Boekverbod: Rabobank, George van Houts, rechter Biesma. Recht?

Update: Correctie: George van Houts laat in een reactie op zijn FB-pagina weten dat rechter Biesma niet de voorzieningenrechter in Den Haag is die uitspraak deed over het verbod van De Verpanding. Biesma was rechter in een andere zaak waarbij de Rabobank betrokken was. De bronnen waarop ik me baseerde bleken niet te kloppen. Complicatie is dat de uitspraak van 1 april 2015 van de voorzieningenrechten bij de Rechtbank Den Haag op rechtspraak.nl niet is terug te vinden. Desondanks blijft het boekverbod opvallend. 

Theatermaker en acteur George van Houts bindt in onder druk van de Rabobank. Zo lijkt het. Hij verwijderde een filmpje van zijn FB-pagina waarin hij namen van Rabobank-medewerkers van de afdeling Bijzonder Beheer noemt. Dat zijn volgens Quote: ‘Martijn Ewalds, Bijzonder Beheer Rabobank Maastricht. Roel Dreesen, Bijzonder Beheer Rabobank Maastricht. Ruud Spierenburg, medewerker Rabobank in Sas van Gent, afdeling Bijzonder Beheer. Gijs Hol, collega van Spierenburg bij de Rabobank in Sas van Gent. Jaap Luteijn, Intern Accountmanager Bijzonder Beheer a.i. bij Rabobank Hart van Brabant.’ Zijn dit criminelen in krijtstreep?

De namen komen uit het boek ‘De Verpanding; hoe de Rabobank op de kunst van haar klanten jaagt’ dat hier is te lezen. Het is door rechter J. E. Biesma uit de handel genomen omdat er namen worden genoemd van Rabo-medewerkers die bedrijven zouden hebben benadeeld toen ze aanklopten bij de afdeling Bijzonder Beheer. John Patrick zegt op FB: ‘Grappig weetje: Biesma zit in de raad van commissarissen van Rabobank Leeuwarden/NW Friesland.’ Een bezoldigde functie. Dit klinkt niet echt onpartijdig. Leeuwarder Jurgens Redczus heeft aangifte tegen Biesma gedaan omdat de rechter zich in deze zaak niet verschoond heeft.

Van Houts wordt door de Rabobank onder druk gezet. Op zijn FB-pagina staat: ‘DE VERPANDING. Beste FB Frienden en alle anderen: Op nadrukkelijk verzoek van de RABOBANK heb ik mijn video over het verboden boekje: “De verpanding” om 07:15 verwijderd. Ik denk dat jullie wel begrijpen waarom….. Ik heb vanmiddag om 13:00 een onderhoud met een paar van hun bankmeneren op het hoofdkantoor te Utrecht. Als ik om 17:00 niet terug ben wil iemand dan komen zoeken?’ Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Vraag is of het handelen van de Rabobank handig is en niet averechts werkt. Door de gang naar de rechter en het onder druk zetten van Van Houts genereert het vooral negatieve publiciteit over de afdeling Bijzonder Beheer. 

Een gedachte over “Boekverbod: Rabobank, George van Houts, rechter Biesma. Recht?

  1. George van Houts schreef op FB: ‘Ha Frienden en Friendinnen, ik ben weer veilig thuis. De video heeft z’n werk gedaan en blijft nu ook hier thuis. Twee uur lang gesproken in een kamertje van het immense hoofdkantoor aan de Croeselaan te Utrecht met een voorlichter en met een Bijzonder Beheer Meneer, die heel erg geëmotioneerd was. Wat ik geleerd heb: ook deze mensen zijn mensen. Ze worstelen enorm met hun positie en de beeldvorming. Ik was blij met de open toon in het gesprek en werd geraakt door het zweet dat hen zo nu en dan uitbrak. Dat is wat ik wil: bankmensen kom naar buiten en leg ons uit waar jullie mee bezig zijn! Zo moeilijk is dat toch niet. Uiteindelijk waren er een aantal punten waar we “agreed to disagree” concludeerden. Ik heb bloemkoolsoep gekregen en een broodje.Ik sloot het gesprek af met de mededeling dat de overstapservice om van Rabo naar Triodos te gaan in gang gezet is. Volgende keer weer een andere video.

    Vele anderen lijken over te willen stappen van de Rabobank naar de Triodosbank. Maar er zijn in Nederland meer ‘ethische’ alternatieven, zoals het Zweedse Handelsbanken of De Financiële Coöperatie uit Apeldoorn.
    https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/07/01/bankiers-zijn-klojos-hoe-komen-we-ooit-van-deze-idioten-af/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.