Tinkebell ‘speelt geen spelletjes’ met Fedi Amiri. Ze maakt kunst

Is de uitgezette Afghaanse asielzoeker Feda Amiri door Nederlandse autoriteiten mishandeld in het vliegtuig naar Kabul? De Volkskrant vat de eerdere beschuldiging samen: ‘Dochter Tamana hield afgelopen weekeinde tegenover vrienden vol dat haar vader op 6 januari in het vliegtuig een beenbreuk heeft opgelopen, een zak over zijn hoofd heeft gekregen en daarna in de aankomsthal van vliegveld Kabul door stress en trauma ineen is gezakt.’ Het lijkt verzonnen. In elk geval kan die lezing van Feda Amiri niet objectief bevestigd worden.

Kunstenares Tinkebell -een pseudoniem van Katinka Simonse- die het Nederlandse ‘inhumane asielbeleid’ aan de kaak wil stellen met een film lijkt ook slachtoffer van het toneelstukje dat Feda en Tamana Amiri met behulp van vrienden in Kabul hebben opgevoerd door de aandacht die ze aan de vermeende mishandeling gaf.

Vandaag reist Tinkebell met de dochter terug naar Nederland. Ze noemt het een kunstproject: ‘Maar alles wat ik doe kan een kunstproject worden, dat doe ik al vijftien jaar.’ En: ‘Ik ben geen journalist. Er wordt nu teveel naar mij gekeken alsof ik journalist ben. Ik had het ChristenUnie-Kamerlid Voordewind aan de lijn, die bang was dat ik hem gemanipuleerd heb. Dat is echt niet zo. Ik zou het heel erg vinden wanneer mensen nu aan mijn integriteit twijfelen. Ik heb geen spelletje gespeeld, zo zit ik niet in elkaar. Ik heb gewoon in documenten en in film de afgelopen weken vastgelegd wat ik allemaal heb meegemaakt. Maar ik ben geen journalist‘.

Kunstenares Tinkebell doet niet aan waarheidsvinding en journalistiek, maar uitsluitend aan kunstprojecten. De kunst van Tinkebell draait exclusief om de kunst van Tinkebell. Dat u het weet voor de volgende keer.

3 gedachten over “Tinkebell ‘speelt geen spelletjes’ met Fedi Amiri. Ze maakt kunst

 1. Ja, we zijn gewaarschuwd.
  Dankzij dezelfde aandacht die deze ‘kunstenares’ zelf opzocht.

  Helaas zal je zien dat de Eva Jinek-achtige ‘journalisten’ die aandacht nog positief draaien ook voor deze leugens verkondigende links-activist….het is immers PVDA staatspropaganda wat de klok slaat, dus dat past er wel bij, alles wat maar welgevallig is voor ‘de zaak’ wordt met de mantel der liefde bedekt.

  Het is nu, een dag later na diverse onthullingen, verdacht stil in de mainstream media.

  Maar al komen de échte vragen, [het blijkt keer op keer dat] schaamteloosheid natuurlijk een welkome eigenschap is om zonder problemen afstand te kunnen nemen van je leugens. Dat dit soort mensen niet aangepakt worden, is geeft het failliet van de journalistiek aan in dit land.

  Like

 2. @Ayna
  Tinkebell is geen journalist, maar kunstenaar. Dus ik kan me voorstellen dat de journalistiek haar niet als journalist beschouwt. En daarom afstand houdt. Alleen, dat hadden media zoals Trouw zich beter eerder kunnen bedenken zodat journalistiek en kunst voor de lezer niet door elkaar waren gaan lopen.

  Het is opvallend dat kunstenaars als Jonas Staal of Nelle Boer die eveneens de politieke actualiteit opzoeken doorgaans minder media-aandacht krijgen dan Tinkebell. Of dat komt omdat Staal en Boer bezig zijn met zware informatie en Tinkebell met human interest is de vraag. Lichte kost verkoopt sowieso beter in de media. Zelfs als het overduidelijk geen journalistiek is. Da’s eigenlijk nog de meest schrijnende constatering uit deze episode Tinkebell-Fedi Amiri.

  Like

 3. Je gaf al aan dat Trouw haar wel een podium geeft als politiek activiste, en als het allemaal even te moeilijk wordt, zoals nu, dan geeft Tinkebell zelf natuurlijk als eerste aan dat ze geen journalist is.

  Ik ben geen kunstkenner, ik waardeer culturele uitingen wel, en kan kwaliteit onderscheiden, naar mijn bescheiden mening.
  Kunst is een heel subjectief begrip (net als smaak), maar een definitie voor een kunstuiting is voor mij toch wel als iemand iets brengt wat boven het gemiddelde uitstijgt van het kunnen van de modale persoon.
  Dus ook kunst in de letterlijke zin ‘een kunststukje’.

  Een stel vlekken op een doek kwakken wat een baby nog zou kunnen en daar een heel intellectuele uitleg bij geven, een pindakaasvloer, een rood schilderij wat bij schade gerepareerd kan worden met een verfroller en niemand ziet het verschil in de eerste instantie, een Fatima Moreira de Melo die op TV durft te zingen en je hoort de katten op straat…dat is geen kunst…want dat kan de eerste de beste nog (en beter, in het geval van Fatima)

  Een totaal doorgespoten Miles Davis waarbij iedere piep nog steeds klinkt, een mooie sportauto, een technisch meesterwerk waar behalve commercie ook een ziel in zit, dat is kunst…al zijn het clichématige voorbeelden.

  Aandacht trekken op een toch al linksactivistisch podium, de bekende morele kaart spelen door te zeggen dat je moet janken, dat je zo betrokken bent bij een asielzoeker met een verleden als medewerker bij de Afghaanse SS (zonder je om de slachtoffers te bekommeren), en dan achteraf verklaren dat de dochter die je zo graag wilde helpen eigenlijk gelogen heeft, maar dat dat juist interessant is voor je ‘kunstproject’…dat is voor mij geen kunst.

  Dat kan iedere achterbakse, schaamteloze del.
  Net als met je blote kont poseren.

  Ja, dan krijg je vast meer aandacht dan Jonas en Nelle:)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.