Wat zijn de voorwaarden voor een nieuwe start van Griekenland?

50-Greece-GETTY

De Griekse tegenstem loopt volgens de redenering ‘A is waar, omdat B onwaar is’ en drijft op sentiment. Het is geen sluitende redenering omdat zowel B als A onwaar kunnen zijn. A is dan het gelijk van Syriza en premier Tsipras en B het handelen van Amerikaanse ‘adviseurs’, de Duitse en Franse banken, de EU en het IMF. Ofwel het gelijk van Syriza volgt niet uit het ongelijk van de EU. Dat maakt de crisis die nog steeds lijkt te escaleren door de opstelling van de Griekse regering een constructie van gekwelde trots, verbolgenheid, miskenning, het afschuiven van schuld en gebrek aan realiteitszin die een oplossing in de weg staat.

Het gaat er niet om dat de Grieken lui of onwelwillend zouden zijn, wel dat ze hun economie slecht op orde hebben. De Grieken als samenleving hebben het uit hun handen laten vallen en hebben zich afhankelijk van anderen gemaakt. Da’s de kern. Een afgeleide is hoeveel onrechtmatige elementen de steun bevatte en hoe anderen van de Grieken profiteerden. De Grieken hebben hun lot niet in eigen hand weten te nemen. Waarom konden ze geen baas over hun eigen economie zijn? Waarom hebben ze zich afhankelijk gemaakt van andere landen? Grieken zijn toch verantwoordelijk voor wat er met hun eigen land, bevolking en economie gebeurde?

De laatste dagen licht premier Tsipras die zich opstelt als partijpoliticus en zich niet boven de partijen stelt de Griekse bevolking verkeerd voor over de nee-stem bij het referendum. Dat zou de onderhandelingspositie van Griekenland volges hem versterken, terwijl dit onjuist is en die positie juist verzwakt. Syriza gijzelt de Grieken en stelt het algemeen belang van Griekenland niet voorop. Grieken worden niet zozeer collectief gestraft door kwade geesten uit het Noorden, maar zijn geen meester meer over het eigen lot. Da’s hedendaagse tragiek.

Begin van een oplossing is het toegeven dat het eigen beleid is ontspoord en dat kwijtschelding van schulden een noodzaak is voor een nieuwe start. Want Griekenland heeft daar recht op. Maar door de ontkenning van Syriza en het continu vingerwijzen naar de ander over de schuldvraag blokkeert de huidige Griekse regering zo’n start. Syriza is goed in het geven van soms terechte, soms onterechte kritiek, maar slecht in het maken van een blauwdruk voor een nieuw Griekenland. Ondanks de bewering van het tegendeel is Syriza symbool van het oude partijsysteem dat met patronage de eigen partij vooropzet en Griekenland gijzelt. Het land heeft nieuw realisme nodig van mondige burgers die Griekenland uit de klauwen van de partijpolitiek redden.

Foto: Olympische Spelen 1896 in Griekenland. In 1893 was het land bankroet.

Een gedachte over “Wat zijn de voorwaarden voor een nieuwe start van Griekenland?

  1. In een discussie op Facebook over dit onderwerp geef ik mijn positie:
    https://www.facebook.com/events/104340259909972/permalink/104493626561302/

    Ik spreek me op mijn blog al jaren uit tegen de macht van de banken. En tegen de politieke partijen die de financiële sector niet aanpakken. Ik stemde in 2005 tegen het Euroreferendum vanwege ontbrekende democratisering van de EU. Maar al deze fouten van de EU en de bankensector zie ik niet als rechtvaardiging voor de eisen van de huidige Griekse regering van radicaal-links en -rechts. Ik pleit voor een snelle schuldsanering om Griekenland een nieuwe start te laten maken. Maar die start moet wel gemaakt worden op goede fundamenten. In Syriza die de politiek omvormt tot marketing en pamflettisme zie ik die basis niet. Daarom hoop ik dat er snel mondige Griekse burgers opstaan om het lot van hun land in eigen hand te nemen. Zoals verwoord door onder meer de onafhankelijke burgemeester van Athene Giorgos Kaminis en ondersteund door realistische partijen in het centrum, zoals Democratisch Links (DIMAR), de Groenen (OP) en de links-liberale DRASI en Liberale Alliantie. Syriza jaagt Griekenland de afgrond in en ik zie hier met bevreemding de haast euforische steun voor deze partij aan en het belachelijk maken van zakelijke kritiek die verder probeert te kijken en juist kritisch is op het gedrag van banken en EU.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.