Hoe onafhankelijk en onpartijdig is ‘De Onafhankelijke Pers’?

Dat in Nederland gevestigde media tegen de bestaande machten aanschurken is een publiek geheim. De meeste journalisten van gevestigde media zitten op schoot bij de macht. Dat blijkt het duidelijkst uit de opstelling van de parlementaire en economische redacties die een kritische houding die voortkomt uit andere waardenstelsels ingewisseld hebben voor het perspectief van het bestaande waardenstelsel dat ze accepteren als meest realistisch en werkbaar. Zodat het hun nog onmogelijk is om echte maatschappijkritiek te leveren.

Dat moet anders. Maar hoe anders? De onafhankelijke opstelling van We Are Change Rotterdam verdient respect, maar de nieuw op te richten De Onafhankelijke Pers lijkt vooralsnog van een minder kaliber. Het valt te hopen dat We Are Change Rotterdam afstand houdt van De Onafhankelijke Pers en het houdt bij een kritisch verslag. Voorman van De Ommekeer Tilasmi Frigge die in oktober 2014 petitionaris voor een petitie over de MH17 was geeft geen antwoord op de vraag door wie De Onafhankelijke Pers gesteund wordt. Dat roept de vraag op hoe onafhankelijk zijn organisatie is en of het wellicht een mantelorganisatie is. Waarom geeft Frigge geen direct antwoord? Is dat nou niet precies de afhankelijkheid die hij zegt te bestrijden?

Het maandagavondprogramma van De Onafhankelijke Pers is een ratjetoe van complotdenkers als Karel van Wolferen en Joost Niemöller die met voorbijgaan aan de feiten de waarheid over de Russische agressie in Oekraïne omkeren en serieuze maatschappijcritici als George van Houts en Ad Broere. Dat kan op z’n minst samengevat worden als ongelijksoortig. Dat is geen basis voor onafhankelijke journalistiek die het politiek activisme ontstijgt en Nederland verder helpt. Hopelijk weet De Onafhankelijke Pers zich in de toekomst echt onafhankelijk op te stellen, rekenschap te geven van het verschil tussen politiek activisme en journalistiek en het verschil te zien tussen maatschappijcritici die serieus de stap willen maken naar een ander waardenstelsel, en malcontenten en complotdenkers die de feiten omkeren. Dat soort journalistiek hebben we al genoeg.

catacomben_den_haag_onafhankelijke_media_banken_geld_01

Foto: Affiche ‘Catacomben van Den Haag’ van ‘De Onafhankelijk Pers‘ op De Ommekeer.

3 gedachten over “Hoe onafhankelijk en onpartijdig is ‘De Onafhankelijke Pers’?

 1. @regionalcurrencies
  Dat zou kunnen, maar daarvoor heb ik niet gekozen. Op verschillende plekken in twee opeenvolgende jaren heb ik uw opstelling aangaande de MH17 en de Russisch-Oekraïense oorlog gevolgd. Mijn oordeel is niet impulsief tot stand gekomen.

  Uw opstelling inzake Rusland is mijn grootste bezwaar, omdat ik het slecht onderbouwd vind. Op andere terreinen zoals de financiële sector, sociale ongelijkheid of machtsdeling deel ik graag uw kritiek. Des te spijtiger vind ik het daarom dat uw opstelling over Rusland en de MH17 voor de binnenlandse onderwerpen over macht, geld en sociale problematiek komt te staan.

  Ik herinner u eraan dat u in 2014 in een petitie ‘Onderzoek aanslag op vlucht MH17 moet openbaar‘ op petities.nl als petitionaris stelde: ‘De enige reden die we kunnen bedenken is dat onze nieuwe bondgenoot, de Oekraïne, zelf het vliegtuig heeft neergehaald’. Ik vond dat te kort door de bocht en zowel politiek, journalistiek maar vooral wat argumentatie betreft getuigen van een te beperkte blik. Niet de brede blik van de onafhankelijke journalist.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/11/09/hoogste-tijd-dat-waarheid-over-mh17-naar-buiten-komt/

  Daarnaast ben ik van mening dat u zich door de MH17 laat verleiden om een debat over sociaal-economische structuren te verleggen naar een debat over culturele en geopolitieke structuren. Voor de praktische politiek verslapt dat in mijn ogen uw focus. Maar dat is dus geen principieel, maar een pragmatisch punt van kritiek.

  Er valt allemaal nog veel meer over te zeggen, zoals over activistische journalistiek à la Glenn Greenwald met wie ik het ook niet op alle terreinen -maar wel de meeste- eens ben. Maar het verschil zoals ik dat zie tussen de activistische journalistiek van u en van Greenwald is dat laatstgenoemde uit blijft gaan van de feiten. Dat nalaten lijkt me voor een Onafhankelijke Pers onverstandig. En met dat bezwaar in mijn achterhoofd had ik mijn kritiek opgeschreven.

  Like

 2. Pingback: De nadelen van het pakketdenken. Hoe ermee om te gaan? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.