Verbiedt Rotterdamse officier van justitie voordracht Sharia-lied?

sharia

Bart FM Droog zette me op het spoor van een opvallende inperking van de meningsuiting. Jack Terrible, dichter en beeldend kunstenaar uit Amersfoort, wilde op 24 mei in Rotterdam op een bijeenkomst van de Dutch Defence League bovenstaand Sharia-lied voordragen. Voor de demonstratie was toestemming gegeven. Maar zijn voordracht ging niet door. E. J. Bron geeft op zijn blog de details: ‘Nog tijdens de redevoeringen werd Jack discreet benaderd door één van de aanwezige politiemensen met de mededeling dat hij zijn lied NIET mocht voordragen: De Officier van Justitie had dat de avond tevoren nog besloten. Als reden werd opgegeven dat er ‘aanstootgevende dingen’ in de tekst zouden staan. Jack werd te verstaan gegeven dat een poging de voordracht tóch door te zetten, zou resulteren in arrestatie. . .’

Als dit verslag van Bron klopt, dan is er iets merkwaardigs aan de hand. Het is de vraag hoe ‘aanstootgevend’ -dat valt op te vatten als ‘ergerlijk’, ‘ergerniswekkend’ of ‘scandaleus’- een grond voor een wettelijk verbod kan zijn. Waar baseert de officier van justitie zich feitelijk op? Het Sharia-lied zal voor velen niet getuigen van goede smaak, fijngevoeligheid of een correcte politieke mening en zal tot onder de huid irriteren, maar dat is nog geen grond voor een verbod. Het Sharia-lied valt de islam frontaal aan en kan als politieke stellingname gezien worden. Het is ook opvallend dat het verbod door een politiefunctionaris tersluiks aan Jack Terrible wordt gedaan. Dit lijkt alle ingrediënten van een hoax te bezitten. Dus een broodjeaapverhaal. Het is maar te hopen dat dat het is. Want als een Rotterdamse officier van justitie werkelijk dit lied heeft verboden, dan is dat een slechte zaak voor de open samenleving en de vrijheid van meningsuiting van Nederland.

Foto: Schermafbeelding van posting ‘Strijdlied ‘Sharia’ gecensureerd door officier van justitie!’ door Peter Frans Koops.

5 gedachten over “Verbiedt Rotterdamse officier van justitie voordracht Sharia-lied?

 1. Het betreffende artikel waaruit U citeert was, strikt genomen, niet van de hand van E. J. Bron-zelf, doch van de mijne en tevens kan ik U verzekeren, dat het aldus als een rechtstreeks ooggetuigenverslag beschouwd kan worden: Ik was mede-deelnemer aan de demonstratie en ter plekke aanwezig.
  De vraag is, hoe we een dergelijke inperking van de vrijheid van meningsuiting dienen te hanteren: Het is een zeer kwalijk voorteken!

  Like

 2. Donderdagavond 28 mei om 21.00 uur wordt het uitgezonden door PowNed op NPO 3!!! Want PowNed was er ook bij en PowNed heeft Theresa en mij geïnterviewd. Kan ik mijn mening over de islam en barbaar van 1400 jaar terug niet uiten met een zelfgeschreven lied over de sharia (Strijdlied) dan doe ik het maar via een interview. Want de politie dreigde mij ook op te pakken als ik mijn lied over de sharia voor PowNed tv zou voordragen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden!!!

  Like

 3. @Theresa
  Dank voor de informatie. Het staat hierbij genoteerd: het verslag dat E.J. Bron plaatste is van uw hand. U bevestigt dat het werkelijk zo gebeurd is zoals u zegt. Namelijk dat waarschijnlijk een politieinspecteur die optrad als hulpofficier van justitie aan Jack heeft medegedeeld dat hij gearresteerd zou worden als hij het Sharia-lied zou voordragen.

  @Pam
  Smaken verschillen. Een officier van justitie gaat evenmin het Eurovisiesongfestival verbieden omdat dat tegen de goede smaak in zou gaan. Wat moeten we met een Smaakpolitie?

  @Jack
  Dank voor de aanvullende informatie. Ik ben nog steeds benieuwd naar de reden die de officier van justitie aanvoert voor een verbod. Verstoring openbare orde? Aanstootgevend? Opruiend? Maar aan de hand van welk wetsartikel wordt dat dan beredeneerd? Ik kan nog steeds niet inzien wat nou de exacte steen des aanstoots voor de betreffende Rotterdamse officier van justitie was.

  Like

 4. @George Knight: Dat zouden wij allemaal ook ontzettend graag willen weten! En onze webmaster, E. J. Bron ook!
  Als U wegen zoudt weten om daar achter te komen, wat graag!
  Dit kàn immers niet: Zo gaat het in ijltempo bergafwaarts mer de vrijheid van meningsuiting. En ook: Met de transparantie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.