Griekenland heeft het toch echt aan zichzelf te wijten. Mag dat gezegd?

Waarom is de verslaggeving over de schuldvraag van de Griekse crisis soms zo onevenwichtig en praat het de spin van Syriza na? Vele critici verheffen oude rekeningen en koppelen hun mening aan de gebeurtenissen in Griekenland. Tekenend is de titel van een opiniestuk voor FTM van Frank Vanaerschot: ‘En als we de banken nu eens even hard aanpakten als Griekenland?’ dat de schuld vooral bij de Noord-Europese banken legt. De opinie wint veld dat de macht van de banken veel te groot is, maar verklaart dat wat in Griekenland gebeurt?

De Britse Europarlementariër voor Labour Richard Corbett gelooft het niet op het eerste gezicht en zoekt het in een andere hoek. Hij waarschuwt voor het sentiment om IMF, banken of Noord-Europese landen de schuld te geven: ‘But anyone who has actually looked into the figures and the details of this ongoing saga will know that it ain’t so simple.’ Ook Griekenland is schuldig aan de eigen crisis door spilziekte zodat het boven stand leefde, het gedurende decennia niet aanpakken van corruptie en belastingontwijking en het niet op poten zetten van een concurrerende economie. Gedeelde schuld is de betere analyse, maar de primaire fout is toch echt door Griekenland zelf gemaakt. EU, IMF, Noord-Europese banken en Griekenland faalden in de aanpak.

8 gedachten over “Griekenland heeft het toch echt aan zichzelf te wijten. Mag dat gezegd?

 1. De euro illusie is nu van tafel.
  Helaas wordt niet besloten daarmee te stoppen.

  Like

 2. @richard
  Hoezo euro illusie? Griekenland had nooit tot de eurozone toegelaten moeten worden. Zelfs niet tot de EU. Maar daarmee is het project EU of euro nog niet van tafel. Dat de middelmatige bestuurders van de EU-lidstaten vele fouten hebben gemaakt is onderhand wel duidelijk. Vooral zij hebben het idee van Europa en de euro beschadigd. Maar een idee dat bij goede uitvoering nog steeds verdedigbaar is, zo lijkt me.

  Like

 3. Gebeurtenissen, uitspraken en speculaties volgen elkaar razendsnel op. Ongeacht de uitkomst, politici kunnen de kosten van euro-redding niet eeuwig blijven verstoppen bij de ECB, het ESM en overige fondsen. Wat dit betreft is Griekenland slechts een schoolvoorbeeldje voor wat te verwachten is als het nog steeds kwetsbare economisch tij in een van alle kanten bedreigde EU tegen zit.

  Like

 4. @King Billy
  Hoe dan ook speelt de crisis Putin in de kaart. Hoewel een ja-stem in het referendum nog tot een zachte landing kan leiden. In elk geval lijkt de opstelling van de huidige Griekse regering niet oplossingsgericht. De EU-leiders kunnen de problemen niet meer aan en dreigen het Europese project te verspelen. Of dat nou komt door oude weeffouten of een gebrekkige uitvoering nu. Of een combinatie van de twee.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.