Writer’s block bij PEN Nederland vanwege kwestie Westergaard?

pen

Is het bestuur van PEN Nederland ondergedoken? In paniek na kritische geluiden in de media nadat het zich had teruggetrokken uit de organisatie van een lezing met de Deense cartoonist Kurt Westergaard? Noch op Facebook of Twitter reageert het bestuur. Op zijn minst resteert door de radiostilte een beeld van verwarring.

Hoe goed is PEN Nederland georganiseerd? Dat het schort aan het contact met het publiek is geen verrassing. Een concept beleidsnota uit 2011 zegt: ‘Het bestuur zal onderzoeken op welke wijze PEN Nederland zich in de toekomst kan manifesteren in de sociale media, met name op Facebook en Twitter.’ Is het blijven steken in de onderzoeksfase? Wat weer wel aardig is hoe wars van publicitaire druk het PEN-bestuur zich opstelt. Dat soort wereldvreemdheid is anno 2015 best bijzonder. Of het met zwijgen de eigen doelstelling dient is de vraag.

Foto: Schermafbeelding van FB-pagina van PEN Nederland, 3 mei 2015.

3 gedachten over “Writer’s block bij PEN Nederland vanwege kwestie Westergaard?

 1. Open brief van Elly de Waard aan het bestuur van PEN Nederland waarin ze haar lidmaatschap opzegt.

  Geacht bestuur, beste Manon Uphoff,
  Bij deze wil ik mijn lidmaatschap van PEN Nederland opzeggen.
  De reden is uw terugtrekking gisteravond uit het debat in De Balie in Amsterdam op het Festival van het Vrije Woord.
  Het is niet uit te leggen dat u, als organisatie die zich inzet voor schrijvers die elders gevangenzitten of anderszins te lijden hebben vanwege de vrijheid van meningsuiting, hiertoe heeft menen te moeten besluiten.
  Zijn cartoonisten geen kunstenaars, ja zelfs ‘schrijvers’? Ook zij hanteren voor hun werk nota bene de pen!
  Uw beslissing staat haaks op de eerste alinea van uw recente Nieuwsbrief die ik hier te uwer memorie zal aanhalen:
  “Het jaar 2015 is amper 4 maanden oud, toch mag het nu al een bewogen jaar heten. De aanslagen in Parijs en Kopenhagen maakten prangend duidelijk dat de vrijheid van meningsuiting en van (literaire) expressie ook in Europa in toenemende mate onder druk zijn komen te staan, dat censuur en geweld niet alleen ver van ons bed een verbond aangaan, maar ook op plekken dichterbij. Het gaat allang niet meer alleen om landen als bijvoorbeeld China, Cuba, Vietnam, waar we ‘ouderwetse’ vormen van censuur vinden, maar ook om landen als Frankrijk, Denemarken, Noorwegen, waar schrijvers en journalisten, cartoonisten, bloggers soms noodgedwongen zelfcensuur overwegen en bescherming nodig hebben omdat zij worden bedreigd. Hoewel PEN Nederland zich (van oudsher) inspant om schrijvers en dichters die in erbarmelijke omstandigheden verkeren, die worden bedreigd, vervolgd en/of gevangen gezet vanwege hun schrijven, te ondersteunen en te helpen, proberen wij daarnaast door middel van debat en discussie te reageren op nieuwe vormen van onderdrukking op het vlak van het vrije woord (en beeld).”
  Na uw beslissing tot terugtrekking van PEN-deelname aan het debat van gisteren, vanwege de aanwezigheid van de bedreigde Deense cartoonist Kurt Westergaard, vraag ik mij het volgende af: is de verdediging van de lafheid ook een grondrecht geworden?
  Elly de Waard
  3 mei 2015

  http://www.ellydewaard.nl/blog/?p=23924

  Like

 2. @Pam
  Goed. Ik ben benieuwd naar je open brief met motivatie. En naar wie er de komende dagen nog uitstappen. Want iemand met lef en rechtvaardigheid in z’n lijf kan niet anders dan het lidmaatschap opzeggen, lijkt me.

  Vind je ook niet dat de stilte van voorzitter Manon Uphoff en secretaris Aleid Truijens op de eigen sociale media verstikkend is? Niet dat die media kaduuk zijn, want op Twitter plaatste PEN Nederland de afgelopen 24 uur wel een bericht door over de Syrische journalist Mazen Darwish. Westergaard was zo’n retweet niet waard.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.