, 2015 (INTERIEUR) An installation that brings together sacred symbols of tolerance. Diverse materialen. Courtesy Ghana ThinkTank. Ontwerp Ghana ThinkTank. Uitvoering José Warmerdam-van Beek’. Juni, 2015.

Advertentie

4 gedachten over “Reconstructie Het Achterhuis van Anne Frank in Lakenhal roept vragen op

 1. ik heb al over dit project in Leiden gelezen en was verbijsterd…wat een opstapeling van nonsens!!!!
  ik denk trouwens ook dat maar weinig mensen weten waar moslims en joden elkaar raken, of zeg het maar zo: elkander op voet van gelijkheid de hand kunnen schudden…
  ik zal het verraden: dat is in Spanje! zeven eeuwen lang is een groot gedeelte van Spanje een Moors rijk geweest, van 700-zoveel tot 1492….onder de Moorse heersers waren Joden een zeer gewaardeerd deel van de bevolking! ze werkten soms zelfs aan het hof van de Heerser! als arts, als advocaat, als kok….ze werden niet vervolgd en pogroms vonden nimmer plaats! ze mochten hun geloof belijden… de ellende voor mijn voorouders kwam pas toen de Katholieken de macht weer grepen…toen vluchtten vele joden naar Portugal waar ze een aantal jaren later ook vervolgd werden als gevolg van een troonswisseling…toen pas kwamen de sefardische Joden naar België en Nederland toe…eeuwenlang trouwden de sefardische Joden onder elkaar om de gemeenschap overeind te houden.af ttoe trouwden ze een Azjkenasische Jood, maar pas sinds halverwege de 19e eeuw was het geaccepteerd om niet-Joden te trouwen, die dan liever wel moesten overgaan tot het Liberale Joodszijn…stel nu dat in Leiden een kunstenaar hier zijn/hjaar project aan had gewijd, dat was wél een boeiend idee geweest! overigens: in Spanje zijn ze de Moorse heersers nog steeds dankbaar voor hun geweldige irrigatiesystemen, universiteiten etc! bij talloze feesten worden poppen die Moren en ook Joden als pop meegevoerd in een zogeheten katholieke processie!!!! (zelf gezien hoor!).

  Like

 2. Zin om hierop te reageren,….maar het is beter om dat maar niet te doen.
  Of toch wel…..een schilderij van Cezanne is zo gek nog niet.
  Groeten Paul

  Like

 3. @Pam
  Of het project klopt weet ik niet, maar de verantwoording lijkt in elk geval de kunsthistorische hocus-pocus die de kunst zo vaak in een verkeerd daglicht plaatst. Zodat de uitleg van de kunst door professionals in de kunst de meest ondermijnende vijand van de kunst wordt.

  Of moslims en joden elkaar raken interesseert mij niet zo heel erg. Mij best, maar ik vind de vraag niet zo heel relevant in een seculariserende samenleving met een meerderheid aan inwoners die niets met geloof en religie hebben. Zoals je goed aangeeft, het is geschiedenis.

  @Paul
  Een reactie waarin je zegt niet te reageren is toch een reactie. Ja, een schilderij van Cezanne, een van de Baadsters lijkt me een prima tegengif tegen zowel de denktankende Ghana ThinkTank als de critici daarop. Savoureer het leven door verder te kijken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.