Sarkozy over Front National: vereerd door het familiedrama

Lachen of huilen? Oud-president Nicolas Sarkozy kan zijn politieke geluk niet op omdat de controverse tussen vader en dochter Le Pen in het Front National hem in de schoot geworpen wordt. Hij maakt een mooi nummer van de vadermoord van de dochter op de vader om hem vanwege vergoelijkende uitspraken over Pétain en de Holocaust uit de partij te zetten. Sarkozy geeft aan zijn woorden de Republikeinse draai die Franse politici zo vaak gebruiken omdat het hun statuur geeft. Vol ironie zegt hij vereerd te zijn dat zoiets binnen de Republiek gebeurt. Of hij het meent doet er niet toe. Hij scoort voor open doel en trapt de bal er electoraal mooi in. But!

2 gedachten over “Sarkozy over Front National: vereerd door het familiedrama

 1. De ervaring heeft mij geleerd dat de berichtgeving over het Front National en de familie Le Pen per definitie onbetrouwbaar is. Geruchten worden tot pagina grote artikelen opgeblazen, uitspraken uit hun verband gehaald en successen genegeerd. Ondertussen is het FN uitgegroeid tot een belangrijke factor in de Franse politiek. Ondanks het verzaken van mainstream -pers die kwispelstaartend achter de elite aan loopt.

  Like

 2. @appie
  Over de weergave van de uitspraken van Jean-Marie Le Pen door de media, zijn dochter of Nicolas Sarkozy bestaat geen twijfel. De berichtgeving daarover is betrouwbaar en niemand zet twijfels bij de weergave ervan. Ook Jean-Marie ontkent niet ze gedaan te hebben.

  Dat de uitspraken van dochter en vader groot nieuws zijn in Frankrijk, en zelfs daarbuiten, is logisch. De inhoud ervan is schokkend, het familiedrama met een jaloerse vader die de dochter haar succes niet gunt maakt het voor velen invoelbaar en de politieke belangen die op het spel staan zijn groot.

  Maar de uitspraken van Jean-Marie zijn ook aanleiding voor de vraag wat het ware karakter van het FN is. Is dat de lijn Marine of de lijn Jean-Marie? Ofwel, marketing tegenover de schaduwen uit het verleden die steeds weer opduiken.

  Op een wat abstracter niveau is de vraag of een politieke partij fundamenteel van karakter kan veranderen. Hetzelfde zien we in Nederland bij de PvdA die zo met zichzelf worstelt. Ik vermoed dat dat bijna onmogelijk is en zeker twee generaties kiezers en kaderleden vraagt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.