Koningsdag als ‘product’ gekaapt door bedrijven. Weg volksfeest

Koningsdag wordt onder de nieuwe koers van koning Willem-Alexander geprivatiseerd door het bedrijfsleven. Weg van het volk, richting bedrijfsleven. Had Koninginnedag onder koningin Juliana en Beatrix nog de intentie van volksfeest, dat idee lijkt achterhaald. Het bedrijfsleven wrikt zich in het gat. Koningsdag is een product dat in de markt gezet moet worden. In Apeldoorn redeneert de woordvoerder van Dutch Orange Company recht wat krom is. Want zonder privatisering is het lastig voor bedrijven op evenementen te staan en daaraan te verdienen. Maar waar staat geschreven dat bedrijven aan koningsdag moeten verdienen? De redenering van bedrijven die koningsdag en andere evenementen voor hun karretje willen spannen is best, maar waar is de politiek om deze handelswijze een halt toe te roepen? Is burgers iets gevraagd? Wordt straks het koningshuis verkocht aan de hoogst biedende multinational? Of is dat proces al verder gevorderd dan we vermoeden?

Advertentie

3 gedachten over “Koningsdag als ‘product’ gekaapt door bedrijven. Weg volksfeest

  1. Beste George,
    ik denk dat je de intentie van de Dutch Orange Company verkeerd geïnterpreteerd hebt. Het is nl. niet de de bedoeling dat het bedrijfsleven hier extra aan verdient. De deelnemende bedrijven hebben zich aan deze company verbonden om een deel van hun verdiensten af te dragen aan het publieke belang. Organisaties zien nl. diverse subsidies ‘opdrogen’ in de komende jaren. En om te voorkomen dat er straks niet meer voldoende inkomsten zijn om juist een volksfeest als Koningsdag te organiseren hebben het oranjecomité Apeldoorn en een aantal ondernemers de handen ineen geslagen.

    Like

  2. @Albert Gerritsen
    Dank voor uw reactie. Extra aan verdient of aan verdient? Het is niet mijn bedoeling om de intentie van de Dutch Orange Company of van u als initiatiefnemer te veroordelen. Ik wil graag oprecht geloven in uw goede bedoelingen. Wat me bovenal zorgen baart is dat een volksfeest wordt geprivatiseerd. Dat komt mede door een selectief terugtredende overheid. Zo dienen bedrijven een gat op te vullen dat er helemaal niet had behoren te zijn. Daar ageer ik tegen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.