Griekenland op ramkoers. Gaat Nederland rekening meebetalen?

De pas aangetreden Griekse regering is vooral tegen. Dat belooft weinig goeds. Voor de EU, maar vooral voor Griekenland. Het land is met 3% van het aandeel in de Europese economie te klein om een vuist te maken. Het blaast besprekingen over nieuwe leningen op, maar moet oude schulden terugbetalen. Zoals 18 miljard euro aan Nederland. Griekenland staat al onder curatele van de EU om salarissen te betalen en zet dat op het spel.

Het is te simpel om daar de Nederlandse belastingbetaler voor op te laten draaien. In 2011 schreef toenmalig minister De Jager: ‘En wat anderen ook zeggen, ik zal altijd kiezen voor het scenario dat volgens ons en onze experts de minste risico’s en negatieve consequenties voor de Nederlandse burger met zich meebrengt.’  Het doet denken aan minister Bos die in 2008 over de steun van 30 miljard euro aan de ABN en Fortis zei dat de bank na een paar jaar ‘met winst voor de belastingbetaler’ terugbetaald zou worden. Het verwachte verlies is 15 miljard euro. Dat soort onwaarheden van politici doet het draagvlak voor politiek, euro en EU afnemen.

Daarmee is de EU of de euro nog geen mislukt project. Niet opgewassen tegen de problemen maakten politici er in hun onwaarachtigheid, onmacht en onkunde een mislukking van. Ze hebben nooit de banken durven aanpakken. De links-radicale partij Syriza en de rechts-radicale Onafhankelijke Grieken moeten gewoon betalen. Wellicht krijgen ze wat uitstel en een lagere rente, maar het draagvlak in Nederland of Duitsland voor de euro en een hopeloos verdeelde EU zonder geloofwaardige buitenlandse of economische politiek is te ver geslonken om met terugwerkende kracht de oude leugens tot een te kostbare waarheid te laten worden.

Advertentie

4 gedachten over “Griekenland op ramkoers. Gaat Nederland rekening meebetalen?

 1. De pas aangetreden Griekse regering is vooral tegen. Dat belooft weinig goeds. Voor de EU, maar vooral voor Griekenland.

  De Griekse regering is er vooral voor het Griekse volk. De Grieken mogen trots zijn op zichzelf, op hun regering en op hun land. Hopelijk kan Syriza waarmaken waar ze voor staan. Voorlopig ziet het er veelbelovend en daadkrachtig uit.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3841796/2015/01/31/Tsipras-zet-roer-om-en-ontslaat-leiders-Griekse-privatisering.dhtml
  De rest van Europa, ach. Alle regeringen zitten vol met parasieten en andere destructieve kapitalistische elementen. En dat geldt ook voor de EU in Brussel. We kunnen slechts hopen dat de Griekse sociale humane koers navolging vindt in het zuiden van Europa en uiteindelijk ook het totaal corrupte, verachtelijke en gebrainwashte Nederland zal bereiken. Ik hoop de dag nog mee te maken dat ik me niet meer hoef te schamen voor mijn nationaliteit.

  Like

 2. @Pjotr
  Probleem is dat de Grieken niet trots mogen zijn op de politiek van de afgelopen 20 jaar. Die heeft de boel besodemieterd. Zoals elke nieuwe regering kan het niet vanaf nul beginnen. Ook Syriza heeft rekening te houden met aangegane verplichtingen uit het verleden. Er zijn ook inschattingen dat Syriza en die rechts-radicale partij te hard van stapel lopen. Vraag is ook of er binnen Syriza wel sprake van eenheid is of er verschillende geluiden klinken. Dat maakt Syriza kwetsbaar. We zullen zien waar het uitkomt.
  https://euobserver.com/political/127442

  Like

 3. Syriza speelt met de Griekse bevolking en met Europa. Of ze bluffen (‘als ik win, dan win ik’), met de bedoeling om uiteindelijk een deel van de schuld kwijtgescholden te krijgen, of ze hebben inmiddels contacten met andere geldschieters. En-en is ook nog mogelijk. In ieder geval maken ze handig gebruik van hun underdogpositie. Het enige wat ik mis is waar ze ‘links’ zijn. Willen ze de productiemiddelen onteigenen? Een samenwerking met de Onafhankelijke Grieken zou voor een ‘echte’ linkse partij uitgesloten zijn. Griekenland moet op dit ‘spel’ worden aangesproken. De Dijsselbloem-aanpak (‘wacht af waar ze mee komen’) roept alleen maar meer weestand op.

  Like

 4. @Blewbird
  Ja, de samenwerking tussen Syriza en de Onafhankelijke Grieken is in Nederlandse verhoudingen zoiets als samenwerking tussen SP en PVV. Waarbij beide Griekse partijen nog extremere standpunten innemen over Europa, economische en buitenlandse politiek. Ik begrijp evenmin wat daar ‘links’ aan is. Het lijkt op een soort jaren ’70-politiek die geworteld is in een nieuwe lezing van Marx of Gramsci voor dummies.

  Toch zie ik wel iets in Syriza omdat het in staat moet worden geacht om vastgeroeste Griekse verhoudingen in beweging te krijgen. Maar het budget daarvoor moet in Griekenland worden gezocht. Niet erbuiten. Armoedebestrijding kan betaald worden uit de aanpak van de corruptie en de rijken. Maar hoe Syriza met weinig ervaren praktische politici die omslag naar een Noord-Europese methode van belastingheffing -de paradox- voor elkaar gaat krijgen is de vraag.

  De opkomst van beide Griekse partijen wordt opgevat als het failliet van de Europese politiek. Hoewel dat ook weer wel gerelativeerd kan worden omdat een meerderheid van zo’n 58% op andere partijen heeft gestemd. Maar toch, de Europese politieke klasse van middelmatige politici heeft zich goed in de nesten gewerkt. Door de banken in 2008 en daarna niet aan te (durven) pakken. Maar daar zijn we het waarschijnlijk allen wel over eens dat het daar al is ontspoord.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.