Waarom ik vermoedelijk niet stem voor de provinciale verkiezingen

2022-2 Aanlengen van melk met water 1911

Komende woensdag 18 maart zijn de verkiezingen voor de provinciale staten en waterschappen. Ik woon in Utrecht. Of ik wel of niet ga stemmen, daar ben ik nog niet uit. Als ik wel ga, dan doe ik dat omdat ik bij de provinciale verkiezingen een stem wil uitbrengen tegen het zittende kabinet en vooral tegen de VVD dat naar mijn idee een halt toegeroepen moet worden in het verkwanselen van de rechtsstaat. Anders gezegd, wanneer is voor mij het dieptepunt bereikt om te gaan stemmen? Maar de provinciale verkiezingen zijn geen landelijke verkiezingen. Zelfs niet via de omweg van de Eerste Kamer die volgt uit de uitslagen van de provinciale staten.

Op wie en voor wat moet gestemd worden? Hoe transparant is de omrekening van provinciale staten naar Eerste Kamer? In de campagnes vermengen de partijen alles met elkaar: provinciale staten, Eerste Kamer en Tweede Kamer. Is het een wonder dat de kiezer door de bomen het bos niet meer ziet en diep vanbinnen geen heilig vuur voelt branden om te gaan stemmen? Wordt de kiezer bewust zand in de ogen gegooid? Is dat de opzet van partijen die spookrijden door de verschillende bestuurslagen om hun eigen doel te bereiken?

Zelfs als de VVD en PvdA ongenadig op hun broek krijgen en zetels in de Eerste Kamer verliezen, dan wordt dat gerepareerd door de gedoogpartijen aan boord te halen: D66, CU en SGP. Tom Louwerse zegt ‘de kans dat de coalitie plus ‘constructieve 3’ momenteel [11 maart] een meerderheid zouden halen, is nog steeds klein: zo’n 6%.’ Ook dat is geen probleem omdat er geen ondergrens is aan het binnenboord halen van nog meer gedoogpartijen, zoals het CDA. Kortom, van de verkiezingen voor de Eerste Kamer staat het eindpeil al voor 18 maart vast: 38 zetels of meer, inclusief VVD en PvdA. Alleen de mate van verwatering is nog aan de orde.

Provinciale verkiezingen voorzover ze van belang zijn voor de samenstelling van de Eerste Kamer zijn een les in polderen en aanlengen van standpunten. In kiezersbedrog dat zegt dat er fundamentele keuzes gemaakt kunnen worden die er helemaal niet zijn. Iemand die landelijk een negatieve stem uit wil brengen op de VVD kan nergens terecht omdat de VVD altijd deel uitmaakt van de meerderheid in de Eerste Kamer. Kortom, het is bij provinciale verkiezingen onmogelijk een negatieve stem op Rutte en zijn kornuiten uit te brengen. Daarom ga ik waarschijnlijk niet stemmen. Hoe graag ik me ook zou willen uitspreken in verkiezingen waarbij echt iets te kiezen valt. Zolang het Binnenhof de provinciale politiek kaapt, en zolang het Binnenhof mijn provinciale stem kaapt heb ik problemen met de schijnvertoning die de kiezers op 18 maart 2015 voorgehouden wordt.

Foto: ‘Aanlengen van vers aangevoerde melk met water, Amsterdam 1911. De melk van melkboeren uit Noord-Holland (Waterland, Zaanstreek) wordt in melkbussen per schip naar Amsterdam vervoerd. Bij de Droogbak worden de melkbussen uitgeladen, waarna het aanlengen plaatsvindt.’ 1911. Credits: Spaarnestad Photo.

3 gedachten over “Waarom ik vermoedelijk niet stem voor de provinciale verkiezingen

 1. Ik vind dat je altijd moet gaan stemmen. Of het nu landelijk, provinciaal of gemeentelijk is je hebt met je stem altijd invloed op een uitslag. Als je niet stemt moet je achteraf ook niet zeuren als je het ergens niet mee eens bent. En als laatste vind ik dat je moet gaan stemmen omdat je dit recht in dit land hebt. Er zijn nog zoveel landen in de wereld waar je niet mag stemmen of alleen maar op 1 partij kunt stemmen. Daar snakken mensen naar meer democratie, die wij hier gelukkig wel hebben.

  Like

 2. @Jury Roest
  Je verwoordt een standpunt dat velen verdedigen. Ook in mijn omgeving hoor ik het. Ik begrijp het en respecteer het, maar ik ben het er alleen niet mee eens. Als kiezer wil ik serieus genomen worden. Dat mis in bij de komende verkiezingen voor de provinciale staten. Ik vergelijk het met een partijtje voetbal, dat zonder waarschuwing overgaat in hockey of honkbal. En weer terug. Ook voor wie dol is op deze sporten -of in het voorbeeld: op politiek- is dit door de onvoorspelbaarheid en het ontbreken van vooraf vastgestelde regels te veel voor het goede.

  Ik vind dat de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken bij deze verkiezingen niet ligt bij de kiezer die omdat-ie zich niet voor een duidelijke keuze gesteld ziet onthoudt van stemmen, maar bij de politieke partijen die a) stelselmatig weigeren het politieke bestel te hervormen en directe vormen van democratie in te voeren en b) politieke partijen die het bestaande politieke bestel corrumperen door bestuurslagen te vermengen.

  Like

 3. Pingback: Ik stem, maar mijn stem maakt geen verschil, alles staat al vast | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.