AFVN zegt aanklacht tegen Powned in te dienen wegens belediging

DSC07067

Is er een gedenksteen onthuld voor de op 21 februari 1945 gesneuvelde Lufwaffepiloot Gerhard Rohde in het Brabantse dorp Schaijk in de gemeente Landerd? ‘Omstreden monument onthuld‘, zegt Omroep Brabant op 21 februari. ‘Toch niet onthuld na ophef‘, zegt Omroep Brabant op 29 april. Misverstanden en gevoeligheden. Monumenten voor Duitse militairen zijn in Nederland zeldzaam. In Goirle staat in het dorp Riel in een tuin van een particulier een beeld van de Wehrmacht-soldaat Karl Heinz Rosch die in 1944 twee kinderen redde en daarbij zelf om het leven kwam. Een ‘Goede Duitser’. Een monument in het Leuldal herdenkt 687 militairen van 11 nationaliteiten die tussen 1940 en 1945 omkwamen, onder wie vier militairen van de Luftwaffe.

De AFVN (‘antifascistische oudverzetsstrijders nederland/ bond van antifascisten’) stapelt onduidelijkheid op onduidelijkheid met een persbericht dat verklaart een strafklacht tegen Powned in te dienen ‘wegens belediging, smaad en laster’ omdat het op haar site toe zou staan dat ‘de doorlopende series beledigingen door zogenaamde reaguurders worden gedumpt, vers uit het riool’. Het is niet de berichtgeving van Powned over het monument in Schaijk dat de AFVN opvoert als reden voor de aanklacht, maar de ruimte die Powned aan de reageerders zou geven. Een reactie die AFVN als voorbeeld geeft ‘In 9 van de 10 gevallen zijn anti-fascisten de nieuwe fascisten’ kan de AFVN wellicht onprettig vinden, is echter geen belediging maar een normale politieke mening. AFVN maakt het er nog gecompliceerder op door fouten recht te zetten die geen fouten zijn en steevast over een onthuld nazimonument te praten dat dus niet onthuld is en waarvan het de vraag is of de 20-jarige piloot Gerhard Rohde een nazi was of een marionet van een verkeerd regime.

Zijn de reageerders zo negatief als de AFVN beweert? Dat valt reuze mee, reacties als ‘Niet elke Duitser was een nazi’, ‘Sir Winston Churchill waarschuwde al voor de opkomst van bewegingen als deze „AFVN”’, ‘Het na-oorlogse verzet in actie’ en ‘Ik vind een monument, ook voor 1 omgekomen Duitse vlieger, een teken van volwassenheid’ zijn genuanceerder dan de AFVN doet uitkomen. Het kan zijn dat Powned het ergste heeft weggejorist. Zelfs als de AFVN gelijk zou hebben dat het doorlopend beledigd wordt door de reageerders van Powned moet het als organisatie die zich mengt in het publieke debat tegen een stootje kunnen. Het kan met persberichten, artikelen en aanklachten reageren. Om zich te profileren binnen de vrijheid van meningsuiting.

Foto: Herdenking 2014 bij het Leuldalmonumnet.

6 gedachten over “AFVN zegt aanklacht tegen Powned in te dienen wegens belediging

 1. Het was wijlen Godfried Bomans die ons al waarschuwde dat mocht het ‘fascisme’ ooit terugkeren zij dit zou doem onder de titel ‘anti-fascisme’. Deze ‘club’ AFVN is er het ‘sprekende’ voorbeeld van.

  Like

 2. @appie
  Tussen Rusland en Oekraïne speelt ook zoiets. Wie het hardste schreeuwt dat een ander de fascist is kan zo het eigen fascisme het beste verbergen.

  Like

 3. Deze AFVN/BvA is niets anders dan een communistische mantelorganisatie met als doel ons het ‘rode’ fascisme te bezorgen. Men pocht met het ‘verzet’ in WO II maar ‘vergeet’ de terreur die men uitoefende in Hitler’s concentratiekampen. Het is een weinig bekende ‘geschiedenis’, maar komt er zo nu en dan iets naar ‘boven’ dat een slipje van de sluier oplicht. Bijv. het boek over Jan Campert en zijn dood in een concentratiekamp.

  Like

 4. @appie
  Iemand als René Danen die op een haartje na het hoofdbestuur van GroenLinks haalde is ook zo’n type die het anti-fascisme of anti-racisme met harde middelen claimt. Zijn rol deed me de interesse in GroenLinks als democratische partij verliezen. Carel Brendel heeft enkele malen aandacht besteed aan de herdenking van de Kristallnacht door linkse radicalen wat sterk doet denken aan de onverzoenlijkheid en de opstelling van de AFVN dat even hard een gelijk claimt dat het aantoonbaar niet heeft. Fatsoenlijk links laat zich gebruiken.
  http://www.carelbrendel.nl/2012/08/07/rene-danen-gaat-door-met-herdenken-en-gebruikt-hedy-dancona-als-trekpop/

  Like

 5. Geachte George Knight,

  u vergist zich: het monument is wel degelijk onthuld. Omroep Brabant beschreef dat met foto’s en al: “Omstreden monument onthuld voor gesneuvelde Luftwaffepiloot in Schaijk” – dat was op 21 februari 2015.
  Dat het niet onthuld was, stamt uit 2014, een jaar eerder.
  Het monument voor KH Rosch is een particulier initiatief, waarmee ik nog wel vrede kan hebben. Het monument in het Leudal zou ik liever zonder nazisoldaten zien, maar is tenminste nog overwegend voor geallieerde soldaten opgericht. Ik wil niet op alle slakken zout leggen.

  Schaijk is een ander geval: op de openbare weg, door de burgemeester onthuld, er waren al twee jaar lang bezwaren tegen, waardoor de onthulling op 4 mei 2014 niet doorging, de gemeente betaalt mee…
  Het gaat om een piloot die in volle actieve dienst van het nazisme, met swastiak op zijn, borst stierf, jammer genoeg zonder de kans te krijgen nog te deserteren.

  Nog enkele citaten dd 29 april 2015 van Powned.tv:

  – “Dit is het goorste tuig van de richel, dat alles wat Nederlands is op ieder moment van de dag een mes in de rug zal steken als ze een kans krijgen.
  – “Deze AFVN zijn de nieuwe moffen”
  – “Ga eensch werken vies hippietuigh van de Achterlijke Fascistische Vereniging van Nuttelozen.”
  – “zo’n nieuwe fascist van de AFVN ”
  – “…Dit fascistische “anti-fascistische” tuig ”
  – “die AFA tokkies ”
  – “AFA, AFVN en al die andere enge linkse terreurgroepen ”
  – “fijn op kosten van samenleving een onzin process voeren want je bent alleen maar een mens als je dezelfde ideeen hebt als dit tuig . dat zijn nou de mensen die als ze in een bootje zitten op de middelandse zee de mensen overboard zet die andere ideeen hebben dan hun. de neo facisten.

  Like

 6. @Arthur
  Ok, dank voor uw reactie, de gedenkplaat voor de gesneuvelde Lufwaffepiloot Gerhard Rohde is onthuld. In 2015. Ik herhaal wat ik eerder zei: ‘Zelfs als de AFVN gelijk zou hebben dat het doorlopend beledigd wordt door de reageerders van Powned moet het als organisatie die zich mengt in het publieke debat tegen een stootje kunnen’.

  Wat naar mijn idee uit deze episode blijkt is hoe makkelijk is om de ander een fascist te noemen. Daarom moeten we er denk ik maar niet te veel gewicht aan toekennen. En zouden organisaties meer terughoudend kunnen zijn met aantijgingen van fascisme en borstklopperij van anti-fascisme. Het betekent weinig tot niets.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.