Verraad van Oekraïne als opmaat naar een betere toekomst?

Wat is de logica van een door de Russen ondertekend vredesplan dat niet nagekomen wordt? Die logica is te vinden in Berlijn en Parijs. Het is precies dat waar Oekraïne al sinds september voor vreest: verraden te worden door de VS en Europa. In het zicht van Amerikaanse leveranties van defensief materiaal en een humanitaire crisis in Oost-Oekraïne proberen beide Europese landen de VS de pas af te snijden. Reken maar na, op 5 september 2014 werd in Minsk een overeenkomst gesloten met de handtekening van een Russische vertegenwoordiger eronder. Maar het protocol werd vanaf het begin tegengewerkt.  Waarom zou een nieuwe wapenstilstand dat onder dezelfde voorwaarden gesloten wordt wel werken? Hollande praat manmoedig over de territoriale integriteit van Oekraïne. Maar die kan hij niet eenzijdig garanderen als de Russen niet willen. Amerikanen en Britten lieten eerder Oekraine in de steek, voegen zich daar nu Frankrijk en Duitsland bij?

Uit berichtgeving van de Süddeutsche Zeitung blijkt dat de zogenaamde separatisten meer gebied toegewezen krijgen dan waarvoor ze in Minsk tekenden. Zo belonen Frankrijk en Duitsland Rusland dat het Minsk-protocol het meest heeft geschonden en militair materiaal en manschappen Oekraïne in is blijven voeren.

Misschien is een wapenstilstand op oneerlijke voorwaarden toch de beste oplossing. Mits de Amerikaanse wapenleveranties doorgaan zodat Oekraine zich kan wapenen voor de toekomst. En het geen verzachting van de sancties en de politieke isolatie van Rusland bevat. Als dat ontbreekt dan heeft Putin echter geen belang om ermee in te stemmen. Bestuurlijk is Oekraïne politiek en militair een ramp. De verkeerde generatie zit nog aan de knoppen. Wat Oekraïne nodig heeft is een jonge generatie die het overneemt. Dus tijdwinst. Om de staat te organiseren en de strijdkrachten op te bouwen. Moeten we lachen of huilen om Hollande en Merkel?

5 gedachten over “Verraad van Oekraïne als opmaat naar een betere toekomst?

 1. George knight beetje vriendelijker over de Amerikanen graag. Vergeet niet dat je in vrijheid kan spreken. Als in de 2e wereldoorlog d day er niet was zaten we waarschijnlijk allen onder russian dictatuur.
  Zo makkelijk gaat het jammerlijk genoeg niet,wapens leveren kan als een kettingreactie dienen voor Poetin om in 1 oogslag Oekraine in te lijven,
  Vergeet niet dat binnen een dag 10.000tanks zo aan de grens staan.
  Rusland is een blijft een zeer gevaarlijk landje die allen geloven in de huidige machthebber Poetin genaamd.

  Like

 2. @John
  Laten we de macht van het Russische leger nou ook weer niet overschatten. Het is zeker vele malen sterker dan het Oekraïense leger, dat echter gemotiveerder is dan de Russen die vaak niet eens weten waar ze ingezet worden en minder slecht georganiseerd lijkt dan afgelopen zomer. Oekraïne maakt de prijs voor Rusland hoog.

  Onvriendelijk over de Amerikanen? Ja, Obama had harder moeten reageren op de inlijving van de Krim door Rusland. Putin zag dat hij ermee weg kwam en dacht in Oost-Oekraïne dat kunstje ook te kunnen flikken. Wat een misrekening bleek. Ondanks EU en VS.

  Hoewel wie de vernietiging van Russische tankeenheden bij Debaltsjeve ziet zich de vraag stelt of Oekraïne nu eindelijk real time informatie van de Amerikanen krijgt. Dat maakt het verschil. En mogelijk leidde die informatie tot het ontmaskeren deze week van een Russische topspion in de Oekraïense generale staf die alle posities aan het Russische leger doorgaf.

  Like

 3. But it is the assessment of some senior Western officials that Mr. Putin is trying to supplant the Minsk agreement with a new arrangement that would expand the Kremlin’s influence over Ukraine and give the separatists a larger, and more economically viable, enclave.

  “It is not a peace plan,” said the diplomat, who declined to be identified to comment on confidential diplomatic discussions. “It is a road map to creating a new Transnistria or Abkhazia in Ukraine. It is a cynical effort to get out of all the commitments made in Minsk.”
  http://www.nytimes.com/2015/02/06/world/europe/kerry-biden-hollande-merkel-ukraine-conflict.html?ref=world&_r=0

  Like

 4. Contrary to Mr. Hollande’s statement on Thursday that he and Ms. Merkel were headed to Kiev to present a new proposal, the Ukrainian official, Valeriy Chaliy, who is Mr. Poroshenko’s senior aide on foreign affairs, said the European leaders arrived with no new plan and instead the meeting focused on the need to put in effect the provision of the Minsk truce.
  http://www.nytimes.com/2015/02/07/world/europe/ukraine-russia-cease-fire-accord.html

  Like

 5. Als in de 2e wereldoorlog d day er niet was zaten we waarschijnlijk allen onder russian dictatuur.
  ==========================================
  Als er in de 2e wereldoorlog geen Oostfront was geweest, dan hadden de geallieerden geen kans gehad om ook maar 1 voet aan wal te krijgen.
  Dus mede dankzij de Russen en de miljoenen Russische doden hebben we nu onze vrijheid.
  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.