Evenaart het verraad van Minsk-II het verraad van München 1938?

We schatten gebeurtenissen niet op waarde als ze in ontwikkeling zijn. Nog moeten bezinken. Zoals in 1938 mensen niet doorhadden wat het Verdrag van München betekende. Tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië over de toekomst van Tsjecho-Slowakije. Nu is er na Minsk-I, Minsk-II tussen Frankrijk, de Russische Federatie, Duitsland en Oekraïne over Oekraïne. Sommigen zoals de Litouwse oud-president Vytautas Landsbergis vinden het verraad van Minsk-II jegens Oekraïne groter dan het verraad van München jegens Tsjecho-Slowakije. Wie weet, de knieën van Europa lijken nog slapper dan toen. Minsk-II zit boordevol weeffouten. Zoals het niet bespreken van de Russische bezetting van de Krim. Of het verzwijgen van Russische troepen in Oost-Oekraïne. Nederland concentreert zich op de MH17. Een vlucht. Niets anders. 

Advertentie

7 gedachten over “Evenaart het verraad van Minsk-II het verraad van München 1938?

 1. @King Billy
  Ik had de column waarnaar je verwijst al gelezen. Dat enerzijds-anderzijds verhaal is ook een vlucht die om de waarheid heen draait. Dan heb ik Rutte nog liever dan zoiets pretentieus dat ik niet anders dan als schijnwaarheid kan zien.

  Like

 2. An extraordinary letter addressed to the European Parliament and the Council of Europe, among other recipients, reportedly sent from the Russian Parliament paints the war in Ukraine as a fight against Nazism and says Russia is ready to “mobilize all forces” to defend stability in Europe, provoking both ridicule and anger in Sweden, after surfacing there this week.
  http://www.newsweek.com/russian-parliament-warns-europes-longstanding-peace-jeopardy-306751

  Like

 3. Ik las eerst je artikel van 7 augustus ’14 : ‘ Nalyvaychenko (SBU) zegt dat separatisten niet de MH17, maar de Russische Aeroflot AFL2074 wilden neerschieten’ en daarna de reacties op en de Tweets van ‘Carlos’ -de Spaanse luchtverkeersleider van Kiev Borispol Airport – er nog eens op na. Maar wanneer je vergelijkingen doortrekt naar 1938, dan zou ik eerder geneigd zijn te denken dat de rollen nu zijn omgekeerd. Ik denk bijvoorbeeld dat het PGS-systeem dat ontworpen is om de Amerikaanse Rapid Response Forces te ondersteunen wel degelijk gezien kan worden als drijfveer voor de Russen om tegenstappen te zetten. Sebastopol de thuishaven van de Zwarte Zee-vloot en corridor naar de Middellandse Zee speelt hierin een cruciale rol. Maar goed, wij staan nu eenmaal bij de Amerikanen aan de goede en warme kant, óók in Cold War 2.0. Consequent neem de JSF; in feite de enig mogelijke vervanger voor de F-16 om diens kernwapen-taak over te nemen. Een overweging die toch zeker enig gewicht in de schaal zal hebben gelegd, destijds bij de beslissing tot aanschaf. Ooit las ik een artikel in de Militaire Spectator van een journalist die zich afvroeg welke reden de Amerikanen konden hebben om zo nadrukkelijk de strateeg von Clausewitz te gaan bestuderen – von Clausewitz; Hitler dweepte met hem, maar -het schijnt zo- evengoed de generaals van het 20ste juli-complot. Uiteindelijk draait het toch óók om centen. De Russen verhogen hun defensiebudget van 36 tot 97 miljard dollar in 2015 – maar dat is een oud bericht- ! De Amerikanen daarentegen zouden voor 2015 58 miljard dollar reserveren voor…hun ‘Black Budget’. Wij – maar ook de Amerikanen zelf weten, op enkelen na die het vermoedelijk van elkaar ook niet mogen weten, niet waar dat geld aan gespendeerd wordt ! En daar krijg ik slappe knieen van!

  Like

 4. Een Russische luitenant-generaal van het Russische leger ziet op dit moment incognito toe op de strijd in Debaltseve. Dat is aangetoond aan de hand van filmbeelden. Rusland blijft ontkennen dat het betrokken is bij de oorlog. Maar wat doet deze hoge Russische generaal dan op het slagveld? Is hij op survival-vakantie?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.