Oekraïne: in de schaduwoorlog is tijd ruimte. Klok tikt voor allen

Een hoofdredactioneel commentaar in de Washington Post vat de opstelling van het Westen samen. Het Westen zegt steeds onverzettelijk te worden, nadat de Russen iets gedaan hebben dat ze volgens de afspraken van de Helsinki Final Act 1975, het Boedapester Memorandum 1994, Minsk-I 2014 of Minsk-II 2015 niet hadden mogen doen. Maar wat ze toch doen en waar ze vervolgens ongestraft mee wegkomen. De fout van president Obama, kanselier Merkel en al die andere Europese leiders is dat het steeds weer breken van de eigen woorden de afschrikking niet dient. Zodat de Russen doorgaan met hun militaire expansie.

De westerse strategie is er een van kleine stappen. Door te dreigen en vervolgens niets te doen proberen de Europese leiders de Russische agressie te vertragen. Een gisteren via de Russische oppositiekrant Novaya Gazeta uitgelekt Russisch plan voor Oekraïne geeft aan waar het Rusland om gaat: het veiligstellen van de eigen economische en politieke invloed. De rest is bijzaak die alleen via de Russische propaganda verspreid wordt om dat eigenbelang aan het zicht te onttrekken en publieke steun te mobiliseren. Het plan ontzenuwt ook de officiële Russische verklaring dat een Russische reactie ingegeven werd door een zogenaamde staatsgreep tegen toenmalig president Janoekovitsj. Het plan lag al klaar voor diens val in februari 2014.

In de asynchrone oorlog wurgt de Russische Federatie met inzet van alle moderne conventionele wapens die het ter beschikking heeft langzaam het Oekraïense leger dat vastberaden stand houdt tegen de overmacht, maar telkens nederlagen moet slikken. Het Westen heeft feitelijk voor Oekraïne een wapenembargo ingevoerd en probeert Rusland economisch te wurgen, zoals Alexei Bayer overtuigend aantoont. Maar met het huidige tempo van sancties, lage olieprijzen en een lage roebel duurt het nog een half jaar voordat Rusland op een kwetsbaar en onomkeerbaar punt komt dat het nog reserves voor zes maanden heeft. Een proxy-war in tijd.

De Russisch-Oekraïense oorlog is een strijd geworden waarin geen van de betrokken partijen zijn doel kan bereiken. Het is een oorlog met uitsluitend verliezers. Van de buitenstaanders is China een strategische winnaar dat de komende jaren een moegestreden en verzwakte Russische Federatie in het Verre Oosten zal oprapen. Putin blijft halverwege hangen tussen ondermijning van Oekraine en verzwakking van Rusland. Oekraïne bereikt geen eenheid en blijft hangen in corruptie en een langzame mars in de richting van de EU. President Obama is opnieuw te kijk gezet als aarzelend en afwachtend en Europa als zwak en besluiteloos.

5 gedachten over “Oekraïne: in de schaduwoorlog is tijd ruimte. Klok tikt voor allen

 1. In een analyse over de euro en de Griekse crisis citeert Ashoka Mody in NRC oud-directeur van De Nederlandsche Bank André Szász over de onderhandelingen aangaande de invoering van de euro: ‘[…] geen compromis in de zin dat de lidstaten hun meningsverschillen bijlegden door elkaar halverwege tegemoet te komen, maar veeleer dat ze instemden met documenten die hen naar hun gevoel de vrijheid lieten hun eigen voorkeur te blijven nastreven.’ Dit is exact de houding van de EU jegens Rusland. Het gaat de grote EU-landen in de onderhandelingen niet om het vinden van het compromis, maar om het vasthouden aan de eigen voorkeuren. Zodat de onderhandelingen vrijblijvend en nietszeggend worden.
  http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/februari/24/griekse-crisis-houdt-aan-als-eu-geschillen-blijft-1469748

  Like

 2. I want to tell you a story about Ukraine, but it’s not really about what’s happening in Ukraine now, not really about soldiers and seizures and referendums. The cold calculus of geopolitics is secondary here. This — the precipice that the world is teetering on — is about identity and memory and deep, deep history. This is a story about the Russian Empire.
  Bekijken op Medium.com

  Like

 3. Yeah and the economy is as dead as a doornail, but cheer up, we’ve those stupide guys in Europe who can make belief.
  In the mean time: hé Joe how much kaviar is on ice and I don’t like the champagne. I want the best in the bunker.
  Knight, ever heard of a FOAB. Oké, als je hem op je hoofd krijgt kun je maar beter erg diep onder de grond zitten.
  Ik zal het uit de losse pols vertalen, da’s een bom die de yankees niet hebben:

  http://i-hls.com/2013/08/the-father-of-all-bombs/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.