Nederlandse politiek worstelt met energiepolitiek en rol Rusland

sjo

Bij energiepolitiek zijn principes inwisselbaar voor geld als het aan CDA en VVD ligt. Het gaat om de gevolgen van de afnemende opbrengst van het Groninger gasveld vanwege aardbevingen. Hoewel Nederland ook met de verminderde opbrengst nog aan haar contractuele verplichtingen kan voldoen wil het voor de toekomst een rol in de Europese energiepolitiek opeisen door zich te profileren als gasrotonde. Een idee dat ontwikkeld werd onder de kabinetten Balkenende. Maar toen was de opstelling van de Russische Federatie jegens Europa constructiever dan nu. De uitdaging is om dat idee van de gasrotonde zonder Russisch gas te realiseren.

Uit het artikel op nu.nl waarnaar Sjoerdsma verwijst komt een verschil tussen partijen tot uiting over de relatie met Rusland. Dat ligt in Nederland extra gevoelig na het neerschieten van de MH17 dat 193 Nederlanders het leven kostte. Het waarschijnlijkste scenario is dat dit door een onderdeel van het Russische leger gebeurde. Rechtvaardigt dat ‘business as usual’ in een land dat zich met Den Haag profileert als ‘internationale stad van vrede en recht’? In het gewraakte interview met De Volkskrant noemde werkgeversvoorzitter Hans de Boer de MH17 een incident. Nu volgt de VVD. ‘Ethici’ van PvdA (en D66) staan tegenover ‘realisten’ van VVD (en CDA en SP). Waarbij de neo-communisten van de SP Rusland en de neo-liberalen van CDA en VVD multinationals als Shell in bescherming nemen dat deelnemer wordt aan het Russische Nord Stream II project van Gazprom.

Woordvoerder in de Tweede Kamer namens de VVD André Bosman heeft gelijk dat het gas ergens vandaan moet komen. Maar hij bedrijft demagogie door bewust de doelen voor de korte- en lange termijn door elkaar te halen. Zoals gezegd, Nederland kan nog steeds aan alle binnen- en buitenlandse verplichtingen voldoen. Daarbij komt dat hij bij de alternatieven behalve windenergie duurzame energie uitsluit. Weliswaar is dat geen oplossing voor de korte termijn, maar de VVD blijft wel de ontwikkeling van duurzame energie blokkeren.

De opstelling van de VVD is schijnheilig. Het zegt dat buitenlandse politiek en handelsbelangen van elkaar te scheiden zijn, maar weet dat dit niet zo is. Levering van water en energie zijn politieke instrumenten van de toekomst die de politiek van landen beïnvloeden en het gedrag van inwoners bepalen. De VVD valt niet snel te betrappen op een politiek-filosofische houding die dieper gaat dan de eigen portemonnee. Dat is niet erg als er geen principes of rechten in het geding zijn, maar in de relatie met Rusland is sinds de annexatie van de Krim wel degelijk iets fundamenteel veranderd. Dan wreekt zich het wegkijken van de VVD vanwege handelsbelangen. Moeten we dan toch maar op D66 of PvdA stemmen dat zich met minister Bert Koenders standvastiger en principiëler toont dan VVD en CDA die door het bedrijfsleven gestuurd lijken te worden?

warm

Foto 1: Tweet Sjoerd Sjoerdsma (D66), 25 juni 2015.

Foto 2: Schermafbeelding uit artikel NOS VVD en PvdA botsen over gas ‘autoritair’ Rusland‘, 25 juni 2015.

3 gedachten over “Nederlandse politiek worstelt met energiepolitiek en rol Rusland

 1. Opperkapitalist De Boer (CDA/VNO-NCW) en oppersocialist Kox (SP) zijn het eens over de sancties tegen Rusland. Die kunnen minder. Hoe vaak komt het voor dat rechts en links hetzelfde denken?

  Like

 2. Mijnheer Knight, de titel van dit stuk is al zeer tendentieus. Het veronderstelt een Europese eenheid die er niet is. Een eenheid die afgedwongen moet worden door middel van demagogie, valse voorlichting, en regelrechte propaganda.

  De persoon met een beta-opleiding die zich niet laat ringeloren door dit soort berichtgeving beseft zich direkt de volgende zaken :

  – De Europese afhankelijkheid van import van Russisch aardgas is inderdaad een Europese aangelegenheid.
  – Nederland importeert nul komma niks aan aardgas uit Rusland.
  – Integendeel. Nederland produceert zelf zoveel aardgas dat MEER ALS DE HELFT van onze nationale aardgasproductie ge-exporteert word. Die export tegen bodemprijzen uiteraard. De gemiddelde Italiaan of Brit betaalt minder voor een kuubje aardgas als dat wij zelf doen.
  – Er is dus geen enkele reden om voor wat betreft de leveringszekerheid van aardgas rekening te houden met wie dan ook. Wij hebben gas genoeg, zijn zelfvoorzienend op dat gebied en exporteren meer dan de helft van de totale productie.
  – Als er al een politiek belang is dat betrekking heeft op het verbruik van aardgas dan is dat niet ons belang. U spreekt dan over belangen van andere landen c.q. entiteiten die onze regering boven het belang van het volk wenst te stellen.

  Like

 3. @Marcel
  Ik begrijp niet waar u op doelt en wat uw problemen met de titel van dit stuk zijn. Misschien kunt u dat toelichten. Ik begrijp evenmin wat er niet zou kloppen aan mijn weergave van de feiten.

  De EU heeft zich na de onrechtmatige annexatie van de Krim door de Russische Federatie en de veroordeling daarvan op 27 maart 2014 in motie 68/262 in de Algemene Vergadering van de VN op het standpunt gesteld dat sancties kunnen dienen om de Russische Federatie tot gedragsverandering te bewegen. Dat is het uitgangspunt. De annexatie van de Krim en de Russische agressie in Oost- Oekraïne heeft tot een waterscheiding in de Nederlandse politiek geleid die haaks staat op het idee van ‘business as usual’ met de Russische Federatie voordat die gedragsverandering heeft plaatsgevonden. Daarom werden de woorden van VNO-NCW werkgeversvoorzitter De Boer ook zo schandalig en schokkend gevonden.

  Binnen dat regime van sancties waarmee alle partijen instemmen geven Nederlandse politieke partijen verschillende nuanceringen. Waarbij vooral de VVD en de SP voor verlichting van de sancties zijn.

  Zoals uit het vanavond gehouden en zojuist beëindigde kamerdebat met minister Koenders bleek volgt Nederland de lijn van de EU die inhoudt dat voor alle EU-lidstaten de energie-afhankelijkheid van een of enkele toevoerders verkleind wordt. In dit geval de Russische Federatie. Nederland haalt van het gasverbruik zo’n 6% uit de Russische Federatie en van het olieverbruik 19%. Daarbij voert Nederland ook weer gas uit.

  Als Nederland in het verleden contracten met Europese landen gesloten heeft over gasleverantie, dan dient het zich contractueel daaraan te houden. Door de aardbevingen boven het Groningse gasveld is er een nieuwe situatie ontstaan waardoor Nederland niet meer zoveel gas op kan pompen als in het verleden. Men kan dat alles betreuren en economisch onverstandig noemen, maar het is de uitgangspositie op dit moment.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.