Kamervragen van Bergkamp (D66) bij een aankoop van het Rijksmuseum

unnamed

Vera Bergkamp (D66) stelt kamervragen aan minister van OCW Jet Bussemaker. Het gaat over de aankoop op de TEFAF in maart 2015 door het Rijksmuseum van een werk uit 1651 van Jan Asselijn, De doorbraak van de Sint Anthonisdijk in Amsterdam. Bergkamp merkt op dat het schilderij voor 1.200.000 euro is aangekocht, terwijl er ‘slechts een paar maanden eerder 760.355 euro voor werd betaald op de veiling bij Sotheby’s in Londen, een verschil van 439.645 euro?’ Zij baseert zich op notities ‘In de kantlijn van de kunstmarkt’ van Robert-Jan van Ravensteijn in het Kunst en Antiek Journaal van mei 2015. Had dat anders gekund?

Vraag waar het om draait is of de directie van het Rijksmuseum adequaat heeft gereageerd op het aanbod op de veilingmarkt of heeft zitten slapen en daarom 400.000 euro teveel betaald heeft voor het werk. Bergkamp wil weten hoe vaak het voorkomt dat ‘een rijksmuseum een aankoop doet op bijvoorbeeld een kunstbeurs, terwijl dit aangekochte werk recentelijk nog voor een lagere prijs op een veiling werd aangeboden?’ Een zinvolle vraag waar de directeuren Wim Pijbes en Taco Dibbits sowieso een beredeneerd antwoord op dienen te geven. Met de vraag geeft de politiek het signaal dat het Rijksmuseum kritisch gevolgd wordt en zich geen buitencategorie kan beschouwen. Rijksbanken en rijksmusea staan tegenwoordig onder kritisch toezicht.

Foto: Jan Asselijn, De doorbraak van de Sint Anthonisdijk in Amsterdam, 1651. Collectie Rijksmuseum, Amsterdam. 

6 gedachten over “Kamervragen van Bergkamp (D66) bij een aankoop van het Rijksmuseum

 1. Het gaat zo als het gaat. De een besodemietert de ander. Dat heet handelen op een vrije markt. Met onze belastingcenten?, vraagt het vulgus dan. En ik vraag: Mag dat?

  Like

 2. @reinjohn
  Vraag is of het Rijksmuseum zorgvuldiger had kunnen handelen bij deze aankoop. Ofwel, hebben de directeuren wel tijdig en goed genoeg hun huiswerk gemaakt?

  Like

 3. Goeie vraag van mevrouw Bergkamp. Mag ook wel eens in de krant. er is natuurlijk nog een andere mogelijkheid: een ‘opzetje’ bijvoorbeeld. Waar enkele ‘ingewijden’ hun zakken mee gevuld hebben. De vraag is dan krijgt mevr. Bergkamp deze steen boven. Ik vrees van niet. Zoals ook de ontvanger van die extra huurpenningen van het NewYorkse appartement van mevr. Eveline Herfkens ook nooit bekend zijn geworden!

  Like

 4. In Antwerpen durven de museumdirecteurs van het Vlaamse Gewest geen aankoop doen op een veiling en daarom kopen zij liever veel duurder op de TEFAF, zodat zij ingedekt zijn tegen verkeerde toeschrijving, vervalsing. Zo heeft het Koniklijk Museum voor Schone Kunsten een schilderijtje van een oude man door Adriaan Brouwer peperduur aangekocht op de TEFAF nadat het langs verschillende zeer recente eigenaren was gepasseerd en steeds duurder werd. Er is ook al gebleken dat de Vlaamse museumdirecteuren de veilingen in eigen stad niet eens opvolgden waardoor waardevol kunstpatrimonium uit Antwerpen verhuisd is naar de Verenigde Staten, toen trouwens ook via een latere omweg op de TEFAF Maastricht. Naar het museum van Boston en naar het Los Angeles County Museum. Maar bij de Asselijn bleek het Rijksmuseum het schilderij van de dijkdoorbraak reeds lang te kennen. Vreemd dat het Rijksmuseum er niet bij was op de veiling.

  Like

 5. Het zou mij dan ook niet bepaald ‘verbazen’ als we vandaag of morgen geconfronteerd worden met een ‘Kunstgate’ waarbij museumbestuurders, kunsthandelaren en veilingdirecties er in zouden slagen de prijzen van kunstwerken te manipuleren en hier hun voordeel mee te doen. Een tipje van deze sluier zagen we vanmorgen in een Volkskrantartikel over Hans Melchers die als buitenstaander nu ook met het ‘museumwereldje’ te maken krijgt

  “Het is ook wel een bepaalde sfeer bij de musea, een beetje snobbish. Het lijkt wel of ze zich niet realiseren dat het allemaal de overheid is die hun musea bekostigd. Met vele miljoenen per jaar. Die mensen mogen blij zijn! Die vreugde mis ik een beetje. Ik word wel een beetje met argusogen door ze bekeken: zou die man niet ons hele klimaat bederven?”

  En zo is het; Melchers is immers een ‘buitenstaander’ die misschien de ‘geheimen’ van het kunstwereldje gaat verklappen.Daar zit men natuurlijk niet op te wachten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.