‘Gijsen, flikker op!’ in Maastricht. Wie bedreigt homoseksuelen nu?

‘Gijsen, flikker op!‘ is een tentoonstelling in het Centre Céramique te Maastricht: ‘In 1979 jaagt bisschop Joannes Gijsen heel progressief Nederland de stuipen op het lijf (..) met zijn oerconservatieve en bijna dogmatische uitspraken over het ‘echte’ katholieke geloof.’ En: ‘Een grote groep homoseksuelen besluit te gaan demonstreren in de bisschopsstad Roermond tijdens het paasweekend. Na Witte Donderdag en Goede Vrijdag ontstaat daar op 14 april 1979 de eerste Roze Zaterdag.’ Op 20 juni 2015 vindt er voor de vierde keer een Roze Zaterdag plaats in Limburg. Volop nostalgie over eigen verzetsdaden, daar in Centre Céramique. 

In de reportage spreekt de getuige met meel in de mond door (orthodoxe stromingen binnen) religies over een kam te scheren. Hij weet dat het niet zo zit, maar zegt toch niet waar het op staat. Dat geeft zo’n terugblik een bijsmaak. Het geeft het verschil met 1979 aan. Toen voerden homoseksuelen actie voor wat ze waard waren, nu is dat nog maar de vraag. Is de tragiek dat het in 1979 makkelijker ageren was tegen de conservatieve Gijsen omdat hij zo’n duidelijk focuspunt was, dan nu tegen de intolerante en diffuse islam?

In een open brief prijzen de voorzitter en secretaris van Stichting Roze Limburg de tentoonstelling, maar zeggen het tegelijk jammer te vinden dat die geen aandacht besteedt aan de toenadering van bisschop Wiertz van Roermond. Annelies en Raymond Hintjes merken op dat de katholieke kerk van nu nog nauwelijks invloed heeft op gelovigen: ‘In een onlangs verschenen publicatie van het sociaal cultureel planbureau wordt vermeld dat 95% van de Nederlandse rooms-katholieken vindt dat homo’s hun leven mogen inrichten zoals zij dat zelf willen. De kerk heeft naast minder invloed op het maatschappelijke leven ook veel minder invloed op haar eigen gelovigen. Dit roept de vraag op: op welke manier wil je aandacht voor homo-emancipatie vragen anno 2015?’ Ook de Nederlandse katholieke kerk is in 35 jaar geëmancipeerd en waarom wordt dat niet genoemd?

De suggestie is dat de tentoonstelling wegvlucht in een te makkelijke historische terugblik en de werkelijkheid van 2015 geen reliëf geeft. De reportage duidt erop dat het beeld over bisschop Jo Gijsen van 1979 nog bepalend is voor hoe nu over de katholieke kerk wordt gedacht en zo nieuwe dreigingen voor homoseksuelen onbenoemd blijven. De vraag is of deze kritiek op de katholieke kerk voortkomt uit ressentiment die stoelt op eigen ervaringen of een bewuste poging is om de werkelijkheid van 2015 verkeerd voor te stellen.

Advertentie

6 gedachten over “‘Gijsen, flikker op!’ in Maastricht. Wie bedreigt homoseksuelen nu?

 1. Het COC Limburg heeft achter de schermen wel een samenwerking met de kerk. De leden van het COC zijn niet eens op hoogte van deze samenwerking, vandaar dat COC Limburg en ook Maastricht Colours You op de opening van expo van ‘’Gijsen Flikker Op “duidelijk afstand namen het bisdom. Met deze activistische houding is het vooral bij hun eigen achterban makkelijk scoren als men kan blijven wijzen op een kerk die homo´s afwijst. Men hoopt zo een groot aantal bezoekers te trekken naar de expo in Maastricht die tot 20 juni aanstaande duurt.

  Kritiek op de kerk kan rekenen op veel instemming onder de homobeweging en hiermee groeit ook nog eens het ledenaantal. Het eigenbelang gaat immers voor het belang van de sociale acceptatie van de LHBT-gemeenschap. Het is maar wat je onder belangenbehartiging verstaat.

  Like

 2. Wat een bullshit, de tentoonstelling toont de situatie van toen, meer niet… Juist omdat de kerk tegenwoordig nog amper invloed heeft is het toch raar om te zeggen dat niet samenwerken een gemiste kans is… ´´Live and let live´´ maar samenwerken, waarom?

  Like

 3. Wat een bullshit lees ik hier. Ik ben lid van het COC Limburg en weet niets van een samenwerking met de kerk. Een gevoelig onderwerp als dit bespreek je toch wel eerst even met de leden alvorens je een samenwerking wilt aangaan met notabene de kerk. Op de ledenvergadering van december 2014 waar ik aanwezig bij was is hier niets van medegedeeld en in de nieuwsbrieven van de afgelopen maande stond ook niets. Jullie roeptoeteren onzin !

  Like

 4. De opening van de expo was een regelrechte aanfluiting , eerst de wethouder van Roermond die verkondigde dat de Limburgse homobeweging stil was blijven staan in relatie tot de kerk. Maar het allerergste was dat Paul Haenen bisschop Wiertz met Gijsen vergeleek. Wiertz zou ook nog langskomen bij de expo om te gluren . Paul Haenen die via de media laat weten dat er een excuus moet komen van het bisdom.

  De organisaties achter deze expo zijn verantwoordelijk voor dit geblunder , alles is opzettelijk en onjuist de media in gegaan. Het persbericht is toch duidelijk en COC Limburg waar zijn jullie mee bezig ?

  Like

 5. Wie interesseert zich nog wat de kerk van homo’s denkt? Een of ander oud hobbyclubje met mannen in jurken die hun handjes niet kunnen thuishouden.

  En dan het COC, dat zijn een stelletje chauvinistische homo’s uit Maastricht die denken dat ze in de hele provincie wat voorstellen

  Like

 6. De naam van COC Limburg moeten ze veranderen in COC Maastricht. Bij ons in Venray hebben ze zich nog nooit laten zien. Alles draait om de nicht uit Maastricht. Dikke vriendjes zijn ze met Onno Hoes die zich laat omringen met een harem van valse Maastrichtse toyboys. De aankomende Roze Zaterdag is gewoon weer een Maastrichts en inderdaad een chauvinistisch ons kent ons feestje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.