‘Oekraïne vecht indrukwekkend tegen Russen’. Erkent Europa dat?

russ

De Russische journalist en toneelschrijver Vladimir Golyshev neemt het op voor het Oekraïense leger dat naar zijn idee een grote prestatie verricht door weerstand te bieden aan het Russische leger dat meer middelen inzet dan afgelopen september. Dat horen de Maidanisten graag. Er bestaat geen duidelijkheid over het aantal Russische militairen in Oekraïne. Hun aanwezigheid staat vast en wordt door het Kremlin niet ontkend. Het beweert alleen dat ze als vrijwilliger vechten en niet binnen de structuur van het Russische leger. Wat Navo, EU en Oekraïne weer betwisten. Hoe dan ook vechten er duizenden Russen in Oekraïne die volop munitie en militair materiaal ter beschikking hebben. Betaald door de vrijwilligers uit eigen zak? Dat lijkt onwaarschijnlijk.

Oekraïners menen dat ze de vrijheid van Europa verdedigen tegen de Russen. Tegen een Russische Federatie die steeds geïsoleerder staat, zich in zichzelf opsluit, militair manifesteert en economisch in een recessie is beland. Niet door toedoen van sancties of dalende olieprijzen, maar door eigen beleid dat modernisering al 15 jaar uit de weg gaat. Als de Oekraïners gelijk hebben in hun opoffering voor wat ze als de goede zaak zien, dan valt niet te verwachten dat ze daarvoor spoedig de credits krijgen van Europa. Het lijkt makkelijker dat de Oekraïners de oorlog tegen de Russen winnen, dan nu door de Europeanen in de armen worden gesloten.

Foto: Schermafbeelding van ‘Russian journalist: Ukraine’s military successes are truly impressive’ op Euromaidan Press.

2 gedachten over “‘Oekraïne vecht indrukwekkend tegen Russen’. Erkent Europa dat?

  1. Trouwens, dat ’indrukwekkende’ vechten is relatief. In Debalseve dreigen duizenden Oekraïense troepen binnen enkele dagen ingesloten te worden door de inname van het Russische leger van de tweede stad van de regio Vuhlehirsk. De moed van de Oekraïense militairen is omgekeerd evenredig met de commandovoering van de Oekraïense generale staf. Die is ronduit pet. Zelfs tegen een overmacht van Russisch materiaal en duizenden Russische militairen moet meer te behalen zijn dan stug verdedigen, afwachten en reageren met artillerie. Deze ontwikkeling bevestigt de stelling dat de Oekraïners Europa verdedigen. Zonder steun van Europa.
    http://conflictreport.info/2015/01/30/the-beginning-of-the-end-russian-forces-storm-vuhlehirsk/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.