Vice News bezoekt de Debaltseve-pocket in Oost-Oekraïne

Update 18 februari 2015: Debaltseve is gevallen. Het is geen gigantisch bloedbad geworden als Ilovaisk, maar gevreesd wordt toch dat het zeker zo’n 300 Oekraïense manschappen het leven heeft gekost. Ze hebben zich geweerd, maar konden het niet winnen van het Russische leger met een overvloed aan materiaal en een eigen bevelvoering die zo slecht was dat het geen toeval meer kan zijn. Met zo’n onkundige generale staf kan Oekraïne niet verder. President Porosjenko is het volgende doelwit van de Russen. De nederlaag van Debaltseve dient om hem onder druk te laten zetten door critici in eigen huis. Als Europa blijft aarzelen en economisch niet durft op te treden tegen president Putin, dan is zonder politieke en publicitaire dekking Porosjenko’s lot bezegeld. Dan wordt hij Ilovaisk 3.0. De video is een terugblik van een aangekondigde dood. 

Vice News bezoekt Vuhlehirsk en Debaltseve in de zogenaamde Debaltseve-pocket dat aan drie kanten door de pro-Russen is ingesloten. Bijzonder omdat het een gevaarlijk frontgebied is waar de media wegblijven. De slag om Debaltseve is nog niet gestreden, maar wordt nu al dreigend Ilovaisk 2.0 genoemd omdat duizenden Oekraïense manschappen ingesloten en afgeslacht kunnen worden. Ook nu vallen er door de beschietingen vele doden die ongenoemd blijven. Vanwege het moraal, maar ook vanwege het houtje-touwtje leger dat gebrek heeft aan middelen en moet vechten tegen een kernmacht. Ukraine@War ziet het onheilspellend in.

Het vervolg hangt af van vele factoren: het succes van de politieke en economische druk op het Kremlin om te deëscaleren, de inzet van Russische elitetroepen en de organisatie en bevoorrading van het Oekraïense leger dat hoogst gemotiveerde manschappen maar een slechte commandovoering kent en over te weinig modern materiaal beschikt om het hoofd te bieden aan de vuurkracht van het Russische leger. Vooral een  verhaal over menselijk leed, vaderlandsplicht, twijfel en het lange wachten op vrede. In een koude uithoek van Europa.

6 gedachten over “Vice News bezoekt de Debaltseve-pocket in Oost-Oekraïne

 1. Religie en oorlog, als vanouds een ijzersterke combinatie. Het lijkt wel 1915. Russische D30-artillerie:

  Gepubliceerd op 27 januari 2015
  Nationale Garde Kozakken zet met succes mankracht en artillerie in om de strijdkrachten van Oekraïne te bestrijden. Op dit moment heeft de Nationale Garde Kozakken zich aan de rand van de stad Debaltseve ingegraven om de posities van de Oekraïense ‘bezetters’ onder vuur te nemen.

  Like

 2. Het is merkwaardig, Russische legereenheden in Oekraïne plaatsen dit soort filmpjes op internet. Als de oorlog over is dienen ze als bewijs voor hun oorlogsmisdaden bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

  Like

 3. Pingback: Simon Ostrovsky (Vice) interviewt Aleksandr Zakharchenko (DPR) | George Knight

 4. Pingback: Wat verandert gevangenneming van twee Russische GRU-militairen in Oekraïne? | George Knight

 5. Pingback: Kremlin betaalt voor 2000 doden in Oekraïne (stand 1/2/15) | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.