Zweden komen naar Londen om Assange te verhoren. Doorbraak?

wik

Eindelijk gerechtigheid in de zaak Assange? Het Zweedse openbaar ministerie biedt voor het eerst aan om naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te komen om Julian Assange daar te verhoren. Hij is daar in juni 2012 heengevlucht omdat hij vreesde voor uitlevering naar de VS via Zweden. Een optie waar de advocaten van Assange al herhaaldelijk op gewezen hebben. De Zweden weigerden tot nu toe om Assange te verhoren of anderszins deze zaak vlot te trekken. Het ging om een vooronderzoek. Ze lieten het slepen zonder dat er een aanklacht tegen Assange bestond. Op deze ontwijkende manier van handelen kwam ook in Zweden kritiek. Politieke en rechterlijke autoriteiten verscholen zich achter elkaar. De eersten beweerden dat de laatsten volstrekt autonoom konden handelen, hoewel feitelijk de politiek het laatste woord heeft over de aanpak in de zaak Assange. Zweden is een van de trouwste bondgenoten van de VS in Europa. Nu lijkt er een doorbraak.

Foto: Tweet van Wikileaks, 13 maart 2015.

Advertentie

4 gedachten over “Zweden komen naar Londen om Assange te verhoren. Doorbraak?

 1. Prosecutors had previously refused to travel to London, but lead prosecutor Marianne Ny said time was running out to press certain charges against Assange, as their statue of limitations will be reached in August.
  “My view has always been that to perform an interview with him… in London would lower the quality of the interview,” Ny said in a statement.
  “Now that time is of the essence, I have viewed it therefore necessary to accept such deficiencies in the investigation and likewise take the risk that the interview does not move the case forward,” Ny said.

  http://www.dw.de/sweden-offers-to-quiz-assange-in-london-over-rape-allegations/a-18313521

  Like

 2. De verslaggeefster heeft het bij het verkeerde eind door op te merken dat Assange de aanklachten en/of beschuldigingen tegen hem ontkent. Er zijn geen aanklachten en/of beschuldigingen tegen hem. De zaak verkeert formeel nog steeds in de fase van het politioneel vooronderzoek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.