RTV NH keert zich tegen beeld Armando. Waarom doet het dat?

RTV NH laat omwonenden spreken over de sculptuur ‘Der Bogen‘ van Armando dat op het Stadsplein van Amstelveen is geplaatst. Kunst in de openbare ruimte dus. Kosten zijn 300.000 euro. De regionale omroep meent dat het ‘een omstreden beeld’, ‘een gemiste kans is’ en op ‘een drol lijkt’. De vraag die de reportage oproept is hoe de stem van het volk door RTV NH wordt gebruikt, en waarom dit zo is. Het zou niet de eerste keer zijn dat een nieuwsmedium, opinieleider of politicus in het gevlei probeert te komen door zich tegen kunst af te zetten. Dat zo weerloos is. Kunst is tegenwoordig vogelvrij doordat het belang ervan niet meer als vanzelfsprekend wordt gezien. Aan de afweging of ‘Der Bogen‘ een slecht beeld is komt de omroep niet toe.

11 gedachten over “RTV NH keert zich tegen beeld Armando. Waarom doet het dat?

 1. Hij is kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker van beroep zoals hij zegt, maar het is zo in en in triest dat het vak kunstenaar op deze manier zo’n onrecht wordt aangedaan.

  Like

 2. In dit geval doet de gemeente Amstelveen dit. Het lijkt mij niet de bedoeling dat een kunstwerk betaald van gemeenschapsgeld alleen maar walging moet oproepen (blijkens ALLE reacties) op bijvoorbeeld alle artikelen met een “Der Bogen” zoekopdracht op internet.

  Like

 3. @excuse
  Nee, walging en ongenoegen over de kunst zal niet de opzet van de gemeente Amstelveen zijn. Er is in de uitleg blijkbaar veel misgegaan. Zijn dit de vruchten van de stemmingmakerij van de kabinetten Rutte die hebben gezorgd voor vrij schieten op kunst en kunstenaars?

  Waarom de toevoeging ‘betaald van gemeenschapsgeld’? Waarom wordt dat nou eigenlijk alleen gezegd bij kunst, de omroep en het koningshuis? Terwijl alle voorzieningen van gemeenschapsgeld worden betaald.

  Like

 4. Ik ben van mening dat er voldoende kunst wordt gemaakt die wel inspirerend is en waar de kracht van de muzen der schone kunsten in doorklinkt. Waarom is dit niet aanbesteed of is er een pitch voor uitgeschreven? Welke ambtenaar heeft de pretentie om te beoordelen of kunst voldoet aan de smaak van de gemeenschap? Als het betaald wordt door de gemeenschap zou de gemeenschap moeten meebeslissen, tenzij de gemeenschap geen mening mag hebben omdat de gemeenschap er geen verstand van heeft. Deze ambtenaar heeft de gemeenschappelijke portemonnee van de Amstelveners getrokken en ze iets voorgezet dat ze niet waarderen. Een gemiste kans, maar veelzeggend, net zoals de regenteske toespraak van de burgemeester, waarin de mening van het publiek volstrekt miskend en verloochend wordt.

  Like

 5. Over smaak valt niet te twisten – neemt niet weg dat ik het ook niet mooi vind.

  Het beeld behaagt in elk geval niet. Veel mensen zijn van mening dat kunst moet behagen. Wat dat betreft ben ik toch wel een andere mening toegedaan. Kunst mag je ook een knal voor de kop geven. Maar of een omgeving als deze daar nu zo geschikt voor is?

  Armando zou toch moeten kunnen uitleggen wat hij beoogt met dat beeld op die plek. Dat valt rtv NH te verwijten: dat ze hem onverhoeds de microfoon voor de neus duwt. Proletenmanieren zijn dat en ze tieren welig in het huidige medialandschap.

  Like

 6. Schenking ‘Torso’ van Armando onder de loep genomen
  Het college van B en W gaat de consequenties in beeld brengen van het voornemen tot schenking van het beeld ‘Torso’ van kunstenaar Armando. De Armando Stichting wordt hier per brief over geïnformeerd. Begin augustus ontving het college van B en W een brief van de Armando Stichting, dat zij ‘Torso’ wil schenken ter gelegenheid van de 90e geboortedag van Armando op 18 september 2019.

  Beleid
  Wethouder Cultuur, Herbert Raat, heeft de mogelijke schenking inmiddels in het college van B en W besproken: “Wij danken de stichting hartelijk voor de schenking, maar voordat wij ingaan op het aanbod willen wij eerst de mogelijke consequenties in beeld brengen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om mogelijke kosten voor transport, plaatsing, verzekering en onderhoud. Ook wil het college inhoudelijk advies van de Amstelveense Adviesraad Cultuur over het beeld. Wat we niet willen is een hapsnapbeleid. Dit geldt niet alleen voor dit beeld, het gaat om alle schenkingen die impact hebben op de openbare ruimte.”

  https://www.amstelveen.nl/home/persbericht/schenking-torso-van-armando-onder-de-loep-genomen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.