Recensie over ArtDeli. Over betaalbaarheid en toegankelijkheid van kunst

o

Is het gewone volk in voor een ‘Dubbel gebakken kassoufflé met witte druivenchutney’ van 8,50 euro, een ‘Tartaar van Albacore tonijn/ papadum/ kruidensla en citroen aïlo’ van 9,50 euro met een Cristal champagne van Louis Roederer van 225 euro?  Volgens Ingelise de Vries van The Post Online wel. Zij recenseert het recent geopende ArtDeli aan het Amsterdamse Rokin. Een combinatie van beeldende kunst en delicatessen. Met ook een shop met merken als Studio Roex, Toiletpaper, Bas van Beek, Dieter Volkers en Matilda Bekman.

De Vries meent dat kunst in Nederland over het algemeen niet heel toegankelijk is. Want: ‘Een galerie loop je niet snel binnen en een museum kost geld.’ Met jaarlijks ruim 26 miljoen museumbezoekers valt op deze observatie nogal wat af te dingen. Museumbezoek is het favoriete culturele uitje voor Nederlanders zoals het Rapport Cultuurbeleving van MarketResponse in opdracht van de NMV in 2014 duidelijk maakte. Inderdaad zijn kosten van vooral vrouwen en jongeren tot en met 24 jaar een reden om geen uitstapje te maken. De gemiddelde entreeprijs ligt nu op een tientje, met een Museumkaart (€54,95/jaar) is dat aanzienlijk minder.

De kritiek op de toegankelijkheid van galeries lijkt meer hout te snijden. Hoewel er veel cliché’s bestaan over de nuffige met felrood gestifte lippen in zwarte coltrui gestoken gewichtig achter de iMac tikkende galerie-assistente die de bezoekers geen blik waardig keurt omdat ze hard werkt aan haar ‘studie’ als curator, hebben afgelopen jaren de meeste galeries door teruglopende verkopen om economische redenen de omslag naar toegankelijkheid wel moeten maken. Zelfs ’s winters staat de deur open, activiteiten die gericht zijn op het binnenhalen van een nieuw publiek zoals galerieweekenden worden georganiseerd en galeristen hebben hun prijzen naar beneden bijgesteld en proberen in prijs een gevarieerd aanbod te bieden met kassakoopjes. Maar in de beeldvorming waarbij De Vries aanhaakt lopen Nederlandse galeries nog achter de feiten aan.

Wat ArtDeli toevoegt aan het bestaande kunstaanbod is de vraag. Het lijkt even laagdrempelig als galeries en musea voor mensen voor wie niet geld, maar tijd het probleem is. Het valt daarom te bezien of marketing die draait om toegankelijkheid en betaalbaarheid zich richt op de juiste doelgroep. Hoe het met een uitgebreide wijnkaart, goede koffie en bijzondere hapjes naast een expositieruimte de oplossing biedt voor betaalbaarheid is het raadsel dat de recensie oproept. Het risico voor ArtDeli is dat het de vrijblijvendheid van een winkel en het gebrek aan urgentie combineert: ‘De exposities hebben geen begin en geen eind. ‘Doe ermee wat je wil’, zo zeggen initiatiefnemers Jessica Voorwinde en Bram Claassen. Bij ArtDeli staat kunst niet centraal, maar wordt kunst tot middel voor een concept waarbij kunst mooi kan dienen. Consumptie in een fijne omgeving.

Foto: Interieur ArtDeli.

Advertentie

Een gedachte over “Recensie over ArtDeli. Over betaalbaarheid en toegankelijkheid van kunst

 1. Nieuwsbrief ArtDeli 10 mei 2016:

  Beste vrienden, relaties en bezoekers van ArtDeli,

  Met veel pijn in ons hart moeten wij mededelen dat, precies een jaar na de opening, het doek is gevallen voor cultuurplatform en restaurant ArtDeli. Helaas is na vele pogingen een herfinanciering niet gelukt en hebben wij het faillissement van ArtDeli moeten aanvragen.

  Door tegenvallende omzetten in combinatie met te hoge kosten en vertraging in de herstructurering van het Rokin is het niet gelukt om de horeca en alle culturele activiteiten binnen ArtDeli in haar huidige vorm voort te zetten.

  Gelukkig hebben veel van onze gasten ArtDeli ervaren als een openbare anonieme kunstenaars-woning, een plek waar verzamelaars, kunstenaars en liefhebbers samen konden komen om de kunst te vieren, juist de reden waarom ArtDeli haar deuren heeft geopend in mei 2015.

  Wij hebben zeer bijzondere exposities en kunstprojecten neergezet waar we ook echt trots op mogen zijn. De reacties waren overweldigend en de lovende berichten in de (internationale) pers ook.

  We zijn des te meer diep bedroefd dat het niet is gelukt om ons vernieuwende kunstconcept rendabel te krijgen en vinden het met name enorm triest voor het personeel en de leveranciers die ontzettend met ons hebben meegeleefd en ons heel lang hebben gesteund.

  Het restaurant is sinds eind april gesloten.

  (..)
  Het spijt ons zeer dit nieuws met u te moeten delen. Mocht de situatie van een doorstart zich voordoen, dan hopen wij erop u in de toekomst alsnog te mogen verwelkomen.

  Namens het hele ArtDeli Team dank ik jullie allen – als betrokkenen bij het kunstinitiatief – voor jullie onvoorwaardelijke support!

  Met lieve groet,

  Jessica Voorwinde

  initiatiefnemer / directeur ArtDeli

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.