George Knight

Debat tussen links en rechts

Fons de Poel wacht ontslag nadat hij Klaver snotneus noemt. Kwaliteitsjournalistiek of belangenverstrengeling?

with 12 comments

Journalist Fons de Poel moet vrezen voor zijn baan, in verband met een uitlating in een item over ABN AMRO in Brandpunt (KRO-NCRV) van afgelopen dinsdag, aldus Het Parool.  Hij voegde het kamerlid van GroenLinks Jesse Klaver zonder enige journalistieke aanleiding ‘snotneus’ toe en nam de top van ABN in bescherming door te spreken over ‘die arme commissaris Van Slingelandt’. De Poel houdt er vreemde normen op na door deze commissaris als arm te typeren. Verklaring dat hij het opneemt voor de top van deze bank en niet weet wat arm echt betekent is dat hij bijklust voor ABN AMRO, zoals de compilatie van Joop verduidelijkt. Bij KRO Brandpunt gaat Fons verder met de kwaliteitsjournalistiek die zo kenmerkend is voor zijn carrière’ staat op de site van Brandpunt. Af te wachten valt hoe lang deze kwaliteitsjournalistiek en Fons de Poel nog samengaan.

Dit incident gaat niet over De Poel, Brandpunt, Klaver, Slingelandt of ABN AMRO, maar over onafhankelijke journalistiek. De Poel was zo dom zich voor de camera emotioneel bloot te geven, zodat in een klap duidelijk werd dat hij niet onpartijdig is en geen kwaliteitsjournalistiek bedrijft. We mogen hem dankbaar zijn voor dit duidelijke voorbeeld van foute journalistiek dat voortkomt uit zijn vooringenomenheid en bijklussen voor een bedrijf voor wie hij het in een item opneemt. Maar in hoeveel items sinds 1982 wist De Poel zijn partijdigheid te verbergen, zodat de kijker in de waan gelaten werd dat De Poel zuivere journalistieke normen hanteerde?

Dit incident maakt duidelijk dat belangenverstrengeling een valkuil voor journalisten is. De beroepsgroep die altijd zo kritisch is op anderen. En dat netcoördinatoren en beleidsmakers bij de publieke omroep die alles willen regelen op moeten passen ‘penny wise and pound foolish’ te worden. Wat niet geregeld zou moeten worden, wordt programmamakers van bovenop opgelegd. Wat geregeld zou moeten worden, wordt nagelaten.

Fons de Poel is er niet alleen een voorbeeld van hoe een journalist kan ontsporen. Het is onbegrijpelijk dat iemand die zich nu zo onvolwassen laat kennen en blijkbaar geen zuiver journalistiek kompas heeft jarenlang verslaggever, eindredacteur en presentator kon zijn onder de ronkende pretentie van kwaliteitsjournalistiek.

12 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat ik me dan afvraag is, waarom niemand De Poel van het uitspreken van deze woorden heeft kunnen weerhouden… Geeft een journalist net als een politicus en rechter zijn nevenfuncties niet op?

  Like

  Koos van Woudenberg

  17 april 2015 at 21:45

 2. goed geschreven!

  Like

  Pam Emmerik

  17 april 2015 at 21:47

 3. @Koos
  Jawel, die nevenfuncties waren bekend. Maar commercieel bijklussen door journalisten wordt aanvaard. Dat loopt van dagvoorzitter en mediatrainingen tot het schrijven van wervende stukjes. Maar da’s nog allemaal redelijk zichtbaar. Wat is de onzichtbare component waarvoor de journalist wordt betaald en waarvan we geen weet hebben? Of zeg maar: omgekocht. Daar zit het risico. Wordt dat nou onderschat door de bazen die de journalisten aansturen? Zijn de interne codes duidelijk en streng genoeg?

  Ik vermoed -en hoop- dat naar aanleiding van het geval Fons de Poel een debat op gang komt over de belangenverstrengeling van journalisten. Hoe ver kan dat gaan? Moeten de voorwaarden aangescherpt worden?

  @Pam
  Dank. Aardig van je.

  Like

  George Knight

  17 april 2015 at 22:04

 4. @George De onafhankelijke journalistiek heeft die niet een enorme knauw gekregen door steeds minder journalisten in vaste dienst te hebben, en ZZP’ers voor journalistieke klussen in te schakelen?

  Like

  Koos van Woudenberg

  17 april 2015 at 22:12

 5. @Koos
  Ja, zeker. Maar om een analogie te gebruiken: rot van binnen doet meer kwaad dan rot van buiten.

  Daarnaast ontwikkelen zich vormen van internet- of burgerjournalistiek die de gevestigde journalistiek uitdagen. Zoals kleinschalige energieopwekking met zonnepanelen op daken de grootschalige energieproducenten uitdaagt, zo vindt ook zo’n kleinschalig proces in de journalistiek plaats. Minder geüniformeerd en traag van ontwikkeling dan bij de energie, maar onvermijdelijk. In zekere zin Koos, maken wij als bloggers er onderdeel van uit.

  Like

  George Knight

  17 april 2015 at 23:07

 6. Volgens mij was het satirisch bedoeld, maar VMBO’er Klaver reageerde als door een wesp gestoken.
  Much ado about nothing.

  Like

  toetssteen

  18 april 2015 at 00:15

 7. @Toetssteen
  In de uitspraak van De Poel kan ik geen humor ontdekken. Maar het kan zijn dat dat aan mij ligt omdat ik niet op de goede golflengte zit om KRO-NCRV satire te ontvangen. In de verdediging van De Poel van ‘die arme commissaris Van Slingelandt’ kan ik al helemaal geen satire ontdekken. Meestal worden in satire de machtigen op een kritische en parodiërende manier aangeklaagd. De Poel doet het in alle opzichten omgekeerd, hij neemt de rijken en machtigen bloedserieus in bescherming.

  Like

  George Knight

  18 april 2015 at 00:26

 8. Like

  herman vogel

  19 april 2015 at 16:42

 9. Snotneus! Dit was Brandpunt, goedenavond.” Met die omstreden woorden heeft Fons de Poel zijn carrière als tv-presentator van Brandpunt beëindigd. KRO-NCRV maakte vandaag bekend dat De Poel stopt. Hij heeft zijn geloofwaardigheid ondergraven door zijn commerciële activiteiten, met name voor ABN Amro Bank.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/20/fons-de-poel-weg-als-presentator-bij-brandpunt-na-snotneus/

  Like

  George Knight

  20 april 2015 at 12:07

 10. De afgang van Fons de Poel legt iets pijnlijks bloot: dat journalisten weliswaar open zijn over hun bijverdiensten, maar dat daarmee nog niet is gezegd dat ze hun klanten niet naar de mond praten.
  http://www.ftm.nl/column/gevangen-in-de-babbelwinkel/

  Like

  George Knight

  22 april 2015 at 21:20

 11. Dit was gewoon te overduidelijk een zich geschoffeerd voelend bankmeneertje een vriendendienstje bewijzen, van “The Fonz”.

  Het bankmeneertje met dat opgeheven vingertje tegen Jesse Klaver.

  En dat is geen partij kiezen, want ik veracht Groen Links als een stel elitaire landverraders wat ze zijn.

  Like

  Ayna

  23 april 2015 at 18:29

 12. Whose Bread I Eat His Song I Sing
  J. G. MCDANIEL M.D.

  Like

  Anoniem

  19 mei 2015 at 13:36


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: