Wolfgang Münchau: EU stuurloos in Griekse en Oekraïense crises

2f84e957e6f2e31dee220d2c9b17e0a6

Ik heb euroscepsis altijd een irrationeel onderbuikgevoel gevonden. Maar inmiddels bestaan er volkomen rationele redenen om tegen een lidmaatschap van de eurozone en de EU zelf te zijn‘, aldus de Der Spiegel– en Financial Times-columnist Wolfgang Münchau in de NRC van woensdag 4 maart 2015. Een eerdere versie die inging op de rol van Duitsland binnen de EU verscheen op 9 februari 2015 in Der Spiegel onder de titel ‘Was Griechenland und die Ukraine gemein haben’.

Ook wie zich niet in EU-politiek, Griekenland of Oekraïne verdiept heeft zal aanvoelen wat Münchau bedoelt. De opstelling van de EU uit zich in beide kwesties in pappen en nathouden. Niet in daadkrachtig handelen. De aanpak bestaat uit doorschuiven, aarzelen en reageren op incidenten. Dat maakt een onmachtige indruk en tast het vertrouwen in de Europese leiders aan. Griekenland heeft ‘in de economische geschiedenis slechter gepresteerd’ dan welk land ook, maar de EU zet het bestaande beleid voort. Is dat logisch? Oekraïne zal straks met gespeelde verbazing en ontzetting aan zijn lot overgelaten worden. Zonder toegenomen zelfkennis.

Münchau: ‘De EU had de Griekse schuld en de territoriale ambities van Poetin in een vroeg stadium moeten aanpakken, in plaats van beide uit de hand te laten lopen.’ Wat is de oplossing? ‘Wil de EU een zeker moreel en politiek gezag herwinnen, dan zal ze de Griekse schuldencrisis moeten oplossen en moeten opkomen voor Oekraïne.’ Het zit er niet in met een verdeelde, chaotische en besluiteloze EU. Wie gelooft op dit moment nog in een EU die krachtig opkomt voor de waarden waarvoor het staat en doet wat het zegt te doen?

Nog in 2005 keek een zich kosmopolitisch voelende elite hooghartig neer op de meerderheid van 61,5% van de Nederlanders die tegen het referendum over de Europese grondwet stemde. Het licht zou volgens D66 uitgaan als Nederland tegenstemde. De VVD suggereerde dat de Holocaust alleen door een JA-stem was te voorkomen. Dus al in 2005 spraken niet alleen de eurosceptici  de onderbuik aan, maar de eurofielen evenzeer. In het Duitsland van Münchau lag dat mogelijk anders. Maar nu zijn de rollen in Europa omgekeerd.

Iedereen die nu nog ondubbelzinnig voor de EU is kan zich niet meer op rationele gronden beroepen, maar moet dat beredeneren met irrationele onderbuikgevoelens. Want wie nadenkt komt tot de conclusie dat de EU in z’n huidige vorm leidt tot de ondergang van Europa. Wat is de oplossing? De regeneratie van de natiestaat?

Foto: Affiche Griekenland.

2 gedachten over “Wolfgang Münchau: EU stuurloos in Griekse en Oekraïense crises

 1. Met de mogelijkheden dat het Verdrag van Lissabon biedt, waarin eerdere verdragen zijn ge-integreerd, zijn de EU en daarbinnen de Eurozone met een onvoldoende doordacht euro systeem op een aantal fundamentele kwesties tot een Prisoner’s Dilemma verworden, waar een onafhankelijk geachte Centrale Bank binnen haar begrensde mogelijkheden zich genoodzaakt ziet de gevolgen van Europees politiek beleid met monetair beleid op te vangen. Waaronder de politieke omgang met schulden, het gepoltiseerde eurosysteem, het buitenlandse en veiligheidsbeleid, besluitvorming, wetgeving en controle daarop konden ontsporen. Mede omdat controlerende organen onvoldoende uitgerust werden om hun functies naar behoren te kunnen uitvoeren en leden zelf meegesleept werden in het ‘Europese Ideaal’ omdat ze onvoldoende afstand namen. Of, in het geval van het buitenlands en veiligheidsbeleid van deze organisatie, geen enkele inspraak hebben.
  En een onafhankelijk geachte Centrale Bank binnen haar begrensde mogelijkheden zich genoodzaakt ziet de gevolgen van Europees politiek beleid met monetaire maatregelen op te vangen.
  Sinds de invoering van de euro zijn de uitgaven van de EU nog geen enkele keer goedgekeurd door de interne accountantsdienst, het Rapport van het Britse Hogerhuis over de gevoerde politiek m.b.t. Oekraine en de toelating van Griekenland tot de Eurozone spreken, onder andere, boekdelen. Na het “Jaar van de Europese Burger” in 2012, in 2013 het laagste opkomstpercentage voor de ‘Europese verkiezingen van een Europees Parlement ooit. Onder per deelnemersland verschillende wetgeving. Kiesdrempels en minimum leeftijden bijvoorbeeld.

  Dit neemt niet weg dat ook door politici van de deelnemende landen in deze organisatie eclatante, grenzenoverschrijdende resultaten zijn bereikt, die anders onuitvoerbaar waren geweest. Evenwel verwacht mogen worden van politici én deze gecompliceerde organisatie waaraan zoveel bevoegdheden zijn gedelegeerd.

  En nu? Vertrouwen en geloofwaardigheid zijn (snel) verspeeld. Het is niets voor niets dat tijdens verkiezingen vaak gesproken wordt over het ‘terugwinnen van vertrouwen,’ Maar dat kan alleen met integere daden behouden blijven. Binnen de mogelijkheden van het Verdrag van Lissabon. En dat zijn er, bewezen, vele. Fundamenteel tornen aan dit verdrag is in deze fase van verdieping van Europese samenwerking geen optie en zet het voortbestaan van europese samenwerking op het spel. En daarmee de EU als organisatie.
  Misschien, naast alle lopende programma’s en ambitieuze, peperdure plannen, dan ook eens de nu totaal versnipperde en verwaarloosde communicatie met haar burgers op de schop nemen.
  En serieus gaan werken aan een andere opzet voor ‘Europese Verkiezingen’ om tenminste burgers het empatisch gevoel te geven dat politici vertrouwen en geloofwaardigheid daadwerkelijk en tastbaar terug willen winnen.

  Like

 2. @King Billy
  “What matters is that … we maintain unity within the EU, and above all that we continue to put on pressure so that things change on the ground,” he said.
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/eu-not-keen-to-impose-new-sanctions-on-russia/517139.html

  Aldus de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders over de sancties. Het blijkt in de EU ook bij buitenlandse politiek dus te gaan om het bereiken van consensus. Ofwel, de EU komt helemaal niet aan een krachtdadige en geloofwaardige buitenlandse politiek toe omdat het zich vooral bezighoudt met het bereiken van interne eenheid. Dat komt in de plaats van buitenlandpolitiek. Het failliet van de Rusland-politiek en in algemene zin de buitenlandse politiek van de EU kan niet beter geïllustreerd worden dan door deze woorden.

  Zeker is de EU niet in alle opzichten mislukt. Integendeel. Het milieubeleid dat toch ook grensoverschrijdend is, doorstaat makkelijk de toets der kritiek. Maar de buitenlandse politiek blijft een chaos. Verdedigers van de EU wijten dat aan de opstelling van de grotere landen die zelf de vinger aan de knoppen willen houden. Waarschijnlijk terechte kritiek. Maar dat maakt het hedendaagse feilen er naar mijn idee niet begrijpelijker, maar eerder onbegrijpelijker op. Want hoe is men ooit begonnen met een unie zonder dat de politieke component -de meest belangrijke- geregeld was? Dat repareren in de rijdende trein lukt niet meer. Ondanks alle goede bedoelingen en bijvoorbeeld de ongetwijfeld krachtige inzet van eurocommissaris Frans Timmermans over regelgeving. Zodat we van calamiteit naar calamiteit blijven hobbelen.

  Ik begrijp sowieso de opstelling van een aantal Europese buitenlandministers niet als ze over het Minsk-II akkoord zeggen dat als de huidige wapenstilstand houdt de sancties tegen Rusland niet aangescherpt hoeven worden, maar zelfs niet verlengd zouden kunnen worden. Begrijpen ze de logica van hun eigen beleid niet meer? Want de sancties tegen Rusland zijn mede opgelegd vanwege de onrechtmatige en door de Algemene Vergadering van de VN in maart 2014 met grote meerderheid veroordeelde bezetting door Rusland van de Krim. Is volgens deze buitenlandministers de Krim al teruggeven aan Oekraïne? Nee toch, dus als de EU de eigen logica volgt -wat ze wel niet zal doen- moet het de sancties tegen Rusland op z’n minst de komende tijd op het huidige niveau handhaven. En in zo’n zooitje ongeregeld in Brussel moeten jij en ik vertrouwen hebben?

  Huiver en lees het zogenaamde consultatiedocument van de EU over de nabuurpolitiek met de volgende zin:
  Today’s neighbourhood is less stable than it was ten years ago.

  Klik om toegang te krijgen tot consultation.pdf

  http://www.euractiv.com/sections/europes-east/mogherini-makes-timid-mea-culpa-eu-neighbourhood-policy-312631

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.