George Knight

Debat tussen links en rechts

Bespiegeling over rol van Duitsland in de EU. Wat kan Nederland?

with 6 comments

battle_barbarossa16

Duitsland is een gespleten land. Imperialistisch en anti-imperialistisch tegelijk. In Angelsaksische landen wordt de buitenlandpolitiek van Duitsland niet vertrouwd, zoals uit de woorden van Edward Lucas blijkt: ‘Some wonder if Germany and Russia have cooked up a secret deal on Ukraine, in which Russia gets Crimea and the eastern rebel regions in return for Germany closing the doors to Ukraine’s EU and NATO membership. That may be wrong. But German diplomats’ behavior gives cause for concern. The foreign minister, Frank-Walter Steinmeier, simply refuses to answer when asked by other EU foreign ministers to explain his country’s position.’ Excuus is dat Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië ieder hun redenen hebben om zich te isoleren. Ze doen een stap terug zodat het op de plaats blijvende Duitsland in de EU ineens vooraan staat.

Zuid-Europese landen als Griekenland, Spanje of Italië vertrouwen Duitsland evenmin en Griekenland eist zelfs herstelbetalingen voor het aangedane leed in de Tweede Wereldoorlog. Mede om het eigen onvermogen te verhullen. Dat verleden werkt door in de politiek van Duitsland en in de reacties op dat land. In die zin is de Griekse eis even gerechtvaardigd als toegeeflijkheid van Duitsland in een verkeerd begrepen schuldcomplex dat het verkeerde slachtoffer compenseert. Dat het hardste schreeuwt maar niet het meest onder de Duitse terreur geleden heeft. Dat is niet Rusland, maar waren Polen, Oekraïne en Wit-Rusland. De Duitse politieke elite kan dat weten, maar ontkent door de realiteit van 70 jaar geleden de realiteit van nu. Het keert zich af van Oekraïne en vermengt handelspolitiek, baatzucht, machtspolitiek, onderscheidingsdrift, masochisme en psychologische boetedoening. Duitsland is akelig onberekenbaar omdat het zichzelf onvoldoende kent.

Duitsland is het land dat zo hunkert om definitief uit de schaduw van de eigen recente geschiedenis te treden, dat het achterom blijft kijken. Vol zelfkwelling neemt Duitsland de EU op sleeptouw. Aangescherpt door de niet-werkbare situatie van een supranationale staat waar de nationale staten het voor het zeggen hebben is Duitsland in Europa het land dat dan maar steeds zwaarder het eigenbelang laat tellen. Bij de bankencrisis of in de relatie met Rusland. Notabene op verzoek van landen als de VS die graag in Duitsland een stabiliserende factor in Europa zien. En haar dat opdringen. Maar hoe stabiel is Duitsland dat nog steeds achtervolgd wordt door de oude spoken uit haar recente verleden die steeds weer opnieuw levend blijken te zijn?

Nederland is als klein land afhankelijk van de Duitse economie. Spreekwoordelijk is Nederland een deelstaat van Duitsland en aanvoerhaven voor het Ruhrgebied. Het Atlantisch georiënteerde Nederland leunt ook sterk op het vrijhandelende Groot-Brittannië en de VS. Nederland vindt haar bestaansrecht in het jongleren tussen de machten. Nu dreigt het politiek geïsoleerd komen te staan en het tegenwicht tegenover het economisch dwingende Duitsland te verliezen als haar mentale partner Groot-Brittannië via een referendum uit de EU stapt. Een kans die nu op 50% wordt ingeschat. Nederland kan Groot-Brittannië om economische redenen niet volgen omdat het economisch afhangt van Duitsland. Maar politiek zou het een zegen zijn voor Nederland om afscheid te nemen van de steeds meer onder invloed van Duitsland staande EU die vanuit die kern vals klinkt.

Foto: K. Lishko, ‘Vrouwen op de vlucht voor de Duitse bombardementen in de wijk Grushki, Kiev, Oekraïne, 23 juni 1941.’ Bron: Russisch Internationaal Nieuwsagentschap.

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Welke signalen geeft Duitsland af?
  A leaked letter from German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier urges the European Union to quickly ease “Russian concerns” regarding the implementation of a free-trade agreement with Ukraine.
  http://www.rferl.org/content/ukraine-eu-trade-deal-steinmeier-russian-concerns/26976163.html

  Like

  George Knight

  28 april 2015 at 21:10

 2. Several Russian-German energy deals worth over EUR 1 billion each have been concluded since the annexation of Crimea, a correspondent of German newspaper Die Welt on Eastern Europe Gerhard Gnauck wrote in his column in Ukrainian weekly Novoe Vremya.
  http://www.unian.info/economics/1167814-germanys-ostpolitik-hostage-to-interests-of-energy-companies-journalist.html

  Like

  George Knight

  29 oktober 2015 at 14:31

 3. Herr Schlögel, woran liegt es, dass die Ukraine aus deutscher Sicht so lange eine Art unsichtbarer Staat war, wenn sich doch zugleich im jetzigen Kampfgebiet, dem Donbass, deutsche Geschichte ereignet hat?
  Man hat das russische Imperium und die Sowjetunion in Deutschland immer mit Russland und den Russen identifiziert, auch wenn es dort viele nicht-russische Völker und Nationalitäten gegeben hat. Die Ukraine war aus dieser Sicht gewissermaßen immer eine Provinz der Sowjetunion. Erst nach dem Ende der UdSSR tritt die Ukraine aus dem Schatten Russlands heraus. Doch dies erfordert so etwas wie eine Veränderung der mentalen oder kognitiven Karte der Deutschen. Das zweite ist, dass in dem Schuldkomplex, den die Deutschen angesichts ihrer Verbrechen im deutsch-sowjetischen Krieg zurecht gegenüber Russen empfinden, untergeht, dass diese Schuld auch gegenüber allen Völkern der Sowjetunion gilt. Die Deutschen vergessen, dass Weißrussland und die Ukraine Hauptschauplatz des deutschen Krieges gegen die Sowjetunion waren.

  http://www.fr-online.de/kultur/ukraine-die-ukraine-ist-kein-russischer-hinterhof,1472786,32332830.html

  Like

  George Knight

  5 november 2015 at 17:46

 4. […] dat vanwege een verkeerd begrepen schuldcomplex naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog, gebrek aan zelfkenni… als neutrale partner altijd uiterst welwillend was voor Rusland, heeft sinds november 2014 toen […]

  Like

 5. […] blijft nog een niet goed verwerkt schuldcomplex over de Tweede Wereldoorlog van de Duitsers tegenover de Sovjets dat om twee redenen verkeerd wordt vertaald in welwillendheid […]

  Like

 6. […] betrouwbaar en standvastig is de Duitse politiek inzake de Russisch Federatie? Welk onverwerkt en verkeerd begrepen verleden sleept Duitsland met zich mee of verbergt het zich ach…? Het is de terugkerende vraag die maar niet goed beantwoord kan worden. De Duitse […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: