George Knight

Debat tussen links en rechts

Museum Jan Cunen spiegelt zich aan De Fundatie. Waarom?

with 3 comments

Spreekt bestuursvoorzitter Peter van der Steen van Museum Jan Cunen in Oss zichzelf tegen? Hij meent dat een museum voor meer mensen aantrekkelijk gemaakt moet zijn dan alleen deskundigen die kunst echt weten te waarderen. Vraag is wie hij hiermee bedoelt en of 25.000 bezoekers per jaar allemaal deskundigen kunnen zijn. Zo’n museum voor deskundigen bestaat namelijk nergens in Nederland. Mede door de educatieve programma’s is Van der Steens suggestie dat het museum met de rug naar de eigen bevolking stond onjuist.

Van der Steen ziet Museum de Fundatie als voorbeeld, maar vergeet hierbij dat dit museum tamelijk uniek is, meer armslag heeft omdat het in een hoger segment van de museumsector opereert en een veel betere uitgangspositie heeft door de eigen collectie die is gevormd rond de verzameling van Dirk Hannema. Het is ook een weinig logische keuze omdat De Fundatie kiest voor intuïtie en gevoel, terwijl het Jan Cunen Museum zich in de museum- en kunstzinnige vormingssector profileerde met een tegengesteld profiel van kunsthistorische wetenschappelijkheid. Waarom in Noord-Brabant geen logische match gezocht met het Van Abbe Museum of het Noordbrabants Museum? Berust het voorbeeld Museum de Fundatie op meer dan toeval?

Peter van der Steen bedoelt het ongetwijfeld goed en kan als iemand met weinig verstand van beeldende kunst en de museumsector best een goede bestuursvoorzitter zijn. Hij moet ook maar helpen de ellende op te lossen die door toedoen van het Osse college is ontstaan. Jammer is dat hij zijn uitvinden van het wiel als iets opzienbarends en nieuws presenteert. De geldkraan is dicht. Dom geklets maakt het er alleen maar erger op.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Briljant!!!

  Like

  Ranti Tjan

  24 maart 2015 at 18:23

 2. Museum Jan Cunen zoekt een directeur
  Uw motivatiebrief met CV kunt u tot uiterlijk 19 april per e-mailen aan het bestuur van Stichting Museum Jan Cunen, t.a.v. de kwartiermaker, dhr. Marco van Vulpen: m.van.vulpen@oss.nl

  Klik om toegang te krijgen tot Museum%20Jan%20Cunen%20zoekt%20een%20directeur.pdf

  Like

  George Knight

  3 april 2015 at 11:36

 3. Museum Jan Cunen in Oss neemt afscheid van directeur Nurnaz Deniz (44). Het museum maakte donderdag bekend dat de directeur opstapt. Deniz was sinds begin augustus vorig jaar in dienst bij het museum in Oss.
  http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/museum-jan-cunen-in-oss-neemt-afscheid-van-directeur-1.6052048

  Like

  George Knight

  26 mei 2016 at 18:30


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: