Vernietigend rapport Hogerhuis over Europese Oekraïne-politiek

In wat de New York Times een vernietigend (scathing) rapport noemt analyseert de commissie Buitenlandse Zaken van het Britse Hogerhuis (House of Lords) hoe Europa inclusief Groot-Brittannië slaapwandelend de Oekraïne-crisis ingewandeld is. Wat een gevoelige uitdaging van buitenlandse politiek was werd beschouwd als een handelskwestie. Nederland dacht tot de ramp met de MH17 ook zo. Ondernemers denken nog steeds vanuit hun eigen belang. Daarbij miste Europa de expertise om de Russische signalen goed te lezen en een redelijke middenweg te bewandelen tussen realisme en moralisme. Gevoegd bij een agressieve Russische politiek van een steeds meer naar binnen gekeerd land moest dat botsen. Dat gebeurde in Oekraïne.

Het rapport legt een ander accent dan de opinie die zegt dat de VS en EU na 1990 beloften hebben gebroken jegens Rusland over de uitbreiding van de NAVO. Het rapport stelt het breken van beloften jegens Oekraïne centraal zoals het Boedapester Memorandum (1994) dat Groot-Brittannie met Rusland en de VS ondertekende en dat de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne garandeerde. Britten en Amerikanen hebben zich niet aan hun woord gehouden en Oekraïne in de steek gelaten bij de bezetting door Rusland van de Krim.

Deze conclusie is strijdig met de beschuldigingen uit Russische hoek dat Westerse agressie de oorzaak van het conflict is of van Westerse analisten die meeliften op deze mening en Westerse agressie als medeoorzaak zien. Het rapport toont aan dat het eerder het gebrek aan expertise en betrokkenheid van het Westen was die ruimte hebben gelaten voor de Russische agressie. Hoewel dit ontbreken van een volwassen Westerse opstelling tegelijk ruimte liet voor hardliners in eigen gelederen die in de publiciteit een rol konden speelden die betrekkelijk losstond van de eigen buitenlandse politiek. En de Russen munitie voor propaganda bood.

Wat nu? In elk geval aanscherping van de economische sancties als Rusland zoals nu een dubbelspel blijft spelen over de afspraken van Minsk-II die tegelijk worden bevestigd en gebroken. Dit lijkt gezien de inname van Debaltsevo door de Russen en de komende belegering van Mariupol onvermijdelijk. Maar het door en door corrupte Oekraïne dient ook zijn huiswerk beter te doen. Steun aan het land dient nog beter dan nu uitgeruild te worden tegen het doorvoeren van hervormingen. Maar de EU streeft naar goede contacten met de Russische Federatie als een partner van de toekomst. Dat is wat anders dan het huidige Rusland van president Putin.

8 gedachten over “Vernietigend rapport Hogerhuis over Europese Oekraïne-politiek

 1. Much like Russia’s “little green men” in Crimea, Ukraine is crawling with regular Russian troops and armaments. Russia is using its most sophisticated weaponry in eastern Ukraine, including the truck-mounted SA-22 surface-to-air missile system (Pantsir-S1). Ukraine does not possess these types of weapon systems, which immediately dispels ludicrous claims of separatists about “capturing” weaponry from the Ukrainian armed forces.
  http://www.examiner.com/article/russian-media-admits-that-regular-russian-troops-took-debaltseve

  But sitting on the armored combat vehicle, one can’t stop the war. The war can be stopped only if everybody gets off those vehicles and returns home, at least back to their own country from the neighboring one.
  http://www.unian.info/war/1046898-kommersant-article-on-russian-troops-fighting-in-debaltseve-full-text-in-english.html

  http://uk.businessinsider.com/russians-as-young-as-18-are-being-tricked-into-fighting-in-ukraine-2015-2?r=US

  Like

 2. Poetin’s doel: de expansieve EU -intern geplaagd door serieuze problemen, NATO en de invloed van de VS in Europa een kopje kleiner maken.
  Taktiek en middelen volop bekend.
  Operationeel qua omvang, aard en intensiteit tot nu toe slechts op relatief beperkte schaal ingezet met reeds grote gevolgen voor geopolitieke verhoudingen en bedreigingen voor economische stabiliteit.

  Afgaande op wat Poetin’s opponenten daar tegenover kunnen zetten, de bezorgde gezichten en almaar zwarter wordende kringen onder de ogen van politici en diplomaten en reacties van de NATO, de oplopende sanctiespiraal, het mislukken van afspraken, de onnmacht van de VN, het verhullen van de ware redenen waarom Griekenland aan de eurozone en de EU gebonden moet blijven, – economisch is een ‘Grexit’ te verhapstukken, kan het kritische rapport van het Britse Hogerhuis voor historici als een van de eerste serieuze kritische bijdragen worden beschouwd hoe het zover moest komen.
  Of het iets bijdraagt om te voorkomen wat het ‘Europa van de EU’ nog potentieel te wachten staat, is zeer de vraag. Dan kan men beter hoop vestigen op het Vaticaan.

  Like

 3. @King Billy
  Het Vaticaan, een wijk van Rome? Is het zo erg met de EU? Het zou zo maar kunnen. Neem nou mezelf. Ik ben niet tegen de EU, maar wel eurokritisch. De interne democratie kan namelijk stukken beter. Vooral de macht van het bedrijfsleven kan teruggedrongen worden. Maar wat ik vooral in de buitenlandse politiek zie is chaos en onmacht. En nog iets wat veel erger is: slappe knieën en angst om uit de eigen comfort zone te treden.

  EU en VS hadden erger kunnen voorkomen als ze in maart 2014 na de onrechtmatige annexatie door de Russische Federatie krachtig hadden opgetreden. Wat hun handtekening onder het Boedapester Memorandum vereiste. Zodat Putin op z’n grenzen gewezen was. Maar dat deden ze in hun halfslachtige lafheid niet. Vooral VS, UK en Duitsland hebben het laten afweten. Ik begrijp de bewieroking in Westerse kringen van kanselier Merkel niet. Net als Obama opereert ze te afwachtend. En Cameron onttrekt zich overal aan. Moeten straks Mariupol en de Baltische landen eraan geloven? Voordat …

  Wat hebben de Westerse landen op dit moment ongelofelijke zwakke leiders. En dat moet je weten dat het Westen militair en economisch vele malen sterker is dan het Rusland van Putin. Willen ze nou echt München 1938 tot op de millimeter reconstrueren? Wat een sukkels. Wat een tijden. Wat een afloop gaat dat worden. De geschiedenis is nog lang niet dood. We zitten er middenin.

  Like

 4. @George Knight, de geschiedenis van Europa, even teruggaand tot slechts 1648, wordt bepaald door een keten van opeenvolgende vredesverdragen, afspraken, overeenkomsten en memoranda, die voornamelijk de basis vormden voor weer nieuwe oorlogen. De politieke processen en drijfveren die daaraan vooraf gingen, verschillen weinig van waar Europa nu opnieuw middenin zit.
  Ga je nu suggereren, dat Merkel met het buitenlandse beleid, zoals het nieuw opgezette buitenlandse beleid van Von Bismarck nadat hij na twee oorlogen het Duitse rijk aaneengesmeed had met een Duitsland als evenwicht tussen grootmachten Rusland, Oostenrijk en Frankrijk en daarom prompt werd ontheven omdat een expansionistische keizer andere gedachten had met alle gevolgen vandien, nu ook Merkel met haar buitenlands beleid, die tijdens een euro-top met ‘The Sleepwalkers’ van Christopher Clarke ‘zwaaide’, buitenspel zetten?
  Alleen al de tijdwinst die met haar beleid wordt bereikt heeft Europa hard nodig om zich voor te bereiden op de ernstige gevolgen van de oplopende sanctiespiraal, waar media uit betrouwbare bronnen berichten om bijvoorbeeld de SWIFT kraan dicht te draaien.

  Like

 5. @King Billy
  Ik kan je lange zin die eindigt met ‘buitenspel zetten’ niet helemaal volgen. Hoe dan ook. ik verwijt de Europese leiders waaronder kanselier Merkel dat ze in 2014 geen duidelijke signalen aan Putin hebben gegeven. En bijvoorbeeld de sancties veel te traag en gespreid hebben uitgerold. Alles beredeneerd vanuit de eigen kwetsbaarheid. Tja, als je niets op het spel durft zetten, dan bereik je minder dan mogelijk was. Maar de grote fouten in de relatie met Rusland zijn tussen 2010 en 2014 gemaakt. Frau Merkel speelt het spel van indamming van Rusland optimaal, maar ik had liever een ander spel gezien. Absoluut geen oorlogsspel, maar wel een gecoördineerd en actief samenspel.

  SWIFT-sancties worden onvermijdelijk door de ramkoers die Putin volgt. Straks lopen Wit-Rusland en Kazachstan uit zelfbehoud (dus opportunisme) nog over naar het Westen.

  Like

 6. Publicatie door een van de laatste onafhankelijke Russische media van een tot nu toe geheim document dat de planning van de oorlog in Oekraïne door het Kremlin voor de val van ex-presidnent Janoekovitsj aantoont gaat komende week voor veel nieuws zorgen. Er waren al voldoende aanwijzingen en uitspraken van onder andere Igor Strelkov die hetzelfde aantoonden over de sturende rol van het Kremlin in het ondermijnen van Oekraïne, maar dat het zwart op wit wordt aangetoond in een Russisch document is nieuw.

  The date of the document Muratov has obtained matters, as to whether it is before February 21, and he said it is “approximately February 4-15” – a wide enough period that it may cast doubt on the dating. But the ultimately, this plan gives the lie to any notion of a “civil war” in Ukraine or any reluctant or conditional support on Moscow’s part of an indigenous insurgency. Instead, it shows the war in Crimea and the Donbass was planned and executed by the Kremlin.
  http://www.interpretermag.com/russia-update-february-21-2015/#7021

  Russian news report: Putin approved Ukraine invasion before Kiev government collapsed
  http://www.mcclatchydc.com/2015/02/21/257386/russian-news-report-ukraine-invasion.html#storylink=omni_popular#wgt=pop

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.