PvdA-leden willen naar links. Maar kijken naar rechts. Bizar?


Wordt het chagrijn van de PvdA’ers ingegeven door verloren posities als gevolg van verkiezingen, een fletse leiding, een slechte presentatie of een koers die te veraf is komen te staan van het sociaal-democratische gedachtengoed? In de analyse en de emoties loopt het allemaal door elkaar: campagne, leiding, inhoud en coalitie. Waarom een koers samen met de VVD die verkeerd geacht wordt niet opgezegd wordt vanwege een dreigend slecht resultaat bij de verkiezingen laat zien dat bij de PvdA principes niet de boventoon voeren. De analyse zegt: de inhoud deugt niet en de oplossing wordt gezocht in de vorm en de bijverschijnselen. Wat is zo’n partijbijeenkomst meer dan een therapeutisch praathuis als frontaal de waarheid wordt ontweken?

5 gedachten over “PvdA-leden willen naar links. Maar kijken naar rechts. Bizar?

 1. Allang verworden van een arbeiderspartij tot een graaiende, elitaire baantjesmachine, krijgen ze nu van alle kanten klappen, dat PVDA.
  Iedereen is deze club landverraders helemaal zat.
  En dan kampen ze nu ook met het losers-effect; als je verliest, willen mensen opeens liever niet meer met je gezien worden

  En de PVDA is een loser geworden.
  In alle gemeentes verloren tijdens de afgelopen provinciale statenverkiezingen…meer aanduiding is niet nodig.

  Het verschijnen van een na de andere pamflet, column of wat dan ook voor oproep om de PVDA weer op de rails te krijgen, worden zelfs op de meest linksextremistische sites zoals Trouw.nl, Volkkrant.nl en Joop.nl, compleet afgefakkeld…terwijl de PVDA de linkse media domineert…kun je nagaan.

  Aan alle kanten is deze partij voorbij gesjeesd door andere partijen.
  Er is geen bestaansrecht meer voor de PVDA.
  Al haar punten voeren andere partijen ook.
  En meestal zelfs met meer zetels.

  De arrogantie van de elite doet denken aan de Titanic: door blijven feesten, denkende dat je onzinkbaar bent terwijl het schip allang water maakt, en opeens hang je aan de railing van een zinkend schip.

  Leedvermaak heb ik, bij het aanschouwen van hun gespartel:)

  Like

 2. Met een schuin, jaloers oog naar de succesvolle SPD in de coalitieregering bij de voor Nederland o zo belangrijke oosterburen o.l.v, van vice- Kanselier Gabriel, waar de SPD met slechts 25% van de stemmen, toch voornamelijk de politieke toon in de regering zet en verkiezingsbeloften in sneltreinvaart in tastbare resultaten weet om te zetten. Een declassificatie voor het politieke kader van de PvdA, die daarbij vergeleken kruimelwerk leveren. Kan ook eeen bedreiging vormen vormen voor persoonlijke posities en op de achtergrond een zorg zijn. Al helemaal indien ook nog eens geplaatst binnen het Europese kader.
  Wellicht daarom afgekeken van de SPD om alvast met de Groenen zich voor te bereiden op nieuwe verkiezingen. Want een ding hebben ze gemeen, Beiden zullen met de volgende verkiezingen niet de grootste partij worden die een MP of Bondskanselier mogen leveren.

  Like

 3. Ze weten dat ze nog meer kiezers verliezen als ze meer linksaf gaan. Toch zou dat goed zijn, ook een combi met GroenLinks.

  Like

 4. Dat de PvdA,ondanks het politieke verlies, nog zo veel macht en invloed heeft, hebben we toch voornamelijk te danken aan andere politieke partijen die zich al sinds de oprichting van de PvdA, 1946, hebben laten belazeren door de ‘rode praatjesmakers’. Dat de ‘leden’ nu weer naar ‘links’ willen verbaasd ook al niet; dat hebben we al eerder gezien. Men wil samenwerken met andere linkse partijen; ik moet denken aan het ‘progressief accoord’ uit de jaren tachtig. ik meen dat ‘Groen Links’ daar toen de prijs voor heeft betaald. Dat ze nu hun hoofd in dezelfde strop steken, moeten ze uiteraard zelf weten!

  Like

 5. @appie
  Het was D66 die in de jaren ’70 de hoogste prijs voor samenwerking met de PvdA betaalde. Van Mierlo was daarna genezen van de zogenaamde linkse samenwerking. En voor nu is GroenLinks gewaarschuwd. Geen wonder dat die partij aarzelt om nauwer samen te werken met de PvdA.

  Want los van alle programmatische waarheden en koerswijzigingen is het een publiek geheim dat de PvdA een onbetrouwbare partij is die altijd overvraagt en partijen die minder sterk zijn nooit iets gunt. Dat betaalt zich nu opnieuw uit in de onderhandelingen voor de provinciale staten waar niemand de PvdA nog lust als de partij niet echt getalsmatig nodig is. De bedrijfs- en onderhandelingscultuur van de PvdA is nog meer verziekt dan haar programma vol vermeend neo-liberale punten. Dat laatste kun je op korte termijn aanpassen, maar die bedrijfscultuur niet. Da’s het echte probleem van de PvdA.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.