Ewald Engelen voelt zich monddood gemaakt in het publieke debat

Sociaal-geograaf Ewald Engelen heeft gelijk over Europese integratie, scherpere begrotingstekortcontrole van de Europese Commissie, het bezuinigings- en lastenverzwaringsbeleid van Nederlandse regeringen, het aanpakken van de bancaire sector en de huizenzeepbel. Maar krijgt het niet. Zo meent hij in een persoonlijk gesprek op 10 maart 2015 met WeAreChangeRotterdam. Terugkijkend op zijn eigen opereren in de media leidde dat er de afgelopen twee jaar toe dat hij steeds feller en scherper werd in het publieke debat. En gefrustreerder omdat hij monddood werd gemaakt. Engelen werd er rond het uitkomen van zijn boek De Schaduwelite in oktober 2014 overspannen van. Nu neemt hij meer afstand tot sociale media en journalistiek.

Engelen legt uit hoe hij in zijn boek uiteenzette hoe de Nederlandse financiële elite voor de crisis bereikte dat Nederlandse banken geen strobreed in de weg werd gelegd. Maar na de crisis werd de rekening van vele miljarden euro’s van wat er was misgegaan met goedvinden van een meerderheid van de politiek eenzijdig bij de belastingbetaler gelegd. Engelen merkt op dat het de bancaire sector goed uitkomt dat zijn kritische stem in het publieke debat feitelijk niet meer klinkt. Hij weet niet of het bewuste strategie was om hem pootje te lichten, maar hij kan zich goed voorstellen dat het links laten liggen van hem de financiële sector wel uitkomt.

Engelen is door de ontvangst van zijn boek erg negatief geworden over de Nederlandse journalistiek die hem afviel over een schaduwlijst (‘ledenlijst’) van hoofdrolspelers die onderdeel uitmaakte van zijn boek. NCRV’s Altijd Wat liet hem in de val lopen, zo denkt hij achteraf. Voorheen zag hij de pers als een noodzakelijke tegenmacht die vanuit maatschappelijk belang namens de burgers in het democratische proces sprak. In deze visie is het de functie voor wetenschappers en journalisten om achter de macht te kijken met het doel om de belangen en het wangedrag van machthebbers te openbaren. Nu suggereert Ewald Engelen dat journalistiek een instrument van de macht is dat niet de intentie heeft om de macht bloot te leggen en te openbaren, maar juist te bevestigen. De argumenten uit zijn boek ziet hij door de gevestigde media zo goed als genegeerd.

3 gedachten over “Ewald Engelen voelt zich monddood gemaakt in het publieke debat

 1. Tuurlijk.
  Lastige dissidenten die de staatsindoctrinatie om ons wijs te maken dat we weer huizen moeten kopen, tegenspreken, worden zoveel mogelijk monddood gemaakt.

  Dat geldt voor iedereen die leugens van overheden aantoont, het is alleen de mate van gebruikt geweld die het verschil maakt in beleving.

  Like

 2. red pill or blue pill het kan niet gebeuren dat ineens iedereen wakker word uit zijn illusie.

  Like

 3. Dat de journalistiek een instrument van de ‘macht’ is zoals Engelen ‘ontdekt’ heeft, is voor mij niets nieuws. Niet dat ik nu zoveel ‘slimmer’ ben dan Engelen. Ik ben het bij mijn studie naar de oorzaken van de ‘verstopping’ echter al veel eerder tegengekomen. Met name het ‘kuddegedrag’ van de gemiddelde journalist leidt tot allerlei vormen van tunnelvisie en blijven belangrijke zaken onopgemerkt. Zoals bijv. de in de tweede druk van de Schaduwelite, het ‘jongste’ boek van Engelen, verwijderde lijst van ‘schuldigen’, waarover toch zo’n hoop te doen is geweest. Er worden pagina’s vol geschreven over de ‘dikke ik’ van Rutte maar zaken van wezenlijk belang worden niet aangeroerd. Ik ben niet de eerste die dit ‘ontdekt’, wijlen W.F.Hermans ging mij voor met zijn opmerking dat men de echt belangrijke zaken niet in de krant tegenkomt. Ik heb het exacte citaat nog ergens bewaard; als er belangstelling voor is zal ik het eens opzoeken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.