Mystificatie van een kunstenaar. Een omweg om aandacht

Adamm Hilarius Meermens‘ laat kunstwerken op een bank achter omdat kunst niet werkt. Maar kunst is. Uit de video blijkt teleurstelling, maar tegelijk geeft het ook een diepe melancholie weer. De uitspraken ‘10 jaar tekenen’ en ‘10 jaar betekenisloze arbeid’ zijn niet niks. ‘Kunst is geen economisch ruilmiddel’, ‘Kunst is verzet’ en ‘De dictatoriale economie is waardeloos en waardenloos’ roepen een wereld achter deze video op waarvan we geen voorstelling hebben. De strekking staat haaks op alle praatjes die kunst als verlengde van de economie zien. ‘Adamm Hilarius Meermans’ denkt daar absoluut anders over. Zijn kunstwerken zijn weeskinderen. Het zijn nagelaten beelden. Ze vinden niet vanzelf een thuis. Maar hebben ze er geen recht op?

teekning00004

Foto: Het YouTube-kanaal van ‘Adamm Hilarius Meermens’ verwijst naar huidgeverij.be waar deze tekening is te zien. De in 1981 in Gent geboren Wouter Claeys lijkt de kunstenaar.

Een gedachte over “Mystificatie van een kunstenaar. Een omweg om aandacht

  1. aldus a.h.m. die eigenlijk een kunstnar is en die reageert op dit kleine gezien zijn met te zeggen dank dat je het ietwat goed begreep. ik wil vooral geen kunst maken om aan de muur te hangen in burgerlijke huisjes. als men met het label ‘kunstenaar’ werpt, dient dat vooral om te ontkrachten wat echt gezegd werd. zo is voor mij Frans Masereel een der grootste belgische kunstnarren. enzoverder. ach. verder doen aan de zijkant. het is een tijd van en voor stellingname.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.