Burgerinitiatief pleit voor de Scheiding van Banken en Staat

In de Middeleeuwen probeerde je de Kerk en de Staat te scheiden en nu proberen we de Banken en De Staat te scheiden’, aldus acteurs Pierre Bokma en Victor Löw. Op 21 april bood George van  Houts namens 113.878 ondertekenaars, De Verleiders, Ad Broere en Ons Geld een burgerinitiatief aan aan Helma Neppérus, voorzitter van de commissie burgerinitiatieven in de Tweede Kamer. Doel ervan is bewustwording over geldschepping door een commerciële partij, de banken en vragen stellen over de vanzelfsprekendheid. We Are Change Rotterdam doet verslag en sprak met Pierre Bokma en Victor Löw over de scheiding tussen Banken en Staat.

De verwijzing van Bokma en Löw naar William Shakespeare is interessant. De historische stukken stelden de vraag wat macht is, hoe het werkt en hoe machtspolitiek zich aan ons voordoet. En treft. Op een terloopse en onderhoudende wijze, maar vol voedsel voor kritiek. In de goede vorm gebracht dienen oude verhalen om na te denken over de eigen tijd. Want de mechanismen van de macht veranderen niet. Het theaterstuk ‘De Verleiders, door de bank genomen’ bevraagt de macht. En is zoals politieke partijen en Raden voor Cultuur willen dat kunst is: relevant, geëngageerd en professioneel. De politiek staat op een tweesprong. Of het neemt het burgerinitiatief en de kunst serieus. Of het gaat over tot de orde van de dag en doet kunst af als franje.

Een gedachte over “Burgerinitiatief pleit voor de Scheiding van Banken en Staat

 1. Nieuwsbrief:

  Aanbieding Burgerinitiatief Ons Geld
  Op 21 april 2015 hebben de initiatiefnemers namens u, namens alle 113.878 ondertekenaars, het Burgerinitiatief Ons Geld aangeboden aan de voorzitter van de Commissie Burgerinitiatieven mevrouw Neppérus. Vijf leden van de Tweede Kamer waren bij de aanbieding aanwezig. De Commissie Burgerinitiatieven zal nu toetsen of het burgerinitiatief aan wettelijke eisen voldoet.

  Vervolgens zal een debat en hopelijk een hoorzitting plaatsvinden. Een hoorzitting over geldschepping voorafgaand aan het debat is noodzakelijk omdat het onderwerp geldschepping voor parlementariërs net als voor de meeste Nederlanders nieuw is. Als u contact hebt met parlementariërs willen wij u vragen het belang van een hoorzitting te benadrukken.

  De formele ingediende tekst van het burgerinitiatief vind u hier. De site http://www.burgerinitiatiefonsgeld.nu blijft open voor ondertekeningen tot vlak voor het debat over geldschepping in de Tweede Kamer, want des te meer handtekeningen, des te krachtiger het signaal richting de politiek.

  IJsland onderzoekt monetaire hervorming
  Onlangs is er in IJsland een rapport gepubliceerd met de titel Monetary Reform. A Better Monetary System for Iceland. Het rapport is geschreven door de IJslandse parlementariër Frosti Sigurjónsson en promoot voorstellen die erg lijken op de voorstellen van het Burgerinitiatief Ons Geld. Op de website van Stichting Ons Geld vindt u meer informatie over dit rapport.

  Maatschappelijk gesprek in Nederland
  De komende maanden zullen de initiatiefnemers op verschillende plekken proberen het maatschappelijk gesprek over geldcreatie verder aan te wakkeren. Een aantal data:

  29 mei, debat over geldschepping in de Balie, Amsterdam, met Dirk Bezemer (RUG), Teunis Brosens (ING), Arnold Merkies (SP), Wouter Koolmees (D66) en Martijn Jeroen van der Linden (Ons Geld).
  8 juni, discussie-avond in De Catacomben, Den Haag, met Luuk de Waal Malefijt en George van Houts.
  15 juni, discussie-avond in De Catacomben, Den Haag, met Ad Broere en Martijn Jeroen van der Linden.
  17 juni t/m 4 juni, De Verleiders in de Stadsschouwburg Utrecht.
  21, 22 en 23 augustus, De Verleiders op LowLands.
  We danken u voor uw steun. Wij zullen ons blijven inzetten om de beoogde monetaire hervorming te realiseren.

  Met vriendelijk optimisme,

  Luuk de Waal Malefijt namens de initiatiefnemers:

  Ad Broere, De Verleiders en Stichting Ons Geld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.