Oekraïne: Rusland verantwoordelijk voor doden Marioepol. Dus?

Bronsplåt_pressbleck_öland_vendeltid

Een klein gedachtenexperiment met een experimentele vraagstelling. Wat zou de internationale reactie zijn als het Duitse leger Delfzijl beschoot en er 30 doden onder de burgerbevolking vielen? Of wat zou de reactie zijn als het Belgische leger Terneuzen beschoot en daarbij 30 burgerdoden vielen? Of wat zou de reactie zijn als het Duitse leger de Russische enclave Kaliningrad beschoot met 30 burgerdoden tot gevolg ‘ter legitimatie‘ om het voormalig Duits territorium Königsberg op te eisen? Wat zou de internationale reactie zijn?

Het Engelse slang dat bij zo’n daad past is ‘berserk’ (ook: bezerk) dat afgeleid is van het woord Berserker.  De benaming voor de Noorse krijgers die in berenvellen gehuld of met bloot bovenlijf met woede in de ogen ten strijde trokken. Geholpen door hallucinogene middelen zoals Vliegenzwam waardoor ze tijdens de strijd pijn of vermoeidheid niet voelden. Wikipedia: ‘Ze wonden zich op tot een staat van extase; in deze staat waren ze formidabele krijgers en schijnbaar ongevoelig voor pijn.’ De noties zijn het verliezen van zelfbeheersing, extase en doodsverachting. Niks nieuws onder de zon voor wie een vergelijking maakt met ISIS of Oekraïne.

Wat is de internationale reactie op de beschieting met raketten van Russische makelij van de Oekraïense havenstad Marioepol met 30 doden onder de burgerbevolking? VN-chef Ban Ki-moon heeft de aanval scherp veroordeeld en ziet er een schending in van het internationaal humanitair recht. Tevens veroordeelde hij de pro-Russische rebellen voor hun eenzijdige terugtrekking uit de wapenstilstand en vooral hun provocerende uitspraken over verder te claimen grondgebied. Wat als het niet de pro-Russische rebellen (ook separatisten genoemd) zijn die de 30 doden van Marioepol op hun geweten hebben, maar het Russische leger, dus de machthebbers in het Kremlin die de opdracht gaven? Is dan de reactie anders? En waarom zou dat dan zijn?

De OVSE beantwoordde in een spot rapport de schuldvraag: ‘According to the impact analysis, the Grad rockets originated from a north-easterly direction, in the area of Oktyabr (19 km north-east of Olimpiiska Street), and the Uragan rockets from an easterly direction, in the area of Zaichenko (15 km east of Olimpiiska Street), both controlled by the “Donetsk People’s Republic” (“DPR”).’ Wat nog niet de vraag beantwoordt wie de beschietingen heeft uitgevoerd, de pro-Russen, het Russische leger of gecombineerde eenheden?

De Oekraïense inlichtingendienst SBU meent bewijzen te hebben van directe Russische betrokkenheid die aantonen dat de beschieting van Marieoepol niet door pro-Russische rebellen, maar door een artillerie-eenheid van het Russische leger is uitgevoerd. Een inwoner van Marioepol Valery Kirsanov die als Russische huurling werkt zou bekend hebben de coordinaten van een Oekraïens checkpoint aan een Russische officier met de bijnaam ‘Pepel’ te hebben doorgegeven. De Russische artillerie zou het checkpoint op een kilometer gemist hebben. De Oekraïense inlichtingendienst probeert met onderschepte telefoongesprekken de schuld van de Russen aan te tonen. Uit de internationale reacties, zoals de aanscherping van de sancties zullen de komende week twee dingen duidelijk worden: hoe hard de bewijzen van directe Russische betrokkenheid zijn en hoe zwaar Westerse landen de schending van het internationaal recht door Rusland willen laten wegen.

Foto: Bronsplaat uit de Vendel-tijd (550-790) met Noorse krijgers.

2 gedachten over “Oekraïne: Rusland verantwoordelijk voor doden Marioepol. Dus?

 1. Wat zou de internationale reactie zijn als het Duitse leger Delfzijl beschoot en er 30 doden onder de burgerbevolking vielen?
  Ik denk heftig , en ik verklaar dit als volgt :
  De actie komt van een bevriende natie en is dus in de meeste ogen onrechtvaardig.

  De OostOekrainiers zij voor ons geen bevriende Natie ende beschoten stad is in handen van de Oekraine deze is wel een bevriende natie .
  Dus reageren we( ik niet ) alsof we zelf aan gevallen worden.
  Vergelijk ook dit eens met de aanvallen van het westen op Servie ( deze was ook tot boosdoener gepropageerd) en die duizenden doden onder de Burgers , Tja, moet toch kunnen nietwaar?
  Maar rechtvaardig, nou nee dat niet
  De media (= opiniemakers) bereiden de weg voor in het maken van een vijandsbeeld, en de burgers vergeten dat opiniemakers iets maken/sturen n.l. het denken van de bevolking.
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Maar de Russen en Oekraïeners zijn ook broedervolkeren. Wellicht nog meer dan Duitsers en Nederlanders. Dat maakt de Russische agressie in Oekraïne nog merkwaardiger. Anders gezegd, van bovenaf om politieke redenen ingegeven met voorbijgaan aan traditionele banden. Zo wordt er meer kapotgemaakt dan oorlogsschade alleen. Wordt die band tussen Russen en Oekraïners hersteld als president Putin het veld ruimt? Trouwens, de Wit-Russen zetten zich nu ook al schrap tegen de verwachte Russische, pardon: Kremlin, agressie.
  http://www.kyivpost.com/content/russia-and-former-soviet-union/belarus-to-de-russify-schools-and-ready-to-defend-from-unmarked-troops-378504.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.