Godfroid heeft geen enkele greep op Oekraïne. NOS vervang hem

djg

Rusland correspondent van de NOS David Jan Godfroid is een impressionist. De impressies van zijn reportages over Oekraïne munten uit door het schetsen van steeds weer dezelfde uitgangspunten, zonder de feiten in te kleuren. Godfroid is de ultieme relativist die beweert dat de waarheid niet bestaat, en alle opties open zijn. Hij verwart dat met de opvatting van wat journalistiek is: hoor en wederhoor en altijd twee kanten schetsen.

Relativering is een uitstekend uitgangspunt voor een filosoof, maar niet voor een journalist. Godfroid is dan ook een ongeschikte oorlogsjournalist die niet alleen nooit met onthullingen komt of het idee geeft van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te zijn, maar evenmin door analyses situaties kernachtig weet te duiden. Hij maakt het zo bont in zijn filosofische nietszeggendheid dat zijn reportages de vraag oproepen waarom de redactionele leiding van de NOS hem het verslaan van de oorlog in het belangrijke Oekraïne toevertrouwt.

Neem zijn reportage ‘Waar zijn de Russische militairen in Oost-Oekraïne?’ van 1 juni 2015 voor Nieuwsuur: ‘De wegen zijn slecht, en je kunt niet overal zomaar een kijkje nemen. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg.’ Nou nogal logisch, het is een oorlogsgebied. Want welke journalist gaat nou zonder degelijke voorbereiding een beetje rondrijden in de hoop kampen van Russische militairen tegen te komen? En als hij die wonder boven wonder niet treft, dan is de conclusie dat ze er misschien wel, misschien niet zijn. Waarom valt de NOS de kijker lastig met zulke onbenulligheden? Met de zwarte doos van Godfroid die hij niet opent.

De opstelling van David Jan Godfroid is een blamage voor de Nederlandse journalistiek en zijn reportages zijn ondermaats. Ze verklaren niet en voegen niets toe aan wat we al weten. Hij noemt recente rapporten die de aanwezigheid van Russische militairen in Oekraïne aantonen niet, evenmin als de gevangenname van twee Russische commando’s in Oekraïne. Godfroid veronachtzaamt actuele bevindingen en lijkt geen stelling te durven nemen in deze oorlog. Vreest hij voor zijn hachje in Moskou of heeft hij zich in Moskou een Russische bril aangemeten waardoor hij niet helder ziet wat er in Oekraïne gebeurt? De NOS zou er verstandig aan doen Godfroid niet meer richting Oekraïne  te sturen en tijdelijk een geschikte correspondent in Kiev te stationeren.

Foto: Schermafbeelding uit reportageWaar zijn de Russische militairen in Oost-Oekraïne?’ van 1 juni 2015 voor Nieuwsuur.

Advertentie

4 gedachten over “Godfroid heeft geen enkele greep op Oekraïne. NOS vervang hem

 1. De ambassade is verbaasd en teleurgesteld over de berichtgeving van het @NOS over het conflict in Oekraïne

  De Oekraïense ambassade in Nederland blijft met verbazing en teleurstelling kijken naar de wijze waarop de conflictontwikkelingen in Oekraïne door de NOS worden uitgelicht.
  Het gaat met name om de stukken “Waar zijn de Russische militairen in Oost- Oekraïne?” (1 juni 2015, http://nos.nl/…/2038956-waar-zijn-de-russische-militairen-i…), “Gevechten in oosten van Oekraïne opgelaaid” (3 juni 2015,
  http://nos.nl/…/2039307-gevechten-in-oosten-van-oekraine-op…) en ”Rond Donetsk is het nooit rustig geweest” (3 juni 2015, http://nos.nl/…/2039342-rond-donetsk-is-het-nooit-rustig-ge…).
  Ondanks de aanwezigheid van een groot aantal betrouwbare informatiebronnen (waaronder ook diverse internationale organisaties die regelmatig over de werkelijke stand van zaken in de ATO zone feitelijk berichten en de aard en de oorzaken van de gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne beschrijven) blijven de journalisten van de NOS vage formuleringen gebruiken over de rol van illegale gewapende groeperingen en hun regelmatige schendingen van de Minsk afspraken. Alsmede over de participatie van Rusland in dit conflict en de humanitaire omstandigheden in het conflictgebied. Dit terwijl er in de “Spot report by the OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine (SMM), 3 June 2015: Fighting around Marinka” http://www.osce.org/node/162116 duidelijk en ondubbelzinnig staat beschreven wie werkelijk verantwoordelijk is voor de toename van het geweld. Bovendien heeft de NOS al meerdere malen een podium gegeven aan raddraaiers van illegale gewapende groepen die actief zijn in het oosten van Oekraïne om informatie te verspreiden, die in geen enkele andere betrouwbare bron bevestigd wordt. Hierbij wordt vaak een link gelegd met uitspraken zoals “Oekraïne verklaart…” en “Oekraïense militairen laten weten…” , waarbij de bron niet te achterhalen is.
  Zoals de ambassade al op 12 februari jl. aangegeven heeft op https://www.facebook.com/UkraineEmbNL/posts/611270689019615 staan we open om de journalisten te woord te staan – in de gespreksvorm van de journalistenvoorkeur – over de situatie in het oosten van Oekraïne.
  Hopende op een constructieve en open houding ten aanzien van ons herhaalde aanbod.
  Hoogachtend,
  De ambassade van Oekraïne

  Like

 2. Pingback: NOS Journaal de fout in met alternatieve feiten over Oekraïne. Waarom gaat het mis? | George Knight

 3. Exit Godfroid. Belachelijk dat deze man in Rusland zit voor NOS. Slecht geïnformeerd, zelden een kritisch geluid over Rusland, schandalig dat alles van deze man als zoete koek gepubliceerd wordt als nieuws.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.