Dijsselbloem stelt besluit beursgang ABN AMRO uit vanwege salarisverhoging

dijs

Minister van Financiën Dijsselbloem (PvdA) stelt een besluit over de beursgang van ABN AMRO uit, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Als reden noemt hij ‘de salarisverhoging van het bestuur van ABN AMRO’. Eind 2008 werd de bank genationaliseerd. In totaal stopte de Nederlandse staat inclusief rentelasten 32 miljard euro in de bank onder de belofte van de toenmalige minster Wouter Bos (PvdA) dat dit bedrag tot op de laatste cent zou worden terugbetaald. Bijvoorbeeld door een beursgang. Maar ABN-topman Gerrit Zalm logenstrafte in 2010 deze bewering door te verklaren dat het terugbetalen van de staatssubsidie onzeker was. Dit beschadigde het vertrouwen in de politiek en uiteindelijk in de soliditeit van ABN AMRO zelf. Dat er al voor de kredietcrisis van 2008 om bekend stond dat het de kosten steeds maar niet onder controle wist te krijgen.

Naar schatting zou een beursgang in het najaar van 2015 maximaal 20 miljard euro opleveren voor de staat. Zodat het 12 miljard euro zou moeten toeleggen op de steun aan ABN AMRO. De salarisverhoging bestond uit 100.000 euro over 2014 voor zes van de zeven bestuursleden die een vast salaris van 608.000 euro hadden. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm kreeg op zijn vaste salaris van 759.000 euro geen salarisverhoging. Ex-minister Financiën en VVD’er Zalm ligt al jarenlang onder vuur wegens zijn vermeend ondeskundig handelen in 2007 en 2008 bij Dirk Scheringa’s DSB Bank. Of hij een echte bankier is wordt nog steeds betwijfeld.

Bij het besluit van minister Jeroen Dijsselbloem om de beursgang van ABN AMRO uit te stellen kan meespelen dat hij het verlies voor de staat van 12 miljard euro naar de toekomst wil doorschuiven. Naar zijn opvolger. Juist omdat hij zich er herhaaldelijk kritisch over heeft uitgesproken lijkt de ergernis van de minister over de wereldvreemdheid, het gebrek aan tact en de schaamteloze zelfverrijking van de top van ABN AMRO gemeend.

De bankensector in het algemeen krijgt veel maatschappelijke kritiek. Banken bezuinigen op de werkvloer, brengen klanten steeds meer kosten in rekening voor producten en hypotheken, knijpen het krediet naar ondernemingen af en stellen zich onaantastbaar op door salarisverhogingen van de top terwijl ze niet eens voldoen aan hun eigen normen voor die verhogingen. De reactie van Dijsselbloem kan ingegeven zijn door de machteloosheid van de politiek om de bankensector onder controle te krijgen wat steeds weer mislukt. Omdat de financiële sector delen van de politiek omkoopt. Achter het uitstel van de beursgang van ABN AMRO gaat de wens schuil om de macht van de banken aan banden te leggen. De minister heeft nu niet veel anders voorhanden dan uitstel dat zijn ongenoegen symboliseert. Echt nodig is hervorming van de financiële sector.

Foto: Schermafbeelding van kamerbrief van minister Jeroen Dijsselbloem over uitstel beursgang ABN AMRO.

5 gedachten over “Dijsselbloem stelt besluit beursgang ABN AMRO uit vanwege salarisverhoging

  1. ‘We vinden het belangrijk dat gemaakte afspraken nagekomen worden. Dit past bij goed werkgeverschap. De raad van bestuur heeft twee jaar vrijwillig afgezien van de verhoging die hen toekwam vanwege onder andere het negatieve sentiment. Dat vinden wij niet langer acceptabel., zo zegt de raad van commissarissen van ABN AMRO in een brief.’
    http://www.elsevier.nl/Economie/achtergrond/2015/3/Kritiek-of-niet-ABM-AMRO-houdt-vast-aan-salarisverhoging-1737324W/

    Wat een dwaze redenering. Vele werknemers worden ontslagen of staan op de nullijn, maar de top van ABN AMRO voelt zich verongelijkt. Alsof een groep criminelen afspreekt een klus te doen en daar zegt niet meer op terug te kunnen komen vanwege gemaakte afspraken en goed werkgeverschap. Anders gezegd, je creëert eerst een anomalie en legitimeert dat vervolgens door te zeggen dat je er niet op terug kunt komen.

    Conclusie: de top (bestuur en RvC) van ABN AMRO is nog wereldvreemder en staat nog meer met de rug naar de samenleving dan tot nu toe werd gedacht. Die werknemers in loondienst die geen persoonlijk risico lopen behalve het vaststellen van hun eigen salaris. Is het de bedoeling van de top van ABN AMRO om de revolutie van onderop van munitie te voorzien? Dat lukt dan prima. Wat een rijke sukkels. Wat een armoedige geesten.

    Hoe zijn de mensen die dit menen te moeten -en kunnen- zeggen ooit benoemd bij een genationaliseerde bank? Da’s nog het grootste raadsel. Door wie zijn ze ooit gescreend en benoemd? Door wie? Het valt niet te begrijpen.

    Like

  2. Ik onderschrijf de reactie hierboven volkomen en…wat kan ik nog meer zeggen wat niet allang gezegd is over de schandaligheid van een groep regenten inclusief hun handlangers die zich onaantastbaar voelen?

    Ik had een tijd geleden een discussie met vrienden waarin ik de opmerking maakte dat we steeds meer terug gaan naar een feodaal systeem van weleer: een elite, die zichzelf alles gunt, en de rest mag ervoor opdraaien.

    Iedereen was het met me eens, en ik zie die vergelijking her en der in de media ook al.
    Ik voel me echt alsof ik op de Animal Farm zit.
    Maar dan niet als varken.

    Like

  3. De kwestie rond falend corruptie-management in Rusland lijkt op het eerste gezicht een ander licht te werpen op een eventueel uitstel van de beursgang van de bank die in 2008 door de staat werd gered. Opvallend is echter dat de woordvoerder van het ministerie van Financiën tegenover het FD aangeeft dat het departement geen weet heeft van de kritiek van toezichthouder DNB op de vermeende lakse houding van ABN Amro in Rusland.
    http://www.z24.nl/ondernemen/abn-amro-schiet-tekort-bij-corruptie-risico-rusland-banden-met-poetin-549839

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.